Kampanj för NewsVoice – Stöd oss genom donation eller annonsköp

Vi behöver säkra ekonomin till och med juli
57%

57.100 kr av behovet 100.000 kr har kommit in tom kl 10:45, 9/5. Stöd oss via Swish 123 530 2005 eller en donation. Det smartaste för företag är annonsering. Märk stödet med: newsvoice2025


Malaysia: BRICS är en sammanhållande kraft inom den Globala Södern

publicerad 18 maj 2025
Petronas Towers, Kuala Lumpur, Malaysia and Prime Minister of Malaysia Anwar Ibrahim
Petronas Towers, Kuala Lumpur, Malaysia och Malaysias premiärminister Anwar Ibrahim. Foton av Dudva (Creative Commons, BY-SA 3.0) och GrokAI@NewsVoice. Montage: NewsVoice

Darya Ivankova från kanalen TV BRICS med huvudkontor i Moskva intervjuade Malaysias president Anwar Ibrahim om landets partnerskap i BRICS. NewsVoice publicerar intervjun i samverkan med TV BRICS.

Darya Ivankova: 2025 beviljades Malaysia status som BRICS-partnerland. Vad innebär denna status och vilka möjligheter innebär den för både BRICS och Malaysia?

President Anwar Ibrahim: Malaysia är en handelsnation. ASEAN intar en central position, vilket innebär att vi bör samarbeta med alla länder. BRICS representerar ett nytt initiativ som en sammanhållande kraft inom den Globala Södern. Vi fattar beslut för varandra, vi hjälper och förhandlar med resten, och jag tror att det visar att det finns ett intresse av att skydda vårt revir samtidigt som vi samarbetar med andra.

Darya Ivankova: Närmare band med BRICS kommer säkert att påverka ekonomin. Vilka är Malaysias högsta prioriteringar för den ekonomiska utvecklingen under de kommande åren, och vilka sektorer avser ni att utveckla först?

Anwar Ibrahim: Just nu ligger fokus på digital omställning, konnektivitet och massiva investeringar i datacenter och AI. Som ni vet är Malaysia nu regionens centrum för halvledare, AI och datacenter, och vi är på väg in i en energiomställning. Vi driver också vår energiomställningsagenda i samarbete med våra ASEAN-grannar och implementerar ett regionalt elnät för att förbättra energidelningen i hela subregionen.

Dessutom är livsmedelssäkerhet fortfarande en viktig prioritering. Vårt samarbete med länder som Ryssland, Kina och Brasilien kommer att stärka vår säkerhet inom detta område.

Darya Ivankova: Ni har redan nämnt att digital omvandling lyftes fram i ett nyligen offentliggjort uttalande från Malaysia External Trade Development Corporation som ett av landets strategiska utvecklingsområden för de kommande åren. Vilka konkreta initiativ och förändringar planeras inom ramen för denna digitala omvandling?

Anwar Ibrahim: Det kan bli tydligare i politiken. Vi har fastställt våra prioriteringar, vi har en nationell halvledarstrategi och har därför kunnat attrahera stora investeringar från de största aktörerna i världen. Förutom Google, Microsoft och NVIDIA har vi till exempel Infineon från Tyskland, som gör stora investeringar, de största utanför Tyskland.

Lyckligtvis har vi inga svårigheter att attrahera investeringar. Fokus ligger nu på att öka effektiviteten och göra landet ännu mer attraktivt. Samtidigt utbildar vi vår personal och våra talanger. Detta är ett av mina teman och prioriteringar när jag besöker Ryssland, och dessförinnan Kina, Japan eller Korea, och naturligtvis Brasilien för BRICS-toppmötet.

Darya Ivankova: Enligt er är en omvandling också möjlig inom finanssektorn. Jag har läst om era förslag om att återuppliva idén om en asiatisk valutafond – inte nödvändigtvis för att konkurrera, utan snarare för att skapa en slags buffertzon som skydd mot ekonomiska kriser. Kan ni berätta mer om det?

Anwar Ibrahim: Ja, vi har tagit steg i den riktningen. Ett exempel är Chiang Mai-initiativet, där centralbanker i regionen samarbetar och främjar användningen av lokala valutor. Thailand, Indonesien och Kina har till exempel nu som mål att 20 procent av handelstransaktionerna ska ske i lokala valutor, vilket motsvarar miljarder dollar. Detta visar att vi bör gå vidare där vi kan, även om dollarn fortfarande är den dominerande valutan i världen, men vi kan en åtminstone få en viss respit för att mildra effekterna och skydda våra nationella intressen.

Darya Ivankova: Med en konstant BNP-tillväxt och stora investeringar i teknik ser internationella experter Malaysias ekonomi som motståndskraftig. Förtroendet stöds också av frihandelsavtalen, bland annat med Förenade Arabemiraten, som är medlem i BRICS. Vad innebär dessa frihandelsavtal och finns det några liknande avtal planerade med andra BRICS+-länder?

Anwar Ibrahim: Naturligtvis finns det en fördel, eftersom BRICS nu fokuserar på behovet av att stärka handeln inom den Globala Södern. Ett frihandelsavtal är förstås en mycket praktisk och effektiv mekanism som införs för att säkerställa att vi kan ha ett fritt flöde av varor och produkter. Vi har gjort detta med många länder. Efter Trumps tullpolitik har till exempel Europeiska unionen återupptagit förhandlingarna och är nu angelägen om att ingå frihandelsavtal med Malaysia och, förhoppningsvis, med ASEAN. Vi har gjort det med Storbritannien. Det krävs en mycket praktisk och pragmatisk approach.

Det som ger BRICS ett mervärde är dess fokus på medlemmarnas unika behov, särskilt inom sektorer som råvaror, petrokemikalier, gas och livsmedel, som ofta har nackdelar på de globala marknaderna. Jag tror att BRICS-ledarna och experterna försöker förhandla fram och främja vissa avtal så att vi kan samverka och handla med varandra på ett mer effektivt sätt.

Darya Ivankova: Förutom att få status som BRICS-partner har Malaysia också tagit över ordförandeskapet i ASEAN 2025. Vilka är de viktigaste frågorna för länderna i Sydostasien under Malaysias ordförandeskap?

Anwar Ibrahim: Vi har förmånen att vara värd för ASEAN-mötet i slutet av maj, som främst kommer att fokusera på ekonomiska frågor. Mötet kommer också att inkludera deltagande från Gulfstaternas samarbetsråd (GCC), med alla sex arabiska stater närvarande, och därefter följer ett ekonomiskt toppmöte med Kina som kommer att fokusera på ekonomin. Detta visar att vårt fokus återigen ligger på de ekonomiska grunderna.

I slutet av året kommer vi att vara värd för det årliga regeringschefsmötet, där östasiatiska ekonomier, Indien, Australien, Nya Zeeland och naturligtvis USA kommer att delta. Det kommer att vara ett viktigt tillfälle att engagera våra viktigaste handelspartner och stärka vårt engagemang för ett regelbaserat multilateralt samarbete.

Jag tror att andan i ASEAN och BRICS är att inte låta sig påverkas av ensidiga åtgärder mot ett enskilt land.

Darya Ivankova: Hur samarbetar Malaysia och ASEAN för att uppnå målen för hållbar utveckling, och vilka av de 17 målen har högst prioritet?

Anwar Ibrahim: Vi har turen att ASEAN som subregion förmodligen är den fredligaste och ekonomiskt mest dynamiska regionen. Även om de ekonomiska fundamenta förblir vårt primära fokus är uppnåendet av målen för hållbar utveckling en integrerad del av vår långsiktiga vision. Det är därför jag nämnde elnätet. Elnätet är en alternativ energikälla; det är inte bränslebaserat, inte fossilt bränsle.

Det är därför en alternativ energikälla – vattenkraft och gas – som skulle kunna koppla samman regionen. Detta är en fenomenal förändring jämfört med den internationella metoden och ett viktigt bidrag till klimatskyddet och miljöprioriteringarna.

Jag tror att det är en mycket viktig början för vår del.

Darya Ivankova: Som svar på klimatförändringarnas effekter vidtar ASEAN-länderna åtgärder på nationell, regional och global nivå. Vilka konkreta åtgärder vidtas och hur samarbetar länderna på detta område? Om jag inte misstar mig har en strategisk handlingsplan redan antagits.

Anwar Ibrahim: Ja, men vi måste också ta ställning. I Malaysia är till exempel över 52 procent av vår mark fortfarande täckt av orörd skog och djungel. Vi kan inte fortsätta att lyssna på vissa industriländer som läxar upp oss om vad vi ska göra, samtidigt som de själva har förstört miljön och inte håller sina löften om stöd.

Vi kan tjäna mycket pengar nu bara genom att sälja timret, men det gör vi inte. Varför? Vi vill skydda vårt arv och miljön. Och det är vår regel – även om det kostar. Det är därför olika företag redan har gjort åtaganden, men istället hör vi bara mer obefogade föreläsningar, utan verkliga åtgärder för att ge rättvisa åt många relativt fattigare länder, även inom ASEAN-regionen.

Malaysia har lite tur – vi kämpar åtminstone vidare – men vissa länder befinner sig i en mycket svårare situation. Vi vill att de ska skydda miljön – ingen avverkning av skogarna, men då hade det varit rättvist att ge dem det nödvändiga stöd, men som jag sa har detta inte fullt ut uppfyllts.

Darya Ivankova: Hur ser miljöskyddspolitiken ut i ASEAN-länderna i allmänhet och i Malaysia i synnerhet? Sydostasien är känt för sin rika biologiska mångfald. Sedan 1977 har ASEAN-länderna genomfört gemensamma miljöinitiativ och godkänt miljöprogram. Vilka är de viktigaste resultaten hittills och vilka initiativ pågår för närvarande?

Anwar Ibrahim: När jag talar om miljöskydd och stöd till klimatinitiativ handlar det inte bara om Malaysia. Jag menar, naturligtvis är Malaysia ett oljeproducerande land, vi vidtar stora åtgärder, men alla länder i ASEAN har antagit liknande program. Jag tycker att man måste vara rättvis mot dessa länder. De gör vad som rimligen kan förväntas av dem. Det är vad jag säger.

Varför förväntar ni er att vi ska göra mycket mer än vi kan när andra länder inte ens uppfyller sina åtaganden att hjälpa till? Som jag sa, i ASEAN är vissa länder relativt fattiga och behöver därför stöd. Vi ber inte om hjälp eller donationer – bara om det som ursprungligen utlovades.

Så jag är mycket optimistisk. Ta till exempel ASEAN:s elnät – vad betyder det? Det visar dessa länders totala engagemang för att övergå från traditionella fossila bränslen till alternativ. Det medför stora kostnader, men vi har beslutat att det är den vägen vi ska gå.

Så jag tror att engagemanget inte bara kommer från Malaysia – det omfattar även andra länder, från Vietnam till Kambodja, Laos, Thailand, Singapore, Indonesien, Filippinerna och Brunei. Vi är alla med.

Darya Ivankova: Trots allvarliga globala utmaningar värdesätter BRICS och ASEAN fortfarande kulturella utbyten. Jag vet att Malaysia är hem för International Women’s Association of Malaysia, med medlemmar från över trettio länder. Vilka är föreningens huvudsakliga aktiviteter? Jag har hört att ni anordnar evenemang för att hylla världsberömda författare och poeter. Varför tror ni att sådana kulturella initiativ är viktiga? Har ni haft möjlighet att delta i något av dessa evenemang själv?

Anwar Ibrahim: Ja, jag deltar när jag kan, men utvecklingen och framstegen är inte enbart ekonomiska. Naturligtvis måste de ekonomiska grunderna förbli en prioritet – det är självklart, men vi talar också om mänsklig utveckling. Vi talar om värderingar, om rättvisa, om fred – och dessa frågor går utöver rent ekonomiska frågor.

För mig är kvinnornas roll absolut avgörande. Det handlar inte bara om familjen, även om den i sig är viktig. Deras engagemang i utbildning, miljö och hälso- och sjukvård är djupt sammankopplat. Vi kan inte längre definiera deras bidrag enbart i termer av att vara mödrar eller vårdare. Det är förstås fortfarande grundläggande, men vi erkänner nu också deras avgörande roll i folkhälsan, miljöskyddet och främjandet av en rättvis och korruptionsfri samhällsstyrning.

 

Intervju av Darya Ivankova, TV BRICS

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq