Domare vid amerikanska högsta domstolen ifrågasätter drönare och orwellsk övervakning

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 september 2014
- Torbjörn Sassersson
Judge Sonia Sotomayor - Photo: Steve Petteway

Judge Sonia Sotomayor - Photo: Steve Petteway

Sonia Sotomayor som är domare vid USA:s högsta domstol är kritisk till hur övervakningssamhället utvecklar sig i USA. Hon oroas tex av hur drönare alltmer får rollen som spionmaskiner. Det amerikanska luftfartsverket ”Federal Aviation Administration” (FAA) beräknar att amerikanskt luftrum kommer att ha 7500 operativa drönare inom 5 år.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto på Sonia Sotomayor av Steve Petteway, Wikimedia Commons

Drönarna kommer i alla möjliga former och storlekar. De minsta är stora som radiostyrda hobbyflygplan och de största är stora som kommersiella linjeflygplan. Sotomayor talade förra veckan vid Oklahoma City University om hur övervakningssystemen idag kan avlyssna vanliga privata konverstationer på stora avstånd och genom väggarna (…”from miles away and through your walls”).

”We are in that brave new world, and we are capable of being in that Orwellian world, too.

There are drones flying over the air randomly that are recording everything that’s happening on what we consider our private property, sa Sotomayor enligt RT.com som hänvisar till Wall Street Journal.”

Två spelare som pressar på för att få använda drönare är Amazon och Google bland många myndigheter och andra privata bolag. FAA ser där för över regelverket som reglerar användandet av drönare. Myndigheten tror att 89 miljoner dollar kommer att investeras på drönarteknik i världen de närmaste tio åren, skriver RT.com.

All drönaraktivitet kommer inte handla om övervakning av personer. Det som förs fram som stora fördelar är de oantastliga aktiviteterna som användandet av drönare för att söka och finna försvunna personer, för trafksäkerhet och brandskydd.

Text: Torbjörn Sassersson

Källa: Supreme Court justice warns of drones creating ’Orwellian’ future

Sonia Maria Sotomayor (1954-) från New York är en domare i USA:s högsta domstol. Hon startade sin karriär efter att ha blivit nominerad av. Hon den första kvinnan med puertoricansk bakgrund att bli domare i en federal kretsdomstol efter att ha blivit nominerad av Bill Clinton och godkänd av senaten 2 oktober 1998, enligt Wikipedia.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq