Civilplikten aktiveras idag – Den som inte inställer sig kan bestraffas

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 januari 2024
- Torbjörn Sassersson
Civilplikt införs i Sverige 19 jan 2024
Civilplikt införs i Sverige 19 jan 2024. Montage: NewsVoice.

Regeringen: Civilplikten aktiveras från och med idag. Alla de som är skyldiga till totalförsvarsplikt och redan har relevant utbildning för arbete inom kommunal räddningstjänst och elförsörjningsområdet kan kallas in för repetitionsutbildning.

Beslutet tas med hänsyn till det allvarliga säkerhetspolitiska läget i världen, situationen mellan Ryssland och Sverige samt ukrainakriget.

Regeringen har vidtagit denna åtgärd med syfte att säkerställa att samhällsviktiga funktioner kan upprätthållas även under höjd beredskap eller i extrema fall, såsom krig.

Minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, understryker att detta är ett viktigt steg för att säkerställa personalresurserna inom dessa avgörande områden och påpekar att det är resultatet av en snabb och nödvändig process som regeringen initierade tidigt under sin mandatperiod.

Civilplikten aktiveras

Från hösten 2024 kommer repetitionsutbildningar med civilplikt för räddningstjänst att organiseras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

“Alla som omfattas av totalförsvarsplikten, alltså personer som är bosatta i Sverige och som är mellan 16 och 70 år, kan bli krigsplacerade med civilplikt.
I praktiken är det dock två grupper man avser när det kommer till civilplikt: unga personer som genomgår civilpliktsutbildning efter mönstring och personer som inte gått en civilpliktsutbildning.”

“Totalförsvarsplikten innebär att en civilpliktig är skyldig att fullgöra utbildning och tjänstgöring. Om man inte gör det kan man bli straffad” MSB

Personer med relevant kompetens inom elförsörjningsområdet kan alltså få “möjlighet” att bli inkallade för civilplikt. Det innebär att personer med relevant utbildning, men även om de inte arbetar inom dessa sektorer, kan bli uppringda för att delta i en repetitionsutbildning med civilplikt.

Försvarsdepartementet har samarbetat intensivt med Klimat- och näringsdepartementet, MSB och affärsverket Svenska kraftnät för att snabbt och effektivt implementera åtgärderna för att aktivera civilplikten.

Civilplikten aktiveras idag - Den som inte inställer sig kan bestraffas
Försvarsmakten i samarbete med polisen och räddningstjänsten. Bild från övning Meteor 22. Pressfoto: Jonas Helmersson för Försvarsmakten

Du kan omplaceras i landet och företagare kan få sin verksamhet nedprioriterad

Enligt MSB kan en person som kallas in för civilplikt omplaceras i landet. Semester eller ledighet ingår inte. Däremot utgår ersättning under utbildning och vid tjänstgöring. Ersättningens storlek varierar beroende på tjänstgöringens karaktär och “personliga förhållanden”.

Har du företag med anställda kan du räkna med att du förlorar dessa till civilpliktiga arbetsuppgifter. Plikt- och prövningsverket avgör. Personalbortfall ersätts inte. Genom en disponibilitetskontroll kan en arbetsgivare få vetskap om vilka anställda som är krigsplacerade hos någon annan aktör.

Civilplikt är inte nödvändigtvis vapenfri och kan tex omfatta beväpnade bevakningsuppgifter, enligt MSB. Civilplikten utförs inom det civila försvaret, men kan även utföras inom Försvarsmakten.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Sveriges krigspolitik baseras på lögnen att Ryssland oprovocerat attackerat Ukraina. Man bortser helt från den Amerikanska statskuppen 2014 och inbördeskriget mot Rysktalande i Östra Ukraina samt Rysslands alla fredsinitiativ under Putin.

    Det verkar som om Europeiska länder avser att rusta upp sin militär avsevärt för att avvärja hotet från Ryssland och då har civilplikten en medvetande hörande effekt som motiverar att etablissemanget spenderar stora skattepengar på försvar och krigsindustrin till oligarkins stora glädje.

    Det värsta är att vi medborgare inte får leva i fred och frihet utan tvingas delta i etablissemanget vansinniga krigslekar.

  • Jag kommer aldrig att rikta ett vapen mot något land som det USA-ledda NATO har krigshetsat mot,för det är inte mitt krig…

  • Visst, ett krig verkar som den mest briljanta lösningen för att lösa alla Sveriges problem! Tänk bara på alla fördelar:

    Massinvandring avslutas eftersom ingen vill flytta, invandra eller söka flyktingstatus till ett land i krig.

    Återinvandring får fart av sig själv, och en stor majoritet av invandrare som tidigare flytt från krig flyttar antingen tillbaka eller söker asyl i ett annat land.

    När en stor majoritet av svenskar dödas, lemlästas och blir handikappade efter förlusten mot Ryssland, vaknar de återstående till liv och inser hur dumma, korkade och hypnotiserade de redan döda i kriget har varit. Ingen kommer ens att sörja de förlorade idioterna!

    Ingen kommer att tänka på klimatförändringar under krig, och detta problem blir också löst.

    Vi behöver inte heller oroa oss för nya påhittade pandemier när vi har ett riktigt krig att hantera.

    Det finns faktiskt många fler fördelar för Sverige! Håller tummarna för Sveriges fantastiska framtid efter kriget! 🙂

    • Jag är helt övertygad om att om det genomfördes en ny studie, skulle hälften av våra unga och de lite äldre kvinnor som har fått sina sprutor vara helt ovetande om att de nu är infertila – och det är ändå bara början!
      Goodbye, bye bye svenska rasen!

      Vår statsminister, som inte gjort militärtjänsten på grund av sin vertikala utmaning, har plötsligt blivit krigsförklarande och uppmanar oss civila att bli nationalister och försvara Sverige med vapen. Samtidigt kritiserar han Ungern för att vara nationalister och vilja ha fred!

      Svart är vitt och vitt är svart i dagens verklighet – allt verkar ha bytt plats, inklusive verklighet och fantasi!

    • Här framhåller chefen, Charlotte Petri Gornitzka, för den statliga förvaltning som ska organisera detta tvångsarbete, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att det inte går att vägra att delta:
      – Du kan inte säga nej!
      https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nu-aktiveras-civilplikten-de-berors

      MSB:s generaldierktör, Charlotte Petri Gornitzka, har även mycket högt uppsatta poster inom såväl WEF som FN och har nära samarbete med den amerikanska myndigheten, Homeland security, som organiserar liknande tvångsåtaganden i USA.

      “Våra” höga ledare framhåller att vi inte kan säga nej och vägra att följa det som de lagstiftat om, gällande krig i synnerhet, därför är det intressant med dessa ukrainska soldater som fått nog av överhetens slavpiskor:
      https://swebbtv.se/w/ahQYC1PTr7Gj7VaPKrcRU9

      • Gornitzka, som den myndighet hon arbetar för, är globalistverktyg och ingenting som tjänar vare sig Sverige eller dess befolkning.

        Sen verkade vara rätt hög genomsnittsålder på de ukrainska soldaterna så har troligtvis redan avverkat ett antal yngre generationer.

        • “Sen verkade det vara rätt hög genomsnittsålder på de ukrainska soldaterna så de har troligtvis redan avverkat ett antal yngre generationer.” skulle det stå. Då jag råkade redigera till taskigt grammatik.

        • Ja, de soldater som i videon vägrar att delta mer i kriget är äldre – och det är en indikation på att det som rapporteras om att de yngre generationerna till stor del redan försvunnit i maktelitens köttkvarn stämmer.

          Gornitzkas koppling till såväl WEF som FN visar att hon ingår som en länk i det som Mussolini definierar i citatet ovan.
          Här är en intressant intervju med Hans Erixon om det:
          https://www.youtube.com/watch?v=3T6iq0ccvyM

        • I eat meat and own stuff skriver: 19 januari 2024
          ”avverkat” är ett bra ordval. Tydligen rena ”kalhygget”. Ny går USA till nästa ”skog” för att avverka och kalhugga även den. Den kallas Sverige.

      • Hans D. Efter som dom vill vara eliten som vill bestämma!
        Då sannerligen borde dom föregå med gott exempel, och just därför få uppleva den första kulan som genomborrar dess kropp.
        Ring 1177

    • Slavar!

      Kommunism/socialism är tvilling till fascism, för i båda dessa styresformer finns det en oantastlig elit som styr diktatoriskt över helt förslavade människor.

      Edward Griffin uttryckte det kärnfullt med orden:

      ”They are two wings of the same ugly bird.”

      Nu införs båda dessa likartade system över hela jorden.

      • det är helt rätt i så motto att de är tvillingar, men om man omvandlar Höger resp. Vänster till emotionella frekvenser, får man i en större skala en vertikal skala från lycka ned till död, där man ser att både fascism resp. kommunism ligger ganska nära död, vilket också kan skönjas i all den förstörelse, som ligger i linje med “dessas” politiska verkligheter.
        Med lite Boolsk algebra syns detta enkelt, om man ökar ingrediensen rädsla till lycka, tills lycka blir totalt borta.

      • I dagens invandringsdebatt på SVT ser man uppvaknandens klarhet,i hur man har förlorat (förlust = lite död) sitt lands kultur och i rädsla förvandlar debatten till ett blame game. För ansvar krävs mod.

    • Vi ska alltså med våra liv försvara politiker som vill provocera fram ett krig? Själva är de inte så villiga att slåss men det går tydligen bra att skicka andra i döden? Nå, för den som vill slåss går det bra att anmäla sig till de utländska bataljonerna i Ukraina! Det har sina risker vilket de enligt uppgift 60 franska legionärerna som dog snabbt fick lära sig när deras högkvarter träffades av en missil i Kharkov.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *