Belöning på 1,8 miljoner kr utlovad för första F-16 som skjuts ner i Ukraina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 9:09
- NewsVoice redaktion
Amerikanska utskjutningstester. Foton: Fluctus
Amerikanska utskjutningstester.

Den första ryska soldat som förstör ett amerikanskt stridsflygplan av typen F-16, som vissa västländer inom kort är på väg att överlämna till Ukraina, kommer att få en belöning på 1,8 miljoner kr, lovar det ryska företaget Fores vice VD, Ilya Potanin.

Fores har tidigare betalat ut belöningar för västerländsk utrustning som förstörts av den ryska militären, skriver RT.

USA, Belgien, Danmark, Norge och Nederländerna har lovat att förse den ukrainska militären med minst 60 st F-16-plan innan slutet på 2024. Ukraina hävdar att de behöver F-16 för att försvara sig mot ryska långdistansrobotar och för att utmana Moskvas luftherravälde över frontlinjen.

Fores vice VD, Ilya Potanin, figurerade i en video som publicerades av det ryska försvarsministeriet på tisdagen. Belöningen för det första nedskjutna F-16-planet kommer att uppgå till 15 miljoner rubel (1,8 miljoner kronor).

RT skriver att Moskva tidigare i år meddelat att F-16 inte kommer att förändra utgången av konflikten, precis som andra västerländska vapen som levererats till Kiev. Den ryska militären kommer att förstöra planen, precis som man har gjort med annan ukrainsk hårdvara, sa Kremls talesman Dmitry Peskov .

Västalliansens beslut att förse Ukraina med västtillverkat tungt pansar i början av 2023, inklusive de USA-tillverkade Abrams- och tysktillverkade Leopard-stridsvagnarna, fick flera ryska företag och tjänstemän att utlåta skottpengar på beslagtagen eller förstörd utrustning.

Enligt Potanin har Fores betalat ut liknande skottpengar vid sju tillfällen. Då betalade företaget ut belöningar till ryska soldater för att ha förstört runt 17 amerikanska Abrams och tyska Leopard-stridsvagnar. Soldaterna fick 60.000 kr för varje förstörd vagn.

I mars spelade ryska soldater in en video där en av dem tackade Joe Biden för att han försett Kiev med Abrams-stridsvagnar och därmed gett de ryska trupperna möjlighet att tjäna lite extra pengar genom att förstöra dem. Mannen bad Biden att skicka ännu flera pansarvagnar till Ukraina eftersom det inte finns tillräckligt många för att alla ryska soldater ska kunna få en bonus, skriver RT.

De soldater och officerare som tidigare fått belöningar sa att pengarna de fått skulle spenderas på ny utrustning som skulle göra dem ännu mer effektiva på slagfältet.

 

Källa och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq