Kommer jorden att passeras av stor himlakropp den 26 september 2012?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 september 2012
- Torbjörn Sassersson

Spekulationerna har pågått i över 10 år om att jorden ska passeras av en mycket stor himlakropp år 2012 med förödande konsekvenser för världssamhället. De mest vilda spekulationerna handlar om en röd dvärgsol ibland kallad Nibiru med ett eget planetsystem och att passagen medför vulkanutbrott, översvämningar och våldsam tektonik.

Grupperingar i framför allt USA förbereder sig för en kollaps av samhället. I den andra änden på spekulationsskalan finns ingenting, inga spekulationer, att det inte ens existerar en himlakropp. Så vad är egentligen sant?

Var beredd – men på vad?

NewsVoice har tidigare skrivit en artikel (NASA, NOAA och CDC lockar med zombiescenarios och föreslår ”prepardness plans”) om att amerikanska NOAA, NASA och CDC vilka motsvarar svenska SMHI, Rymdstyrelsen och Smittskyddsinstitutet senaste året lite vitsigt tipsar den amerikanska allmänheten om att det kanske är dags att bygga sitt eget överlevnads-kit och att vara allmänt förberedd på problem. Många funderar kring detta vad som egentligen avses och en intressant koppling är den beryktade himlakroppen som kanske dock inte finns.

För några år sedan hölls en internationell konferens om så kallade ”Near Earth Objects” (NEO) och ”Extinction Level Event” (ELE). Konferensen informerade om problematiken med att rymdfartsorganisationer med NASA i spetsen blivit allt mer medvetna om förekomsten av vandrande asteroider med kapaciteten att träffa jorden, meteoriter, himlaobjekt som träffar jorden.
En fråga som togs upp var: kommer världsregeringarna att varna sina befolkningar om man vet att en meteorit kommer att träffa jorden?

Svaret var: Nej, det är ingen idé.

Viktigare är att världens regeringar utvecklar sk kontinuitetsplaner för att kunna bibehålla och återuppbygga regeringars förmåga att fortsätta styra efter en global katastrof. Allmänheten får klara sig själv efter ”impact” med små överlevnads-kit.

Många populära spelfilmer har plockat upp undergångstemat och det har knappast undgått någon. Exempel är Deep ImpactArmageddon2012 och The Day After Tomorrow. Den mest realistiska filmen av dessa är förmodligen Deep Impact.

Stora underjordiska bunkers bra för regeringar

Ett viktigt element för en regering som vill klara av en global katastrof är underjordiska skyddsrum för politiker, forskare, kulturpersonligheter och andra viktiga personer med särskild kunskap, heter det. Så har även skett i många om inte alla länder. Reportage från USA visar att den amerikanska regeringen har beställt underjordiska bunkers och byggt klart dessa över hela USA de senaste 10 åren. Dessa bunkers är enorma, men klarar bara att skydda någon procent av befolkningen. I Norge byggdes 2006 en underjordisk bunker populärt kallad ”The doomsday vault” med avsikten att bevara världens alla fröer vid en global katastrof.

Nibiru

Tillbaka till den beryktade himlakroppen kallad Nibiru som sägs passera jorden i år, närmare bestämt den 26 september 2012. Himlakroppen är enligt teorier en brun dvärg, en förkrympt utslocknad stjärna som inte utstrålar eget ljus, utan istället stora mängder värme. Bruna dvärgar är enligt de senaste rönen vanligare än vad man tidigare trott. Astronomer idag anser även att solsystem med en dubbelstjärna är vanligare än solsystem med endast en stjärna. Ibland är dubbelstjärnan en brun dvärg.

Enligt engelskspråkiga Wikipedia är teorin om Nibiru blott en förvirrad kvinnas fantasier som fått fäste i grupperingar aktiva på diskussionsforum på webben.

Förmodligen är det mest sannolika att inget händer den 26 september 2012. Du kan tryggt behålla pengarna i madrassen och skulle något hända får du veta det först när det händer och då är det ingen idé att ta ut pengarna från madrassen i alla fall. Bättre är att satsa på ett överlevnads-kit innehållande: pass, p-medel, pengar och en pennkniv. Bor du i USA kan du lägga till en shotgun.

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

U.S. Congressional Hearings on Near-Earth Objects and Planetary Defense
Statement on The Threat of Impact by Near-Earth Asteroids by Dr. Clark R. Chapman, Southwest Research Institute

South Pole Telescope

Possible Extinction Level Event Looming?

The Infrared Astronomical Satellite (IRAS)

Intervju med whistleblower


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Nibiru