En ej pressetisk Johannes Åman (DN) refuserade Strålskyddsstiftelsens replikrätt till Hanne Kjöller

publicerad 25 januari 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

Hanne Kjöller och Johannes Åman,   DN.seDEBATT OCH REPLIK Så var det dags igen. Det är tydligen fritt fram för "maktmedia" att under ett mediedrev göra sig lustig över de elöverkänsliga, men när den utsatta gruppen vill replikera blir det nej.

Text: Torbjörn Sassersson

Det började med att DN:s ledarskribent Hanne Kjöller gjorde ogrundade påståenden om Strålskyddsstiftelsen i sin artikel: "Inte frisk av björntjänst". Kjöller påstod bla att stiftelsen är: "en förlängning av konspirationsteoretikernas älsklingssajt Vaken.se".

Stiftelens ordförande Mona Nilsson bad om att få in en replik.

Johannes Åman som är chef för ledarredaktionen kunde inte "lova" en replik, trots att Strålskyddsstiftelsen hängts ut inför 100 000-tals DN-läsare som en konspirationssajt. Att stiftelsen borde få chansen till en enkel replik borde tillhöra god pressetik från Åmans sida, i synnerhet då inte Kjöller korrigerade sin text.

Förutsättningen enligt Åman var att repliken kom snabbt och var på max 850 tecken. Nilsson skickade därför kvickt över en replik på 850 tecken samma dag, men då blev svaret:

Från: Johannes Åman (DN) johannes.aman[snabel-a]dn.se
Skickat: den 22 januari 2015 kl 16:43
Till: mona[snabel-a]stralskyddsstiftelsen.se
Ämne: SV: Påståenden om Strålskyddsstiftelsen i ledare i DN - bemötande?

Tack för erbjudandet. Men jag tackar nej till denna text.

Mvh
Johannes Åman

Johannes Åman tackade alltså nej till texten och frågan är varför. Du som läsare får själv avgöra.

Det troliga är att Hanne Kjöller och Johannes Åman vill utnyttja sina positioner på Sveriges största tidning för att slå undan benen på det fria ordet. Det är ett typiskt beteende hos "policyskribenter". Beteendet hos Kjöller och Åman vinner knappast allmänhetens respekt.

Nedan finns Nilssons replik.

Fel om Strålskyddsstiftelsen av Hanne Kjöller

Hanne Kjöller raljerar över de som får svåra symtom av strålning från bland annat trådlös teknik och gör även felaktiga påståenden om Strålskyddsstiftelsen.

Strålskyddsstiftelsen bygger sin information på omfattande vetenskapliga resultat, samt på en växande grupp experters bedömningar. Vårt informationsarbete utgår från Europarådets rekommendationer från 2011 om att medlemsländerna bör starta breda kampanjer som informerar människor om risker med elektromagnetisk strålning, i synnerhet riskerna för barnen eftersom de är särskilt känsliga.

Forskning på celler, djurförsök och på människor visar att strålningen är skadlig. Forskningen har även visat samband mellan strålning och de symtom som elöverkänsliga lider av. Strålningen är cancerklassad av IARC, samma klass som bly och DDT.

Mona Nilsson, ordförande Strålskyddsstiftelsen