Maktens psykiska störningar – Syrien 7:e staten som bombas av Nobels fredspristagare

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 september 2014
- Torbjörn Sassersson red.
Barack Obama och Carl Bildt, Arlanda 2013 - Foto: Pete Souza, Vita husets fotograf

DEBATT. Syrien är den sjunde staten som bombas av Nobels fredspristagare president Obama, skriver Glen Greenwald. Obama tillträdde ämbetet som USA:s president i januari 2009 och samma år i oktober 2009 fick han Nobels fredspris inför en förvånad omvärld. Till och med Obama som liknats vid kejsaren Nero verkade vara häpen. Kanske han visste att han skulle bli USA:s största krigspresident. 

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Pete Souza, Wikimedia Commons | Uppd. kl 14:43, 27 sep 2014

Fem år efter fredspriset har Obama gett grön signal till att bomba det sjunde muslimdominerade landet dvs Syrien efter Afghanistan, Irak, Yemen, Somalia, Libyen och Pakistan med stridsflygplan och drönare.

Sverige var med i Libyen och designerade bombmål med hjälp av JAS Gripen åt det amerikanska attackflyget. Saab Group placerar för övrigt JAS i afrikansk miljö och med ett amerikanskt befäl som dirigerar Gripenpiloter att attackera en bro i Saabs reklamfilm från förra året. Saab vill nämligen vara “contractor” när det amerikanska imperiet utbreder sig över den afrikanska kontinenten. Enligt RT.com planerar USA att placera militärbaser i 35 av 55 afrikanska stater.

Svenska Regeringen och FOI gör vapenaffärer med Saudi. Trots att svenska journalister avslöjade den illegala affären och trots att FOI avslöjats med att ha startat ett bulvanföretag för att genomföra affären kunde affären genomföras med diktaturen Saudi. Till och med kronprinsessan Victoria var med och bidrog till affären enligt Bo Göran Bodin, an av författarna till boken Saudivapen. Ingen åtalades och försvarsministern som avgick gjorde det, enligt honom själv, av andra skäl än att han begått ett brott. Idag är han välbetald PR-konsult.

Psykiska sjukdomar inom makteliten

Tillbaka till kejsaren Obama. Glen Greenwald kommenterar Obamas handlingskraft så här:

“The utter lack of interest in what possible legal authority Obama has to bomb Syria is telling indeed: Empires bomb who they want, when they want, for whatever reason (indeed, recall that Obama bombed Libya even after Congress explicitly voted against authorization to use force, and very few people seemed to mind that abject act of lawlessness; constitutional constraints are not for warriors and emperors).”

Greenwald konstaterar även att ju mer USA attackerar Mellanöstern desto mer reagerar regionen med ytterligare amerikahat, vilket genererar ytterligare motåtgärder, vilket ger USA ytterligare anledning att attackera.

Psykologin är så enkel att man undra var alla psykologer är som borde kommentera detta utifrån sin expertis. Psykologin i allt detta onda som sker i världen måste studeras. Observationerna av hur narcissism, psykopati, machiavellianism, megalomani och förvirring styr världen måste läggas på bordet eftersom galenskap inte verkar ha några gränser när den sprider sig som en epidemi inom makteliten.

Hjälp till! Kontakta psykologer som du känner. Stimulera dem att kommentera efter denna artikel eller delta med egna debattartiklar.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det vore något, särskilda fina vårdinrättningar för statsledare som avsatts av folket. Det borde kombineras med direktdemokrati. Om tillräckligt många medborgare klickar på knappen vård och tvångsintagning på Regeringens hemsida exekveras omedelbart en patrull som hämtar tex svensk statsminister som inte klarat av kraven på osjälviskt ledarskap.

  • Det finns bara ett problem. Hur vet man att man själv är byxad att avgöra vem som ska in på mentalsjukhus eller ej? 99%-99,99% har defacto röstat på dessa själviska individer, oftast i eget kortsiktigt själviskt intresse, och de som ev. skulle kunna bryta trenden och skapa ett vetenskapligt genomtänkt samhälle i balans med naturen och ev. hade kunnat valsamverka sig in med bättre partier låter alltså imbecilla och infiltratörer sabotera en sådan valsamverkan. Det finns ENBART ett undantag. Det är Vetenskapliga partiet. Vi klarar av att samverka även om inget annat parti (utom kd och Centerpartiet) klarar av den saken. Och är inte det sanningen så motbevisa den saken på momangen!

   Kuckeliku! Är det dags att vakna?

 • Personligen tror jag sjukdomen kan beskrivas med brist på empati, eller psykopati. De skyldiga tjänar pengar på konflikter. Problemet har definierats av en avgående amerikansk president och definieras på wikipedia som “det militärindustriella komplexet” och är helt vanlig kortsiktig egoism. Religiösa virrpannor och legoknektar utnyttjas givetvis i denna soppa. På något vis är det ändå perfekt… Ju fler av dessa som försvinner desto bättre blir kanske världen till slut ändå, även om jag personligen föredrar mentalsjukhus och steriliseringar som bättre metoder för religiösa och andra sinnesvaga.

 • “kontakta psykologer….” då skall man veta att man sticker in huvudet i lejonets gap, eftersom psykskrået är en förtrupp till eliten över pressen i hierarkin. De krattar manegen åt eliten med undermålig skolundervisning, psykdroger, introverterande terapi, propaganda om HBTQ, feminism, lär ut tredjepartsteknolgi inom upprorsfacket, instigerar propagandan för likriktning i politiken och kontrollerad opinion, etc. Om en psykolog/psykiater är bra för en patient beror det på den förres förnuft och inte på dennes utbildning. Den resultatproducerande psykologen är en offerbonde eftersom dennes resultat skymmer den verkliga avsikten som inplanteras in i undervisningssystemet.

 • Sverige har sålt vapen till alla sidor av alla krig. Vapen försälgning är en stor del av Sveriges industri som svenskar inte vill veta om. Gissa varför Palme dog? De kungliga har alltid varit involverade…. Men jag hoppas Nobel utdelarna skäms för dom priser dom gett ut, Obama mest, men inkluderat Carter och Gore och andra… Men det nuvarande problemet med ISIS är Obamas fel. Han lämna Iraq som lämna Malaki att sparka ut Sunnis från militären. + Obama lät Albagdadi (stavning ?) ut ur Iraqs fängelse och han starta ISIS som alla Sunnis gick med i.

 • Det är inte pshykologin som måste undersökas man ska undersöka mer konkret vilka som stor bakom alla dessa beslut och varför.Är det korruption eller är det rädslan av att förlora några kära och nära eftersom det är inte bara Försäkringskassan vet var du bor men den amerikanska torpeder betalda av korrupta makteliten vet var alla de politiker som vill inte röstar igenom alla dessa vansinniga beslut.Jag har inte sätt några sådana grävande journalistik hittills från USA som pekar ut de exakta ansvariga.Obama är bara en docka som gör vad makteliten som AIPAC m.m. befaller honom.Jag är rädd att detta vad vi ser idag är bara början av mer skrämmande händelser som ska komma.Det ser väldigt mörkt ut eftersom det är ingen som kan stoppa denna vansinne och de protester som görs i USA slåss ner av polisen och militären.Vi har redan sett hur oskyldiga personer som protesterar sköts ner av polisen och hur de får gå fria trots det.Sverige följer också denna vansinne som utgår från artikeln också och var inte så säkert att vi kommer aldrig till amerikanska nivån.Ingen skulle ha trott 10-15 år sedan att vi kommer få en SD i Riksdagen men idag vi har ett som blir starkare och starkare efter varje val.

  • SD Är ju nationalistiska vilket inte funkar för gloibalister eller kommunister. Vi behöver mer partier i riksdagen för att få ner makten till folket igen. Bort med 4% spärren och presstöd mm. USA Är den stora busen idag. Det dom håller på med är nog tyvärr början till ett tredje världskrig…

   • Jo, Conny, men 4%-spärren är skapad av de stora partier som vill ha den där. Små partier måste alltså valsamverka genom ex. Valsamverkanspartiet. Det innebär att dessa små partier måsta vakna ur sin slummer med en jubelfis eller lyssna till tuppen på morgonen och VAKNA! -Kuckeliku!

    Och vill inte deras medlemmar vakna så starta om nya partier som samverkar eller sparka ut motsträviga medlemmar! Man måste faktiskt samverka om man vill in och kunna påverka. Så är det bara. Gör man inte det är man inte seriös eller helt enkelt rubbad.

    Enhets medlemmar är generellt sett rubbade, enligt min egen uppfattning. De förstår nämligen inte vad ordet “Enhet” betyder.

 • Mycket bra artikel. Tycker den bereder väg för en förståelse och lösning.
  En reflektion är .. att all ”attack” kanske är ett rop på hjälp. Samhället och världen är en spegling av människans inre. En människa som går till ”attack” mot något utanför sig själv, flyr egentligen från sig själv. Den ursprungliga gudomliga grundpersonligheten som finns längst in i oss alla kan ha många väktare. Det inre ”barnet” har skapat sofistíkerade och kraftfulla skydd. Det är en överlevnadsinstinkt som finns i oss alla. Men skydden skapades tidigt i våra liv utifrån många faktorer, präglingar och miljö. Senare i livet är det svårt att inse att väktarna inte behövs längre. Våra ”skuggor” behövs inte längre. Väktarna kan ta form som narcissist, psykopat osv. Som du skriver, kanske psykologin är enkel och kanske ännu enklare för expertis. Dags att lägga korten på bordet. Om det nu är psykiska sjukdomar. Men varför vågar vi inte? Det är ju den tysta majoriteten som är farligast.

  • “Det är ju den tysta majoriteten som är farligast.”

   Den biten kan ju debatteras. Samhället väljer ju sina representanter, som tillhandahåller alla dessa mekanismer, av flera olika skäl. Och att egenskaperna som krävs för att nå samhällstoppen inte med nödvändighet är altruistiska. Snarast krävs ett visst mått av narcissism och hänsynslöshet.

   För att avrunda med ett citat:
   “We must all face the fact that our leaders are certifiably insane or worse.”

   William S. Burroughs

 • Igår på radio fick jag veta genom en militärexpert att man använder precisionsvapen och att människor som är i närheten – ca. 100 meter från målet vet inte att de dör för att allt går så fort. Sveriges radio har genom denna reportage negligerad följderna av krigsföring och allt har framstått ungefär som om man gräver upp en buske i trädgården. Här “grävde” man upp byggnader med precisionsvapen.

  Det att några civila går åt spelade alltså inte någon större roll, det fick man räkna med… Och förresten så gavs skulden för detta till motparten som placerar dessa civila där.

  Slutsatsen av detta som jag drar är att man vill vänja oss vid krigsföring. Så länge detta inte pågår i vår grannskap, eller så blir vi drabbade själva av detta ska vi tro att detta är bara enkla precisionsoperationer och att piloter som genomför dessa bombningar är våra hjältar…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *