ETC-grundaren Johan Ehrenberg startar dagstidningen: ”Dagens ETC”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 oktober 2013
- NewsVoice redaktion

Johan EhrenbergJohan Ehrenberg mer känd som grundaren till tidningen ETC och företaget Egen El, som säljer solcellsteknik, startar en ny dagstidning för Sverige, Dagens ETC, en morgontidning för en grönare värld.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Wikimedia Commons

Johan Ehrenberg skriver i sitt senaste nyhetsbrev att hans passion de senaste åren har varit att sprida solcellsteknik i Sverige, ett företagande som visat sig vara framgångsrikt. Spridningen av tekniken har genomförts som ett växande ”community” bestående av folk som delar samma grundläggande värderingar om miljö och energifrågor.

Johan Ehrenberg beskriver hur han tänker med sina egna ord:

Det enda sättet att ändra politik, energimakt och storbolagens motstånd är genom opinion. Folkliga rörelser har idag tagit över Vattenfalls elnät i Hamburg tex. Nästa vecka ska man folkomrösta om att slänga ut bolaget ur Berlins elnät. Många tusentals människor betyder mer än man tror.

Så det viktigaste för Egen El är att vi blir fler som sätter upp solceller men också fler som diskuterar energi, klimatfrågan och lokal energiproduktion.

För mig betyder det här att jag nu ska ge mig in i den största utmaningen jag gjort. Ja, större än solcellsparker. Den 13 januari startar vi Dagens ETC, en dagstidning 5 dagar i veckan, en morgontidning för en grönare värld.

Jag tror det här måste till. Speciellt valåret 2014. Dagens ETC kommer ha en djudykning i energi och klimatfrågan varje vecka men sen givetvis vara en riktig nyhetstidning varje dag. Med mycket nyheter kring ekonomi, energi och
osmtällning. Och självklart världen. Klimatfrågan är ju global ochlösningen samtidigt lokal. Vi måste alla ställa om, ingen annan gör det åt oss.

En dagstidning förändrar inte Vattenfalls eller Eons inställning, men den förändrar diskussionen och tvingar till slut fram en annan politik från de som har energimakten idag. Det har Tyskland lärt mig. Men utan media som diskuterar, gräver och frågar blir det väldigt tyst.

Om du liksom jag tycker att detta är världens viktigaste fråga, hoppas jag du vill följa med och läsa vår dagstidning. Det kostar 206 kr per månad (och du kan givetvis sluta närsomhelst om den inte är så bra som du vill ha den.) Vill du prenumerera så mejla mig. johan[at]etc.se.

Eller beställ direkt på den här länken.

Dagstidningen görs av många människor. Maria Sveland är med. Göran Greider, Kajsa Ekis Ekman. jag själv. Ja trettio till…

För min del är det här det största jag gjort och jag hoppas du vill följa med en bit.

Nej, det betyder inte att jag slutar montera solceller. (Just nu bygger jag solhobbithus på kullen, planka för planka…) Men det betyder att vi får större möjlighet att bygga den folkrörelse som behövs för att ändra energipolitiken till förnybart.

*Johan Ehrenberg*Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq