Arabiska medier om kriget mot Hamas – Qatar leder narrativet

Politisk kommentar

publicerad 22 mars 2024
- Kristoffer Hell
BBC om arabiska medier

De dominerade narrativen i Väst om Israels storskaliga antiterroristoperation i Gaza beskriver situationen som ett Israel mot resten av regionen. En närmare titt på arabvärldens reaktioner på Hamas massaker i Israel den 7 oktober 2023 och dess efterspel falsifierar globalistmedias överförenklade bilder.

Enligt den Irak-kurdiska journalisten Suzan Quitaz, tidigare verksam i gulfstaten Qatar och specialiserad på Mellanöstern, ser verkligheten snarare ut så här:

  • Det anti-israeliska och pro-iranska narrativet har sin bas i Qatar, där också den terroriststämplade organisationen Hamas ledarskap är baserat.
  • Rapporteringen i arabvärlden i övrigt kan delas upp i saudiarabiskt media och irakiskt media, som i sin tur är antingen pro-iransk eller pro-arabisk.

Det är från det lilla, men i Mellanöstern medialt inflytelserika Qatar som retoriken flödar om påstådda folkmord på Palestinier och försök att svälta ihjäl de boende i Gaza. Teman som undviks är händelsen som blev själva startskottet på kriget: Den iranstödda Hamas-massakern i Israel den 7 oktober 2023 liksom tillståndet för gisslan som terroristorganisationen samma dag kidnappade och rövade bort till Gaza där de tvingades ned i det omfattande tunnelsystem.

I Saudiarabisk media rapporteras om hur Hamas stjäl nödhjälp avsedd för den civila befolkningen liksom brutaliteten i de övergrepp Hamas begick under massakern den 7 oktober 2023.

I Irak finns en stark pro-iransk falang. Enligt uppgift var detta ett av resultatet av USA:s krig i Irak 2003-2011, som slutade med att Iraks ärkefiende Iran äntligen upprättade ett brohuvud bland den irakiska befolkningen.

Den stora överraskningen sägs vara vad som trendar på sociala medier i arabvärlden, där motviljan mot terrorgruppen Hamas och dess välgörare regimen i Iran, så till den grad ökat att journalisten Suzan Quitaz talar om en revolt, “uprising”, mot Hamas och dess möjliggörare i Teheran.

Suzan Quitaz:

“Idag frågar sig araber vilken skillnaden egentligen är mellan Hamas och terroristgruppen IS/Daesh.”

Quitaz berättar också att samtidigt som Europa överöser våldsbejakande islamister med uppehållstillstånd och bidrag råder i Mellanöstern nolltolerans mot dessa grupper – något Västmedia systematiskt underlåter att rapportera om.

 

Referenser


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Att muslimerna i Mellanöstern är splittrade är inga nyheter. Storbritannien och Frankrike har ägnat sig åt att splittra dem sedan mer än hundra år. Kurder mot turkar och araber mot iranier. På så vis har västs oljebolag haft tillgång till billig olja sedan 1800-talet.

    Kurderna deltog med liv och lust i att krossa det Ottomanska Riket under VK1.1. Trots att de då blev lurade på en egen stat, fortsätter de att springa det AngloAmerikanska Imperiets ärenden. Saudi-Arabien har alltid sprungit i USAs – och de senaste 75 åren även i Israels – ledband.

    Denna imperialistiskt organiserade splittring är bakgrunden till att hela Mellanöstern nu är totalt lamslaget, när Israel begår folkmord och etnisk utrensning av araber i Gaza. Ovanstående artikel är ett utmärkt exempel på hur splittringen där bibehålls.

    • Att Sverige ryktesvis bidrar till Hamas räcker som en hint om att organisationen är en ko struerad motståndare.
      Det krävs två för en tango, och resultatet borde den palestinska sidan ha kunnat räkna ut, ett självmord.
      USA hade aldrig accepterat ett svenskt stöd till en verklig fiende.

  • Israels storskaliga antiterroristoperation i Gaza?

    Är det vad jävla värdelösa Newsvoice kallar folkmordet och det etniska rensningen för?

    Ni bör avrättas med tortyr, mindre än så förtjänar ni inte! Jävla värdelösa satanister!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *