En invasion av Ryssland planeras – Sverige vill vara bäst i klassen

Efter Poltava 2.0 - Krigsmålet ej längre en ukrainsk restitution utan att Ryssland besegras

publicerad Idag 10:33
- Kristoffer Hell
Ulf Kristersson

Måndagen den 9 september 2024 höll regeringen presskonferens om ännu ett militärt stödpaket till Kievregimen och dess ovalda president Volodomyr Zelensky. För Sverige är krigsmålet inte längre positionering inför kommande fredsförhandlingar eller ens ukrainsk restitution – utan att Ryssland besegras.

Det var på förmiddagen på måndagen som Sveriges försvarsminister Pål Jonson (51) intog scen flankerad av Kristdemokraternas Mikael Oscarsson (57), Sverigedemokraternas Aron Emilsson (34), och Liberalernas Joar Forsell (31). Den stora nyheten var inte storleken på den 17:e stödpaketet, 4,6 miljarder kronor, utan skiftet i målsättning med Sveriges stöd och deltagande i NATOs proxykrig mot Ryssland.

Lotten att förklara detta för allmogen föll på Liberalernas Joar Forsell (13 min 30 sekunder in): ”otroligt viktiga steg för att Ukraina ska kunna vinna kriget och i förlängningen att Ryssland skall förlora kriget, vilket ju är minst lika viktigt”.

Invasion av Ryssland planeras

Den svenska regeringens avsikt med stödet är alltså inte att förbättra Kievs position inför planerade kommande fredsförhandlingar. För Sveriges del är kriget inte ens över om det mirakulösa sker: att ryska trupper trycks tillbaka till den gräns som rådde dagen innan inledningen på Moskvas intervention i de östra delarna av Ukraina, enligt ryska uttalanden för att där skydda etniska ryssar från den folkmordspolitik Kiev drivit sedan den amerikanska statskuppen i landet år 2014.

I den svenska regeringens vision, presenterad av Joar Forsell, är befriandet av hela Ukraina blott den första etappen, efter vilken det riktiga kriget tar vid, det slutgiltiga krossandet av den Ryska Federationen.

NewsVoice har tidigare rapporterat om hur den ukrainska militära underrättelsetjänsten setts laborera med kartor där vad som i dag är världens till ytan största land, Ryssland, styckats upp i ett halvt dussin mindre länder Washington hoppas kunna manipulera lika lätt som det gick att förmå Sverige att överge två sekler av framgångsrik alliansfrihet.

Kartan nedan publicerades i den med Zelenskyregimen lojala ”Kyivpost – Ukraine’s Global Voice” den 17 augusti 2022.

Post Russia
Post Russia. Karta: Ukrainas underrättelsetjänst

I skuggan av Kursk och Poltava 2.0

Man kan fråga sig vad som förändrats i situationen, när regeringen väljer att antingen avisera en expansion av krigsmålen eller nu öppet erkänner vad som hela tiden varit planen.

Något som skett och som utländska media rapporterar och som flitigt diskuteras (men svensk media ännu tiger om) är att krigsleverantören SAAB kan ha förlorat en hel avdelning med ingenjörer, tekniker, och utbildare vid Rysslands attack mot en ukrainsk telekrigsskola i Poltava den 3.e september 2024, en attack som också uppges ha krävt tre svenska officerares liv.

Uppgiften dementeras av det svenska försvaret. SAAB tiger och har hittills vägrat kommentera.

De 17 stödpaketen

Det senaste militära stödpaketet är enligt regeringen det 17:e i ordningen och så här ser det ut när alla paketen placeras i ett stapeldiagram.

Regeringens stödpaket till Ukraina 2022-2024.
Regeringens stödpaket till Ukraina 2022-2024. Källa: Regeringen. Diagram: K. Hell

Stödpaket nummer 12, om 250 miljoner kronor, kungjordes den 16 juni 2023, under den omhuldade sommaroffensiv Kiev just då genomförde och som för Ukraina slutade med enorma förluster i liv och utrustning. Efter det fiaskot kom stödpaket nummer 13 och sedan inledde regeringen sin klättring upp till 13,3 miljarder den 29 maj 2024.

Efter stödpaket 16 inställde sig kalabaliken i Kursk, där NATO och Kiev misslyckades med att kapa ett ryskt kärnkraftverk och nu ser sina bästa soldater och inhyrda legoknektar malas ned i en operation ryska bedömmare menar kan vara över om redan 2-3 månader.

Den 3 september 2024 anlände Poltava 2.0 som enligt uppgift utplånade en hel generation telekrigare från NATO och Ukraina. En vecka efter det rullar regeringen Kristersson ut det sista stödpaketet, nummer 17 i ordningen, om 4,6 miljarder kronor.

Kommer den nu startade rundan av stödpaket att växa på samma snabba sätt som de tidigare, med allt mer astronomiska belopp, inför NATO:s nästa Kiev-offensiv, som kan planeras att starta någon gång i början på nästa år.

Här är alla stödpaketen regeringen publicerat på sin hemsida, på samma sätt de där presenteras, där den av någon anledning slagit ihop de första åtta stödpaketen i två grupper: 1-4 och 5-8.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq