Kampanj för NewsVoice – Stöd oss genom donation eller annonsköp

Vi behöver säkra ekonomin till och med juli
57%

57.100 kr av behovet 100.000 kr har kommit in tom kl 10:45, 9/5. Stöd oss via Swish 123 530 2005 eller en donation. Det smartaste för företag är annonsering. Märk stödet med: newsvoice2025


Kina och Sverige har tillsammans en stor potential inom utveckling av grön teknik

publicerad 28 maj 2025
- By NewsVoice redaktion
Interview with Ambassador Cui Aimin - Christian Pavón - Torbjorn Sassersson - Cui Aimin
Intervju med ambassadör Cui Aimin av Torbjörn Sassersson (mitten) och Christian Pavón (tv), maj 2025

Torbjörn Sassersson, chefredaktör för NewsVoice, intervjuade Cui Aimin, Kinas ambassadör i Sverige, om framtiden för relationerna mellan Kina och Sverige och det handelsmässiga samarbetet. Två framgångsfaktorer är fler kontakter mellan människor och ny grön teknik.

Christian Pavón från NewsVoice deltog under intervjun | In English

Torbjörn Sassersson: Tack, herr ambassadör, för denna intervju. Vi uppskattar mycket att ni tar er tid. I år, 2025, är det 75 år sedan våra två länder upprättade diplomatiska förbindelser. Hur kan dessa relationer stärkas i dessa politiskt turbulenta tider?

Ambassadör Cui Aimin: Bra fråga, och jag skulle vilja dela med mig av mina tankar om detta.

Under de senaste 75 åren har relationerna mellan Kina och Sverige utvecklats stadigt och samarbetet inom olika områden har fortsatt att gå framåt.

Våra två länder – ett från öst och ett från väst – har olika civilisationer, olika sociala system och finns på olika utvecklingsstadier. Länderna har skrivit ett fantastiskt kapitel runt ömsesidig framgång och gemensam utveckling.

I takt med att världen utvecklas i allt snabbare takt måste våra två länder föra den historiskt traditionella vänskapen vidare, öka kommunikationen och den ömsesidiga förståelsen och fördjupa samarbetet för att föra våra bilaterala relationer framåt.

Jag vill dela med mig av följande förslag för att uppnå detta:

För det första måste vi stärka det politiska ömsesidiga förtroendet. Våra två länder måste ha i åtanke den ursprungliga ambitionen att upprätta diplomatiska förbindelser som präglas av oberoende, ömsesidig respekt och ömsesidiga fördelar. Vi måste också se våra bilaterala förbindelser ur ett strategiskt perspektiv och på lång sikt.

Vi måste stärka den politiska kommunikationen och den ömsesidiga förståelsen, samt se på varandras kärnintressen och viktigaste frågor på ett korrekt sätt, så att vi kan lägga en solid politisk grund för en omfattande utveckling av våra förbindelser.

För det andra måste våra två länder fördjupa det praktiska samarbetet. Kina och Sverige är varandras största handelspartner i Norden respektive Asien.

Samarbetet mellan våra två länder har en solid grund och stor potential. Jag tror därför att våra två länder, samtidigt som vi upprätthåller vårt traditionella, ekonomiska och handelsmässiga samarbete, kan utforska samverkan ytterligare inom områden som grön teknik och koldioxidsnål utveckling, ny energi och så vidare samt även skapa fler höjdpunkter i vårt samarbete.

För det tredje måste våra två länder genomföra fler utbyten mellan människor och kulturer, eftersom människor är den viktigaste faktorn som avgör internationella relationer. Jag tror därför att Kina och Sverige kan stärka de akademiska, utbildningsmässiga och kulturella utbytena ytterligare och anordna fler evenemang inom dessa områden. Tankesmedjor och akademiska institutioner måste också ha mer dialog och fler samarbeten. Detta skulle bidra till att öka den ömsesidiga förståelsen mellan våra folk och också bygga upp allmänhetens stöd för utvecklingen av våra relationer.

Och för det fjärde måste våra två länder stärka det multilaterala samarbetet, eftersom alla länder står inför gemensamma globala utmaningar som klimatförändringar, hinder för frihandel och utmaningar inom folkhälsan. Kina och Sverige måste därför stärka den politiska samordningen och kommunikationen genom mekanismer som FN, WHO och WTO, för att bidra till världsfred och stabilitet samt välstånd och utveckling.

Sammantaget anser jag att Kina och Sverige har en traditionell vänskap och att vi har liknande utvecklingsmål och inriktningar. Vi har mycket kompletterande industrier som vi har byggt upp på grundval av samarbete, och vi har en lovande framtid framför oss. Jag anser därför att våra två länder måste samarbeta och främja närmare samarbete och utbyten för att skapa större fördelar för våra båda folk.

T. Sassersson: Tack. Min nästa fråga gäller president Xi Jinpings uttalande om att han skulle vilja se mer kontakt mellan vanliga människor, inte bara politiker, diplomater och affärsmän. Vad gör Kina för att skapa mer kontakt mellan vanliga människor, förutom turism?

Cui Aimin: För att ett land ska utvecklas är det nödvändigt att ha kontakt med omvärlden, och därför har Kina antagit en grundläggande och nationell politik om öppenhet gentemot omvärlden.

För att främja utbytet och kontakterna mellan kineser och svenskar har vi inte bara vidtagit åtgärder för att locka fler svenska turister till Kina, utan också vidtagit andra åtgärder.

För det första har vi inom ekonomi och handel uppmuntrat utbytet mellan företagare och människor från näringslivet genom att anordna handelsmässor, handelsforum och matchmaking-evenemang. Vi har uppmuntrat företagen att ha mer kontakt med varandra, öka den ömsesidiga förståelsen och uppmuntra dem att investera och göra affärer i det andra landet.

Jag har själv deltagit i många, många evenemang. Till exempel handels- och affärsforum i Sverige. Jag har också deltagit i ett antal evenemang som anordnats av den Svenska Handelskammaren i Kina.

Vi välkomnar svenska företag att delta i stora mässor i Kina. Evenemang som China International Import Expo (CIIE) och Canton Fair har hållits årligen och lockat svenska delegationer att delta. Förra året skickade Sverige den största delegationen i svensk historia till CIIE och uppnådde många fruktbara resultat.

För det andra anser vi också att det är viktigt att stärka utbyten mellan människor, kultur och utbildning för att öka den ömsesidiga förståelsen mellan folken. Under de senaste två åren har vi anordnat ett antal evenemang i detta syfte, bland annat mottagningar, konserter, konstföreställningar och utställningar. Dessa evenemang har varit mycket framgångsrika och har fått ett varmt och brett mottagande av det svenska folket.

För det tredje har vi också vidtagit några positiva åtgärder för att främja utbytet mellan tankesmedjor, akademiska institutioner och medier. Vissa framsteg har gjorts. Tack vare våra ansträngningar kommer fler kinesiska experter och forskare till Sverige, och fler svenska experter och forskare reser till Kina för att utbyta idéer. Jag tror att interaktionen mellan medier och akademiska institutioner kommer att skapa en vänlig atmosfär för våra relationer.

Jag har ett starkt intryck av att allt fler svenskar nu återupptäcker sitt intresse för Kina och vill lära sig mer om landet, och att fler kineser också är intresserade och vill lära sig mer om Sverige. Enligt statistiken har antalet kinesiska turister som besöker Sverige redan återhämtat sig och till och med överstigit genomsnittsnivån före covidpandemin, och antalet fortsätter att öka.

T. Sassersson: Varför tror du att kineser är så intresserade av Sverige? Det är ett så litet land i norra Europa, långt borta från Kina.

Cui Aimin: Kineserna tycker att Sverige är ett mycket vackert och unikt land i Norden. Det har många historier och legender, och dess uppfinningar är mycket relaterade till kinesernas vardagsliv, och det är därför fler kineser vill besöka Sverige. Detta är också anledningen till att det kinesiska departementet överväger att öka antalet flygningar mellan våra två länder.

Med dessa insatser skulle förståelsen, vänskapen och förtroendet mellan det kinesiska och det svenska folket stärkas ytterligare. Våra vänskapliga relationer skulle ha en mycket lovande framtid.

Ambassadör Cui Aimin vill ha samarbete meed Sverige om grön teknik. Foto: T. Sassersson, NewsVoice
Ambassadör Cui Aimin, 7 maj 2025. Foto: T. Sassersson, NewsVoice

T. Sassersson: Herr ambassadör, ni talar mycket om fred, handel, turism och så vidare. Hur ser det ut med samarbetet inom områdena grön utveckling och teknik, vetenskap och innovation? Kan ni säga något om hur det går mellan Kina och Sverige? Utbyter vi också forskare?

Cui Aimin: Jag skulle mycket gärna vilja svara på den frågan. Jag tror att det du just sa representerar höjdpunkten i det framtida samarbetet mellan Kina och Sverige. Kina strävar nämligen efter en högkvalitativ utveckling och modernisering, där vetenskaplig och teknisk utveckling samt grön utveckling är de utmärkande dragen.

I Kinas export till andra länder utgör produkter med ny teknik en mycket stor del, till exempel nya energifordon, litiumjonbatterier och solcellsprodukter. Det är högteknologiska produkter med högt mervärde som leder den gröna utvecklingen.

Sverige är känt som ett innovationsland. Det är också ett av de första länderna som har genomfört miljö- och ekologiskt skydd och infört begreppet hållbar utveckling. Sverige har också samlat på sig rik erfarenhet av grön och koldioxidsnål utveckling.

I takt med att Kina strävar efter högkvalitativ utveckling har strukturen för det ekonomiska och handelsmässiga samarbetet mellan Kina och Sverige förbättrats. Samarbetet inom nya industrier där industrin får en större andel ökar, och vi ser allt fler höjdpunkter inom vetenskap och teknik.

Sedan förra året har två mycket viktiga möten hållits. Det första är det sjunde mötet i den kinesisk-svenska gemensamma kommittén för vetenskapligt och tekniskt samarbete [China-Sweden Joint Committee on Science and Technology Cooperation], och det andra är det 21:a mötet i den kinesisk-svenska gemensamma kommittén för ekonomiskt, industriellt och tekniskt samarbete [China-Sweden Joint Committee on Economic, Industrial and Technical Cooperation].

Relaterat: Joint Statement on the Establishment of Chinese-Swedish Working Group on Green Transition Investments, Svenska Regeringen

Båda sidor beslutade att Kina och Sverige ska fortsätta samarbetet inom grön utveckling och vetenskaplig och teknisk innovation, samt inrätta en kinesisk-svensk arbetsgrupp för investeringar i grön omställning.

Vi kommer att ta 75-årsjubileet som en möjlighet att inte bara fördjupa vårt samarbete inom traditionella områden, utan också utforska samarbete inom nya områden som grön, koldioxidsnål teknik och miljöskydd, uppmuntra investeringar och samarbete inom ny energi, nya material och biotillverkning, samt utnyttja potentialen inom artificiell intelligens och digital ekonomi.

Vi kommer att stärka högteknologiska företag, särskilt små och medelstora företag, och öka de ömsesidiga besöken och utbytena mellan vetenskaplig och teknisk personal, så att vi kan bidra ännu mer och på ett mer positivt sätt till de båda ländernas välstånd och framsteg samt till en global hållbar utveckling.

 

Andra delen av intervjun publiceras inom kort.

 

Relaterat

  • Svenska Regeringen: ”Pioneer the possible” är en plattform som hjälper svenska företag att nå sina mål för koldioxidneutralitet samtidigt som svenska hållbara lösningar visas upp för den kinesiska marknaden.
    Sedan 2022 har Team Sweden in China i samarbete med svenska företag lett detta initiativ för att påskynda den gröna omställningen. Under åren har olika aktiviteter, bland annat seminarier, roadshows och högnivåmöten med intressenter, genomförts för att stödja detta uppdrag.
    Plattformen ”Pioneer the possible” ökar också medieexponeringen genom externa webbseminarier, artiklar och vitböcker.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq