Sovjets spionmetoder från kalla kriget offenliggjorda

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 juli 2014
- Torbjörn Sassersson red.

documents Försåtminerade vapengömmor i Europa, namnlistor på spioner i USA och sabotageplaner. Churchillarkivet gav på måndagen forskare tillgång till 19 lådor med topphemliga KGB-dokument som smugglats ut från Ryssland, skriver DN idag.

Uppdaterad kl 12:28 den 12 aug 2013*

1000-tals originaldokumenten från Sovjet och det kalla kriget offentliggjordes efter att ha varit hemligstämplade i 20 år, skriver brittiska Time.

Intelligence historian Christopher Andrew said the vast dossier, released by the Churchill Archives Centre at Cambridge University, was considered “the most important single intelligence source ever” by British and American authorities. / Time [*Artikel borta från Time, men du kan hitta samma nyhet här]

De sekretessklassade handlingarna röjer identiteten på cirka 1000 KGB-agenter som spionerat inne i USA. Dokumenten omfattar sabotageplaner och uppgifter om försåtminerade vapengömmor i Nato-länder. Här finns som exempel en karta på Rom med tre vapengömmor markerade.

Det här är delvis en motsvarighet till amerikanska Stay behind-rörelsen i Europa. [red anm]

Text: NewsVoice


Relaterat

TIME: Trove of KGB Secrets Smuggled Out of Russia by Defector in 1992, Made Public

DN: Sovjets spionmetoder i hemliga dokument


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: KGB
Stöd NewsVoice 2024
 • Jo England släpper gärna ut det som passar men döljer det som avslöjar dem själva
  Omkring 1970 var en historiker i Kanadas arkiv angående tiden före första världskriget
  Under den tiden som historikern efter vad jag förstår besökte arkivet dag för dag upptäckte han att ca 5/6 av arkivets ursprungliga innehåll efter hand försvann. Dvs någon ansåg 1970 att tiden före första världskriget fortfarande innehöll händelser som måste döljas.

  Bra att red nämner stay behind – organisationen som låg bakom terrordådet mot tågstationen i Bologna med 70(?) döda, och som skylldes på röda brigaderna och sen var det väl mordet på Aldo Moro som sökte samförstånd med Italiens kommunistparti.

  Sen finns det ju alltid en möjlighet att Englands uppgifter helt enkelt är bluff. De ljuger ohämmat om så mycket annat. BBC tex ägnar sig åt den mest vidriga lögnjournalistik mot Kina med bilder från Nepal och tom Indien som de påstår är från Kina.
  Och de klipper ner bilder så man inte ser att det är från ett annat land.
  Uppgifterna om vapengömmor låter iofs inte alltför otroliga men det vore gott åt engelsmännen om de fick känna svedan av att inte bli trodda ens de när för en gångs skull talar sanning. Den stora omfattningen av deras mediala skadegörelse gör att de inte förtjänar respekt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *