Scott Ritter: “Navalny var en landsförrädare mot Ryssland”

publicerad 19 februari 2024
- Kristoffer Hell
Alexej Navalny och Maria Pevchikh
Alexej Navalny och Maria Pevchikh. Montage: K. Hell

Det var under en intervju den 17 februari 2024 som den tidigare vapeninspektören och marinkårsmajoren Scott Ritter levererade sin dom över den nyligen avlidne ryske politiska profilen Alexej Navalny.

Scott Ritter:

“Alexej Navalny var en förrädare mot Ryssland. … Alexej Navalny var rasist. Han var en vit supremacist.”

Det Ryssland Alexej Navalny växte upp i som tonåring på 1990-talet, förklarar Ritter, var ett i grunden brutet land där många, efter Sovjetunionens kollaps, var förvirrade. Det var i den här miljön Alexej Navalny började gravitera mot politiken, närmare bestämt den extrema högerkanten.

Efter att talangscouter från västliga underrättelsetjänster fått upp ögonen för den karismatiske unge mannen lotsades han, enligt Ritter, istället in mot den politiska mittfåran med uppdraget att bli en party crasher inom rysk politik.

Relaterat: Putinkritikern Alexei Navalny dog i ett ryskt fängelse – Amerikanen Gonzalo Lira dog i ett fängelse i Ukraina

Alexej Navalny föddes i Moskva den 4 juni 1976 och avled enligt ryska myndigheter den 16 februari 2024i ett ryskt fångläger. Han blev 47 år.

Intervjun med Scott Ritter

 

Referens och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Redan vid Sovjets sammanbrott hade USA en mångmiljardbudget för subversioner i det nya Ryssland. Alla (blivande) oligarker bearbetades för att lägga beslag på Ryska resurser. Tanken var sannolikt att sedan skulle oligarkernas resurser köpas upp av de Västerländska globala storbolagen.

    Efter ett par år så hade dock nationalistiska Ryska grupperingar under ledning av f d KB-grupperingar kommit till makten och kunde avvärja ett ekonomiskt sammanbrott för Ryssland. CIA m fl ansåg dock att situationen borde utnyttjas för att fortsätta undermineringen av Ryssland. Alltså mångdubblades budgeten för detta till upp mot 50 miljarder dollar årligen under Victoria Nuland. Enorma belopp!

    Bl a utvecklades ett omstörtande system av oppositionsledare, som fick pengar med vilka de kunde avlöna sina “supportrar”. D v s om de ens var “äkta” supportrar. En sådan ledare var Navaljny, som särskilt omhuldats av västmedia. Frågan är dock om han är av den betydelse som Västmedia beskriver.

    Ryssland bidade sin tid medan de flesta oligarker tvingades att underkasta sig ryska staten. Chansen kom när CIA ordnade så att ryska diplomater utvisades, samt ett stort antal ryska privatpersoner. Hela västvärlden gjorde samma, medan resten av världen möjligen gjorde något cymboliskt. Detta gav ryssarna chansen att svara, något normalt i diplomatin, så de utvisade snabbt diplomater från de länder som utvisat ryssar. Allt var förberett, så just de kontaktkedjor vilka höll i pengarna för de köpta (avlönade) i oppositionen utvisades. Samtidigt gjordes raider bland oppositionsledare resp deras underledare som särskilt var utbetalare av lönerna. Pengar (kassor) beslagtogs. S k NGO:s förbjöds att arbeta okontrollerat och verksamheterna reglerades. Bl a SOROS olika projekt kastades ut.

    Alltså försvann det mesta av rysk opposition på någon vecka. De oppositionella var alltså i sådan grad lönefinansierade att de lade av när lönerna inte kom.

    Man kan fundera över vad attentaten mot Navalny innebär och vem som utförde dem? I Västvärlden styrs ryskriktade propagandan av den CIA-avdelning där Nuland fortfarande har 50 miljarder dollar årligen. Ryssarna vet att avrättar de själv någon oligark eller oppositionell, så ger de Västpropagandan “ammunition”. Därmed ökar sannolikheten att avrättningar finansieras av CIA men utförs av specialister från UK. Alltså modell kriget i Syrien.

    • Navalny, en tragisk figur med drogproblem och stora ambitioner men det blev i stället ekonomisk brottslighet, samröre med nynazister som senare tonades ner till förmån för en mer polerad image som mottagare av pengar från CIA och troligtvis MI6. En lirare som skaffade sig många fiender i Ryssland från hög till låg med sitt agerande. Det som slår en är bilderna på den ickesörjande änkan som far omkring i västvärlden med tiggarpåsen i högsta hugg spelande med i charaden. Ingen sörjer egentligen Navalny då han är mer värdefull som död för propagandan från väst. Putin är väl snarare den sista som ville se Navalny död vilket även propagandamakarna i väst är väl medvetna om i allt sitt hyckleri.

  • Alltsedan Scott Ritter offentligt gick ut med att attacken av Hamas på firande ungdomar i Israel i oktober förra året, som formellt utlöste IDF:s storskaliga förstörelse av liv och egendom i Gaza, skulle ha varit en mästerlig strategi för hjälpa det palistinska folket, har jag frågat mig om han kan vara så korkad – eller om han har en dold hemvist, som styr hans agerande.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *