Evangelist och Antikristusman vill stoppa Yoga i skolan – Anmälan till Skolinspektionen

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 september 2012
- Torbjörn Sassersson red.
Anmälan mot Yoga på Östermalmsskolan, Skolinspektionen

Anmälan mot Yoga på Östermalmsskolan, Skolinspektionen

NewsVoice har från Skolinspektionen fått de anmälningar som skickats in av två olika personer vilka ifrågasatt utövandet av yoga på Östermalmsskolan i Stockholm. Den ene mannen menar att mantrat “aum” är att söka kontakt med gudar, och därför ska yoga förbjudas. De andra mannen menar att yoga är ett försök från Antikristus att ta över skolan.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: utsnitt från anmälan till Skolinspektionen

Anmälningar til Skolinspektionen mot yoga i skolan inte helt “stabila”.
Ändå gjorde SvD en ganska stor sak av det. Varför? Döm själv. 

Evangelistmannen

Den ena anmälaren här kallad “Evangelistmannen” som anmälde Östermalmsskolan den 8 maj 2012 är mycket aktiv inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS) i Kalmar, en nyevangelisk väckelserörelse inom Svenska kyrkan. Denne skriver i sin anmälan att barnen på Östermalmsskolan sjungit mantrat “aum” och han menar att det ska åkalla hinduiska gudar, därför är det religiös utövning och bör förbjudas. Enligt yogatraditionen symboliserar “aum” världssjälen och hela universum. Det är förmodligen på denna anmälan som SVD baserat sin artikel: “Yogaklass fall för Skolinspektionen” [publicerad 10/9, 2012].

Evangelistmannen har deltagit i en diskussion på ett kristet forum om hur man kan förjaga påstådda demoner ur personer med migrän eller som har vattenskalle. De tackar Gud för att de lyckats oavsett om det var demoner eller inte, skriver de. Vill Evangelistmannen helt enkelt diskvalificera hinduiska gudar till förmån för den kristna Guden, som tydligen ska få gräddfil? Vilken gudom ska ha första-tjing på healing i skolan? [humor]

Lagen om offentlig upphandling säger att alla leverantörer ska ha lika rätt att kunna sälja in sin tjänst till statlig och kommunal förvaltning. Östermalmsskolan har i det här fallet tydligen redan valt hinduiska gudar för healing. Om anbudsförfarandet inte gått rätt till bör Evangelistmannen inte gå till Skolinspektionen för att klaga. Kanske har Östermalmsskolan kringgått den fria marknadskonkurrensen. [humor]

Benjamin Katzeff Silberstein som skriver för SvD drar en annan slutsats:

“Men skulle skolinspektionen mot all förmodan ge anmälaren rätt öppnas en hel värld av möjligheter för Sveriges gymföretag. De som håller yogapass kan få skattelättnader och bidragsmöjligheter genom att registrera sig som religiösa samfund. Kanske kan den nitiske anmälaren få gratis medlemskap hos SATS som tack för hjälpen.” / Benjamin Katzeff Silberstein, “Fadern, sonen och det heliga gymmet”

Ladda ner evangelistmannens anmälan (avidentifierad)

Antikristusmannen

Den andra mannen, här kallad “Antikristusmannen”, skickade in sin anmälan den 4 september 2012. Han är medlem i Europeiska Arbetarpartiet och handskriver i sin anmälan tillägget:  “Den Björklömske skollagen = Satan in – Jesus ut”. Antikristusmannen menar att barnyoga är ett exempel på konfessionell (religiös) lära och därför ska förbjudas. Han hänvisar även till risken för psykoser och hjärnkollaps. Antikristusmannen nöjer sig dock inte bara med att anmäla yoga. Han punktar även upp att barn minsann fått se utställningen Body Words och Harry Potter-filmer genom skolan. Anmälaren förstärker sina tester genom att bifoga pressklipp om olika övergrepp på barn, exempel på skräckfilmer samt den handskrivan texten: “Antichristus och New World Order på analkande” samt “Yoga = barnmisshandel”.

Ladda ner Antikristusmannens anmälan (avidentifierad)

Återstår att se om skolinspektionen kommer att förbjuda yoga i svenska skolan, men baserat på dessa anmälningar behöver de som vill ha yoga inte vara oroliga.

Skolborgarrådet Lotta Edholm säger till SvD:

“Det skulle vara ytterst egendomligt om Skolinspektionen skulle ha synpunkter på detta. Jag tror att yoga, för att de allra, allra flesta som utövar det, saknar helt koppling till religion eller filosofi. Det ses som ett sätt att röra på sig”. SvD:  Stockholmspolitiker vill ha kvar yoga i skolan

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *