Egen El får årets konsumentpris “Blåslampan” 2012

publicerad 11 oktober 2012
- av Torbjörn Sassersson red.
Egen El
Egen El – Produktkollage

Egen El har sedan 2008 verkat för att fler konsumenter kan producera sin egen el tack vare solceller. Priset delades ut av miljöminister Lena Ek. Egen El erbjuder privatpersoner solceller och vindsnurror. Därmed kan hushållen själva producera sin el och bli sina egna elproducenter.

“Egen El har bidragit till att konsumentmakten används även inom elproduktion, vilket både hushållen och miljön tjänar på. Det känns extra roligt att Egen El vunnit då energifrågan just nu är väldigt aktuellt, säger Örjan Brinkman, ordförande i Sveriges Konsumenter och prisjuryn.”

Juryns motivering

“I Sverige levereras nästan all elektricitet av tre stora bolag. Företaget Egen El arbetar aktivt för att få igång alternativ genom att bland annat sälja solcellsanläggningar och motivera fler privatpersoner att producera egen el. Genom att agera istället för att prata har de satt fart på utvecklingen som hittills varit trög. Ett bra alternativ för såväl miljön som konsumenterna.”

“Egen El är nyskapande, inspirerande och mobiliserande och har en folkbildande roll där de ökar motivationen och medvetenheten om hur hushållen kan spara el.”

Juryn består av Alice Bah Kuhnke (hållbarhetschef ÅF), Annika Wilow Sundh (ordförande Konsumentvägledarnas förening), Katarina Johansson (författare och 2011 års pristagare av Blåslampan), Stefan Edman (miljöprofil och författare), Sverker Olofsson (tv-journalist från bland annat Plus) och Örjan Brinkman (ordförande Sveriges Konsumenter).

Sveriges Konsumenter och Råd & Rön har sedan 2002 delat ut Sveriges enda konsumentpris Blåslampan. Det går till en person, organisation eller ett företag som på ett utmärkt och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen. Prisutdelningen ägde rum den 10 oktober i Stockholm.

Egen El


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Stimulerande människor som är väl värda det. De är banbrytande på ett “trögt” område som florerar av falska fördomar och motstånd, delvis pga. missuppfattningar. Det påminner en aning om Annika Dahlkvists LCHF-tänk som fortfarande bemöts av betongmurar uppbyggda på gamla fördomar. Men betong vittrar liksom illussioner. Hon är värd liknande utmärkelse även om det är på ett annat område. All uppskattning vill jag ge dessa människor, som öppnar upp nya smarta vägval. Visst är det fantastiskt 🙂

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *