Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Egen El får årets konsumentpris “Blåslampan” 2012

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 oktober 2012
- Torbjörn Sassersson
Egen El
Egen El – Produktkollage

Egen El har sedan 2008 verkat för att fler konsumenter kan producera sin egen el tack vare solceller. Priset delades ut av miljöminister Lena Ek. Egen El erbjuder privatpersoner solceller och vindsnurror. Därmed kan hushållen själva producera sin el och bli sina egna elproducenter.

“Egen El har bidragit till att konsumentmakten används även inom elproduktion, vilket både hushållen och miljön tjänar på. Det känns extra roligt att Egen El vunnit då energifrågan just nu är väldigt aktuellt, säger Örjan Brinkman, ordförande i Sveriges Konsumenter och prisjuryn.”

Juryns motivering

“I Sverige levereras nästan all elektricitet av tre stora bolag. Företaget Egen El arbetar aktivt för att få igång alternativ genom att bland annat sälja solcellsanläggningar och motivera fler privatpersoner att producera egen el. Genom att agera istället för att prata har de satt fart på utvecklingen som hittills varit trög. Ett bra alternativ för såväl miljön som konsumenterna.”

“Egen El är nyskapande, inspirerande och mobiliserande och har en folkbildande roll där de ökar motivationen och medvetenheten om hur hushållen kan spara el.”

Juryn består av Alice Bah Kuhnke (hållbarhetschef ÅF), Annika Wilow Sundh (ordförande Konsumentvägledarnas förening), Katarina Johansson (författare och 2011 års pristagare av Blåslampan), Stefan Edman (miljöprofil och författare), Sverker Olofsson (tv-journalist från bland annat Plus) och Örjan Brinkman (ordförande Sveriges Konsumenter).

Sveriges Konsumenter och Råd & Rön har sedan 2002 delat ut Sveriges enda konsumentpris Blåslampan. Det går till en person, organisation eller ett företag som på ett utmärkt och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen. Prisutdelningen ägde rum den 10 oktober i Stockholm.

Egen El


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq