Är Ukrainas nazism rysk propaganda? – Nazipartiet Svoboda härjar i parlamentet och Azov-bataljonen på gatorna

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 13 mars 2022
- Christian Pavón, jurist
Nazister i Ukraina. Foto och licens: Shutterstock.com

ANALYS. Putins invasion av Ukraina har enhetligt fördömts av de västerländska samfunden som ett brott emot folkrätten. I Putins knappt 28 minuter långa video där han argumenterar varför Ryssland valt att invadera Ukraina nämner han att landet har ett nazistproblem och att massor med etniska ryssar i synnerhet fallit offer för dessa nynazister.

Text: Christian Pavón

I svensk media och inom svenskt etablissemang så har detta uttalande blivit anklagat för att enbart vara rysk propaganda och även blivit förlöjligat för att Putin påstås rättfärdiga en hel invasion baserat på ren nonsens, men ligger det någon sanning i Putins påståenden?

Under Ukrainas parlamentaristiska historia får vi inte göra misstaget att förväxla Ukrainas nynazistiska rörelser med svenska nazistiska rörelser. I Sverige har nazistiska eller fascistiska rörelser aldrig varit ens nära att komma in i riksdagen.

Svoboda – ett nazistparti

I Ukraina fick Nazisitiska Svoboda år 2012 10% i parlamentsvalet vilket är Ukrainas motsvarighet till vårt riksdagsval. I det senaste fick Svoboda 2,37%, men det är fortfarande en besvärande hög siffra med tanke på att landet har drygt 44 miljoner innevånare.

År 2014 blev ett stort lägenhetshus nedbränt i Odessa i Ukraina av Svoboda och andra nyfascistiska och nynazistiska grupperingar. Resultatet blev 30 döda.

Under den nya väpnade konflikten mellan Ryssland och Ukraina har videos på nynazistiska grupper som misshandlar folk blivit svårare att finna då Google och andra Big-tech-plattformar tar bort dessa.

Azov-bataljonen

Material som sprids i sociala medier visar allt ifrån en fastbunden man som blir piskad av Azovbataljonen, en bil som blir stoppad och personer som blir misshandlade av denna bataljon, till videor med ukrainska ungdomar som marscherar och skriker sieg heil.

Schutzstaffel (Skyddsdivisionen, SS) var en paramilitär kamporganisation med elitpersonal tillhörande Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet (NSDAP). SS var djupt involverade i omfattande förbrytelser i samband med tex Förintelsen. Bild: Public Domain
Schutzstaffel (Skyddsdivisionen, SS) var en paramilitär kamporganisation med elitpersonal tillhörande Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet (NSDAP). SS var djupt involverade i omfattande förbrytelser i samband med tex Förintelsen. Bild: Public Domain

Det är alltså en stor distinktion mellan de mycket marginaliserade svenska extremistiska nazistiska och fascistiska grupperna och de ukrainska i både nivån på våld och i deras folkliga stöd.

De nynazistiska grupperingarna blev starkare och vissa grundades ur redan existerande nazistiska grupperingar som till exempel Azov som grundades i och med annekteringen av Krim år 2014. Azovs namn betyder en del av det svarta havet och anspelar på Ukraina och Ukrainas oberoende. Azovs symbol är solhjulet som även tyska Schutzstaffeln (SS) använde eller varghaken som också användes av SS samt även används av partiet Svoboda.

Läs mer i NBC News: German TV Shows Nazi Symbols on Helmets of Ukraine Soldiers

Azov och Svoboda är i teorin två olika organisationer, Svoboda som är en parlamentarisk organisation och Azov som är paramilitär, men i realiteten samarbetar dessa regelbundet och vars medlemmar ofta är aktiva i bägge organisationerna.

NBC News: “Ukrainian soldiers with Nazi symbols on their helmets, including the swastika and the SS runes of Hitler’s infamous black-uniformed elite corps” Image: ZDF

Problemet med Nazister i Ukraina har heller inte blivit åtgärdat av landets ledning. Under invasionen av Ukraina har dessa väpnade grupper återigen fått momentum.

Läs mer: “Socialdemokraternas pansarskott” används av ukrainska nazister

Huruvida Putins rättfärdigande inför det ryska folket om en ”avnazifiering av Ukraina” är sant eller bara propaganda för att rättfärdiga en invasion är en fråga vi som utomstående bara kan tvista om, men att Ukraina har ett allvarligt problem med våldsamma nazistiska grupper med ett relativt ansenligt folkligt stöd går inte att förneka.

Text: Christian Pavón

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice