Sovjets spionmetoder från kalla kriget offenliggjorda

publicerad 7 juli 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

documents Försåtminerade vapengömmor i Europa, namnlistor på spioner i USA och sabotageplaner. Churchillarkivet gav på måndagen forskare tillgång till 19 lådor med topphemliga KGB-dokument som smugglats ut från Ryssland, skriver DN idag.

Uppdaterad kl 12:28 den 12 aug 2013*

1000-tals originaldokumenten från Sovjet och det kalla kriget offentliggjordes efter att ha varit hemligstämplade i 20 år, skriver brittiska Time.

Intelligence historian Christopher Andrew said the vast dossier, released by the Churchill Archives Centre at Cambridge University, was considered “the most important single intelligence source ever” by British and American authorities. / Time [*Artikel borta från Time, men du kan hitta samma nyhet här]

De sekretessklassade handlingarna röjer identiteten på cirka 1000 KGB-agenter som spionerat inne i USA. Dokumenten omfattar sabotageplaner och uppgifter om försåtminerade vapengömmor i Nato-länder. Här finns som exempel en karta på Rom med tre vapengömmor markerade.

Det här är delvis en motsvarighet till amerikanska Stay behind-rörelsen i Europa. [red anm]

Text: NewsVoice


Relaterat

TIME: Trove of KGB Secrets Smuggled Out of Russia by Defector in 1992, Made Public

DN: Sovjets spionmetoder i hemliga dokument