Polisen vänjer stockholmarna vid övervakning från skyn dygnet runt

1

I USA har de förarlösa drönarna börjat testövervaka civilbefolkningen. Folk i allmänhet har blandade känslor. Känns det tryggare eller tvärtom? I Stockholm har polisen ökat övervakningen från skyn med polishelikoptrar. De kan flyga kanske dubbel så mycket 2013 som året innan. 

Text: Torbjörn Sassersson

Tidningen Liljeholmen/Älvsjö skriver att statistik visar att polisens helikoptrar flög över Stockholms län 507 timmar under 2012. I år har helikoptrarna flugit redan 770 timmar och det är nästan tre månader kvar innan den totala flygtiden kan fastställas. Det kan bli en fördubblad ökning av hovrandet över Stockholms län i år.

Andreas Jennische skriver att ökningen av överflygandet är medveten. Polisen uppger att den ökande övervakningen beror på att man vill komma snabbare på plats vid rån, för att följa en misstänkt rattfyllerist, för att ge positioner till markbunden polis samt för att kunna filma bevis.

En naturlig lösning på bullerproblemet vore att polisen istället använder små förarlösa drönare. Energiförbrukningen och kostnaden för piloter skulle sjunka rejält. Drönarna kan styras från marken, från centrala flygledarcentraler. Finns det skäl att tro att utvecklingen skulle gå i en annan riktning? Då får vi vårt övervakningssamhälle fulländat om vi betänker att all digital kommunikation redan övervakas och sparas ned.

I USA används drönarna för civil testövervakning, som NewsVoice tidigare rapporterat om.

Relaterat

Obemannade drönare, fjärrstyrda polisbilar och säkerhetsrobotar patrullerar ”to serve and protect”

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Sassersson
Sassersson
Gäst
16 september 2013 kl 09:43

Quadrokopter (liten förarlös, fjärrstyrd helikopter med 4 rotorer) hängde ovanför Angela Merkel (Tysklands förbundskansler) under politiskt torgmöte. Sedan landade den intill podiet. Sur säkerhetsvakt hämtade den.

Så kan det gå när “little brother” bevakar. Quadrokoptern ägdes av en fotograf som ville ha bra foton.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24104647