New York Times: Russia Today hittar nya sätt att sprida alternativa synsätt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 september 2024
- NewsVoice redaktion
RT.com studio
Russia Today, RT.com

USA:s senaste tillslag mot Russia Today (RT) kommer i slutändan ändå inte att stoppa RT från att förmedla alternativa synsätt till världspubliken, men försöken att begränsa RT kan bromsa kanalens möjligheter att nå nya läsare och tittare, skriver New York Times.

I förra veckan gjordes ”en viktig insats i spelet” genom att stänga av RT och dess närstående ryska statsägda medienätverk från sina plattformar, en åtgärd som på kort sikt kan minska nätverkets publiksiffror. Det tror Neil MacFarquhar, som refererar till medieanalytiker, i en artikel för New York Times i lördags.

MacFarquhar bygger uppfattningen på Bret Schafer, som är senior fellow vid German Marshall Fund. Han säger till NYT:

”Om du är en riktigt hardcore RT-anhängare kommer du att hitta ett sätt att få tag på dem”, sa han. ”Vad detta verkligen skadar är deras förmåga att överbrygga plattformar, att nå nya målgrupper, att nå fram till människor som inte aktivt söker upp RT.”

RT själva skriver i sin artikel: ”US crackdown on RT to fall short of expectations – NYT” att:

”I förra veckan tillkännagav USA en ny rad sanktioner riktade mot flera ryska medier, efter att Washington hävdat att de i hemlighet försökt – underminera demokratin”.

USA:s utrikesminister Antony Blinken anklagade då RT för att ”fungera som en de facto-arm för [rysk] underrättelsetjänst”. Utrikesdepartementets talesman Jamie Rubin gav RT skulden för att ”så stora delar av världen inte har stöttat Ukraina så mycket som man skulle kunna tro att de skulle göra”.

Efter taktikdraget förbjöd den amerikanska teknikjätten Meta, som äger Facebook och Instagram, flera ryska nyhetsnätverk. Videodelningsplattformen TikTok raderade i lördags kontona för RT International och flera andra grenar av Sputniks medienätverk, efter att USA utövat starka påtryckningar mot TikTok som ägs av det kinesiska bolaget ByteDance.

RT avslutar sin artikel med att citera biträdande chefredaktör Anna Belkina att detta är ytterligare ett bevis på att personer i Washington är ”livrädda för varje verkligt avvikande röst” och lovade att RT ”inte kommer att gå någonstans”, men iställer ”kommer att fortsätta att hitta nya sätt att nå ut till publiken – i varje hörn av världen”.

Domänen RT.com är blockerad i Europa, men inte spegelsajten: https://swentr.site


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Russia Today