Evangelist och Antikristusman vill stoppa Yoga i skolan – Anmälan till Skolinspektionen

  1
  499

  Anmälan mot Yoga på Östermalmsskolan, Skolinspektionen

  NewsVoice har från Skolinspektionen fått de anmälningar som skickats in av två olika personer vilka ifrågasatt utövandet av yoga på Östermalmsskolan i Stockholm. Den ene mannen menar att mantrat “aum” är att söka kontakt med gudar, och därför ska yoga förbjudas. De andra mannen menar att yoga är ett försök från Antikristus att ta över skolan.

  Text: Torbjörn Sassersson | Bild: utsnitt från anmälan till Skolinspektionen

  Anmälningar til Skolinspektionen mot yoga i skolan inte helt “stabila”.
  Ändå gjorde SvD en ganska stor sak av det. Varför? Döm själv. 

  Evangelistmannen

  Den ena anmälaren här kallad “Evangelistmannen” som anmälde Östermalmsskolan den 8 maj 2012 är mycket aktiv inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS) i Kalmar, en nyevangelisk väckelserörelse inom Svenska kyrkan. Denne skriver i sin anmälan att barnen på Östermalmsskolan sjungit mantrat “aum” och han menar att det ska åkalla hinduiska gudar, därför är det religiös utövning och bör förbjudas. Enligt yogatraditionen symboliserar “aum” världssjälen och hela universum. Det är förmodligen på denna anmälan som SVD baserat sin artikel: “Yogaklass fall för Skolinspektionen” [publicerad 10/9, 2012].

  Evangelistmannen har deltagit i en diskussion på ett kristet forum om hur man kan förjaga påstådda demoner ur personer med migrän eller som har vattenskalle. De tackar Gud för att de lyckats oavsett om det var demoner eller inte, skriver de. Vill Evangelistmannen helt enkelt diskvalificera hinduiska gudar till förmån för den kristna Guden, som tydligen ska få gräddfil? Vilken gudom ska ha första-tjing på healing i skolan? [humor]

  Lagen om offentlig upphandling säger att alla leverantörer ska ha lika rätt att kunna sälja in sin tjänst till statlig och kommunal förvaltning. Östermalmsskolan har i det här fallet tydligen redan valt hinduiska gudar för healing. Om anbudsförfarandet inte gått rätt till bör Evangelistmannen inte gå till Skolinspektionen för att klaga. Kanske har Östermalmsskolan kringgått den fria marknadskonkurrensen. [humor]

  Benjamin Katzeff Silberstein som skriver för SvD drar en annan slutsats:

  “Men skulle skolinspektionen mot all förmodan ge anmälaren rätt öppnas en hel värld av möjligheter för Sveriges gymföretag. De som håller yogapass kan få skattelättnader och bidragsmöjligheter genom att registrera sig som religiösa samfund. Kanske kan den nitiske anmälaren få gratis medlemskap hos SATS som tack för hjälpen.” / Benjamin Katzeff Silberstein, “Fadern, sonen och det heliga gymmet”

  Ladda ner evangelistmannens anmälan (avidentifierad)

  Antikristusmannen

  Den andra mannen, här kallad “Antikristusmannen”, skickade in sin anmälan den 4 september 2012. Han är medlem i Europeiska Arbetarpartiet och handskriver i sin anmälan tillägget:  “Den Björklömske skollagen = Satan in – Jesus ut”. Antikristusmannen menar att barnyoga är ett exempel på konfessionell (religiös) lära och därför ska förbjudas. Han hänvisar även till risken för psykoser och hjärnkollaps. Antikristusmannen nöjer sig dock inte bara med att anmäla yoga. Han punktar även upp att barn minsann fått se utställningen Body Words och Harry Potter-filmer genom skolan. Anmälaren förstärker sina tester genom att bifoga pressklipp om olika övergrepp på barn, exempel på skräckfilmer samt den handskrivan texten: “Antichristus och New World Order på analkande” samt “Yoga = barnmisshandel”.

  Ladda ner Antikristusmannens anmälan (avidentifierad)

  Återstår att se om skolinspektionen kommer att förbjuda yoga i svenska skolan, men baserat på dessa anmälningar behöver de som vill ha yoga inte vara oroliga.

  Skolborgarrådet Lotta Edholm säger till SvD:

  “Det skulle vara ytterst egendomligt om Skolinspektionen skulle ha synpunkter på detta. Jag tror att yoga, för att de allra, allra flesta som utövar det, saknar helt koppling till religion eller filosofi. Det ses som ett sätt att röra på sig”. SvD:  Stockholmspolitiker vill ha kvar yoga i skolan

  Text: Torbjörn Sassersson


  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
  Prenumerera
  Notify of
  guest
  1 Kommentar
  Äldst
  Nyast Mest röstad
  Inline Feedbacks
  Se alla kommentarer
  Admin
  Admin
  Gäst
  24 oktober 2012 kl 07:21

  SvD: Skola får fortsätta med yoga

  Barnen vid Östermalmsskolan får fortsätta med yoga i skolan. Idag fastslog Skolinspektionen att Stockholms stad inte bryter mot bestämmelserna att skolan ska vara icke-konfessionell när man tillåter yoga.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/yoga-i-skolan-inget-religiost-inslag_7606966.svd