Maktens psykiska störningar – Syrien 7:e staten som bombas av Nobels fredspristagare

publicerad 27 september 2014
- av Torbjörn Sassersson red.
Barack Obama och Carl Bildt, Arlanda 2013 - Foto: Pete Souza, Vita husets fotograf

DEBATT. Syrien är den sjunde staten som bombas av Nobels fredspristagare president Obama, skriver Glen Greenwald. Obama tillträdde ämbetet som USA:s president i januari 2009 och samma år i oktober 2009 fick han Nobels fredspris inför en förvånad omvärld. Till och med Obama som liknats vid kejsaren Nero verkade vara häpen. Kanske han visste att han skulle bli USA:s största krigspresident. 

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Pete Souza, Wikimedia Commons | Uppd. kl 14:43, 27 sep 2014

Fem år efter fredspriset har Obama gett grön signal till att bomba det sjunde muslimdominerade landet dvs Syrien efter Afghanistan, Irak, Yemen, Somalia, Libyen och Pakistan med stridsflygplan och drönare.

Sverige var med i Libyen och designerade bombmål med hjälp av JAS Gripen åt det amerikanska attackflyget. Saab Group placerar för övrigt JAS i afrikansk miljö och med ett amerikanskt befäl som dirigerar Gripenpiloter att attackera en bro i Saabs reklamfilm från förra året. Saab vill nämligen vara "contractor" när det amerikanska imperiet utbreder sig över den afrikanska kontinenten. Enligt RT.com planerar USA att placera militärbaser i 35 av 55 afrikanska stater.

Svenska Regeringen och FOI gör vapenaffärer med Saudi. Trots att svenska journalister avslöjade den illegala affären och trots att FOI avslöjats med att ha startat ett bulvanföretag för att genomföra affären kunde affären genomföras med diktaturen Saudi. Till och med kronprinsessan Victoria var med och bidrog till affären enligt Bo Göran Bodin, an av författarna till boken Saudivapen. Ingen åtalades och försvarsministern som avgick gjorde det, enligt honom själv, av andra skäl än att han begått ett brott. Idag är han välbetald PR-konsult.

Psykiska sjukdomar inom makteliten

Tillbaka till kejsaren Obama. Glen Greenwald kommenterar Obamas handlingskraft så här:

"The utter lack of interest in what possible legal authority Obama has to bomb Syria is telling indeed: Empires bomb who they want, when they want, for whatever reason (indeed, recall that Obama bombed Libya even after Congress explicitly voted against authorization to use force, and very few people seemed to mind that abject act of lawlessness; constitutional constraints are not for warriors and emperors)."

Greenwald konstaterar även att ju mer USA attackerar Mellanöstern desto mer reagerar regionen med ytterligare amerikahat, vilket genererar ytterligare motåtgärder, vilket ger USA ytterligare anledning att attackera.

Psykologin är så enkel att man undra var alla psykologer är som borde kommentera detta utifrån sin expertis. Psykologin i allt detta onda som sker i världen måste studeras. Observationerna av hur narcissism, psykopati, machiavellianism, megalomani och förvirring styr världen måste läggas på bordet eftersom galenskap inte verkar ha några gränser när den sprider sig som en epidemi inom makteliten.

Hjälp till! Kontakta psykologer som du känner. Stimulera dem att kommentera efter denna artikel eller delta med egna debattartiklar.

Text: Torbjörn Sassersson