USA har just nu 1,4 miljoner soldater i aktiv tjänst i 150 länder – “Afrikamarknaden” utnyttjas

publicerad 24 februari 2013
- Torbjörn Sassersson red.

Officiella siffror som släppts av Pentagon i USA visar att USA har 1, 4 miljoner soldater just nu i aktiv tjänst runt om i hela världen. Uppgifterna baseras på data från hösten 2012.

Text: Torbjörn Sassersson

66, 000 soldater finns i Afghanistan trots att USA utåt sett inte bedriver krig där förutom ett krig mot påstådda terrorister. Nästan 51,000 soldater finns i Japan. 47,760 soldater finns i Tyskland. 27,000 finns stationerade i Sydkorea och 10,920 finns Italien. USA har även soldater i Spanien, England, Kyrgyzstan, Belgien, Kuba, Turkiet, Bahrain och Kuwait, enligt PressTV.

Washington säger att soldaterna är utplacerade i länderna för att skydda amerikanska intressen och allierade länder. Ett stort antal civila dödsfall och våldtäktsfall har dock retat upp invånarna i många länder, inte minst i Irak och Afghanistan.

Vita huset har i fredags godkänt etableringen av förarlösa drönare i Niger som får en första amerikansk och permanent drönarbas på den afrikanska kontinenten. PressTV antyder att det kan ha beslutats för att öka den amerikanska inblandningen i kriget i Mali.

Huggsexa – Mali är fullt av viktiga naturresurser

Vi vet historiskt att USA enbart går in i länder om där finns ekonomiska intressen och det vanliga är att USA är ute efter naturresurser, vid sidan av att ta amerikanska skattepengar för att göda krigsindustrin i formen av rättfärdiga krig som tex “the war on terror”.

Att driva USA kräver enorma mängder energi och material. Så vad finns i Mali? En enkel sökning visar att Mali är den tredje största producenten av guld på den afrikanska kontinenten. Här finns även avsevärda mängder av uran och fosfater. Framför allt Frankrike bedriver krigsföring med 4000 soldater i Mali sedan en tid. BCC rapporterade idag att Frankrike befinner sin i den slutliga fasen: “France’s military operation in Mali in ‘final phase'” i vad som kallats: “ett krig mot militanta islamister”. BBC skriver att Frankrike behövt USA:s drönare i sin bekämpning av terrorister.

Mali och Niger ligger även strategiskt mitt i Västafrika, vilket erbjuder bra möjligheter för USA att valfritt expandera in i länderna runt Mali och Niger.

Niger är ett fattigt land och så även på naturresurser. Med andra ord är det enkelt för USA att köpa in sig för att kunna placera ut sina militära baser i landet.

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice