Militär koalition ska patrullera Röda Havet efter Houthi-rebellernas attacker mot sjöfarten

Geopolitisk snabbanalys av Kristoffer Hell

publicerad 20 december 2023
- Kristoffer Hell
Montage: NewsVoice, baserat på foton från Khamenei.ir och Houthi-rebellerna
Montage: NewsVoice, baserat på foton från Khamenei.ir och Houthi-rebellerna

Samtidigt som Houthirebeller i södra Jemen kungjort att de kommer eskalera attackerna mot den civila sjötrafiken i södra Röda Havet och Adenbukten kommer en koalition ledd av USA att börja patrullera området för att neutralisera hotet.

Koalitionen har getts namnet Operation Prosperity Guardian och innefattar också sjöstridskrafter från Storbritannien, Bahrain, Kanada, Frankrike, Italien, Nederländerna, Norge, Seychellerna och Spanien.

De av Iran stödda rebellerna inledde sina attacker mot den civila sjöfarten den 19 november 2023 när det i en dramatisk operation med en helikopter kapade det Bahamasregistrerade handelsfartyget Galaxy Leader. Den 12 december attackerades det Norgeregistrerade handelsfartyget Strinda med robotar och drönare.

I likhet med terrorgrupperna Hamas i Gaza och Hezbollah i Libanon stöds och kontrolleras Jemens Houthirebeller av Teheran. De utgör i praktiken en av tre fronter i den shia-muslimska teokratin Irans pågående proxykrig mot Israel.

Kriget inleddes med terrorgruppen Hamas massaker på uppskattningsvis 1200 människor i sydvästra Israel den 7 oktober 2023.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq