Krigskorrespondenten John Pilger varnar för hur medier ljuger för att skapa krig – Idag hetsas vi mot ryssen

30

DEBATT. I denna högaktuella film Kriget du inte ser” undersöker John Pilger hur medierna är helt nödvändiga som ett led i ett lömskt informationskrig riktat mot allmänheten, ett informationsbedrägeri som omger all modern krigföring. 

Text: Torbjörn Sassersson

John Pilger,   own workJohn Pilger (1939-) kommer från Australien och är världskänd som respekterad krigskorrespondent från bla: Vietnamkriget, Kambodja och Mellanöstern. Pilger är en skarp kritiker av USA:s och Storbritanniens imperialistiska utrikespolitik. Han har sett krigets offer på nära håll. Pilger skrev manus och producerade samt regisserade filmer som: “Paying the Price” (2001) om USA:s sanktioner mot Irak och “Stealing a Nation” (2004) om Diego Garcias hemlösa befolkning samt “The War You Don’t See” (2011).

“As weapons and propaganda become even more sophisticated, the nature of war is developing into an ‘electronic battlefield’ in which journalists play a key role, and civilians are the victims. But who is the real enemy?” / John Pilger, “The war you don’t see”

Pilgers slutsatser är samma som dras av Jan-Olof Rönn, som skrev boken “Utan media kan du inte starta ett krig – handledning i intellektuellt självförsvar” (2010).

“Att läsa boken är en mäktig upplevelse. Författaren skapar ett “kompendium” av flertalet viktiga händelser de senaste femtio åren och visar på de vita fläckarna, det som massmedia har lämnat ute, för att få fram identifieringen, att “Vi” (västvärlden) varit den goda kraften som värnar friheten, demokratin och att Dom (som bombats, avlivats o torterats) varit förbrytare som gått diktaturernas ärenden.”

“Den här sortens mediakritik finns annars bara på andra språk – t.ex. engelska. Så Jan-Olof Rönns arbete måste sägas vara unikt. Det är helt stilenligt att han inte får några omnämnanden i de svenska massmedierna, att han ger ut boken på eget förlag.” / Gunnar Thorell

Presstitution

John Pilger säger i sin film att vi journalister måste vara modiga och trotsa de som söker journalisternas stöd i försöken att sälja in nya blodiga krigsprojekt i andras länder. Det betyder att den presenterade officiella förklaringen bakom ett krig alltid måste ifrågasättas hur patriotisk, försåtlig och frestande den än är.

HeaderQuote“We journalists… have to be brave enough to defy those who seek our collusion in selling their latest bloody adventure in someone else’s country…

That means always challenging the official story, however patriotic that story may appear, however seductive and insidious it is. For propaganda relies on us in the media to aim its deceptions not at a far away country but at you at home…

In this age of endless imperial war, the lives of countless men, women and children depend on the truth or their blood is on us…

Those whose job it is to keep the record straight ought to be the voice of people, not power.”

John Pilgers nästa filmprojekt har arbetsnamnet: “The Coming War between America and China”.

USA militärbaser - Karta: Agneta Norberg 600px
Karta med amerikanska militärbaser markerade med svarta prickar. Röda prickar är amerikanska kärnvapenbestyckade ubåtar. Källa: Agneta Norberg

De svenska gammelmedierna och svensk public service arbetar för krig – varje dag

Med lärdom av historien finns det anledning att stå mycket kritisk till bla DN:s , SvD:s och SVT:s nu pågående krigspropaganda som ligger helt i det amerikanska krigsmaskineriets intresse. Dessa medier bidrar till att bygga upp en rädsla hos allmänheten för en påstådd fiende “ryssen” och samtidigt utse USA, Nato och EU som världsräddare.

Swisha Sassersson 5 krI de svenska gammelmediernas beskrivning av Ryssland får Putin representera hela det ryska folket. Putin är än det ena och än det andra, och allt är negativt. Han pekas ut som kriminell, girig, opålitlig och sjuk i aspergers syndrom. Ingen kritik riktas mot hans huvudopponent Barack Obama. Ingen analys genomförs av den amerikanska och brittiska imperialismen. USA:s inringning av Ryssland med militära baser och kärnvapenubåtar ska uppfattas som ett försvar. Krig ska vara fred.

Text: Torbjörn Sassersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

30 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
ruben
ruben
Gäst
24 mars 2016 kl 11:24

Såg en dokumentär av Hans Barnekow på access i går som var utomordentligt upplysande. Jag hade tidigare hört att Finland var hårt ansatt av Sovjet efter kriget. Men visste inte att det var så dramatiskt och nästan klart att utgången blev helt motsatta. Den handlade om vad som hände med Finland pga. Sovjets annekterings-hot under andra världskriget och framåt . Tack vare många smarta ledare i Finland och folks beslutsamhet gick det till slut bra men det var nära ögat. Jag förstår knappt hur det kunde ta sån lycklig vändning, när allt redan tycktes vara helt kört i botten? Undrar hur tidningarna rapporterade den dramatiken då? För då måste tidningarnas skriverier betytt mycket?
http://www.axess.se/Tv/program.aspx?id=4754

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
23 mars 2016 kl 12:17

Utifrån en terapeutisk aspekt så är ett olöst problem endast ett problem så länge det innehåller okända faktorer.
Om nu tredjapartsregeln vore känd i de breda lagren, så skulle väldigt få dra på sig en uniform för att riskera livet för att berika de redan rika. Den gamla tvångsinkallningen av soldater kan endast ha en stridbar effekt så länge detta med tredje part är okänt – därför satsar man på legoknektar numera, men de strider för pengar och kan byta sida på en kafferast. Pengar styr!!
Om man räknar antalet bortskjutna etniska européer under 1900-talet, så kan det också finnas ytterligare en agenda i skymundan.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
23 mars 2016 kl 11:45

#Pelle.
Tredjepartsregeln du nämner är känd i underrättande kretsar men dold för allmogen.
Orwell har en devis: War against a foreign country only happens when the moneyed classes think they are going to profit from it.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
23 mars 2016 kl 01:34

@ Josef
Således är i eniga om att lösningen att bojkotta den massmedia som styrs av dessa familjer och fokusera på mer fredliga medier och bloggare, samt att förmedla detta till alla vi känner, rimligen borde vara lösningen på problemet, eller?

Josef Boberg
Gäst
18 mars 2016 kl 11:30

När nöden är som störst är hjälpen som närmast – rörande t ex flyktingar.


Grundorsaken till flyktingkrisen är krig – och krig kan stoppas.

ALLA PÅGÅENDE KRIG I VÄRLDEN KAN STOPPAS FÖR GOTT INOM MAX TRE MÅNADER

De globala oligarkerna = de 13 finansfamiljerna – som styr = vanstyr världen ekonomiskt = politiskt – sedan mer än 100 år tillbaka – har överst på sin agenda att i all oändlighet torgföra att det finns brist på pengar. Det har dom ju lyckats bra med – därför att brist på pengar kan nog sägas vara den allt överskuggande och världsomspännande ”religionen” i världen i dags dato. Såväl på individnivå som på nationsnivå osv.

Men alla principer har undantag – och undantaget från brist på pengar är pengar till krig. Historiskt så har det aldrig varit något bekymmer med det – och än mindre är det så i dags dato.


Varför ?

Tja… – följer hen pengarnas väg så upptäcker hen att det är samma oligarker som sponsrar krig – som tillverkar vapen och ammunition till båda sidorna i alla krig – och tjänar multum med slantar på det.

Alla pågående krig skulle avslutas inom max tre månader – ifall oligarker ej höll igång dem. T ex krigen i Mellanöstern – som kontinuerligt har pågått sedan 1940-talet.

Kommer det att ske inom överskådlig tid ?


Jag är om några månader halvvägs 150 år LivsErfaren – och kommer med en dåres envishet att så länge som jag fortfar att andas att torgföra att brist på pengar är en ren bluff – som bör förpassas dit där den hör hemma = soptippen. Jag har ju bl a detta blogginlägg om det som jag har namnat: ”LUFT ATT ANDAS OCH SUVERÄNA PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV !”

Brist på pengar-tänket är helt enkelt grundorsaken till alla världens eländes eländen – som jag ser det.

Det går ej att lösa ett problem med samma tänkesätt som skapade problemet. Det är omöjligt.

Så dags snart för att släppa taget om den världsomspännande ”religionen” brist på pengar – eller ?

Rolf Löfgren
Rolf Löfgren
Gäst
12 februari 2016 kl 11:35

Kan någon kunnig undersöka om detta är sant.

OBAMA HAR FÅTT CART BLANCE AV CONGRESSEN , ATT INVADERA ANDRA NATIONER I HELA VÄRLDEN INKL. SVERIGE, UNDER FÖRVÄNDNING AV ISIS TERRORISTER SOM DOM SJÄLVA HAR FINANCIERAT . HEMSKT !!!
MARTIAL LAW ÖVER HELA VÄRLDEN. 2016-0212

http://www.whitetv.se/sv/inget-fritt-medium-i-sverige/1475.html

pelle
pelle
Gäst
4 maj 2015 kl 23:00

Om Obama pekar på Putin som pekar på Obama, då kan du ge dig den på att det finns en tredje part bakom som är den som verkligen styr skeendet. Uppdykandet av den intensiva krigspropagandan i svenska media, tyder på att det finns en bakomliggande grupp som genererar denna aktivitet. För att ett krig skall vara möjligt så måste du ha good-guy – bad-guy scenario, annars funkar det inte. Denna tredje gruppering, tja, ni vet nog vilka jag menar, kan bara desarmeras om hela samhället går omkull.
Så det är precis det som kommer att ske. Håll i hatten, för det kommer att storma!

Perra J
Gäst
4 maj 2015 kl 21:37

Såg precis klart denna video. Mycket belysande om Krim, Ukraina och Rysslands agerande.
https://vimeo.com/123194285

En; Allmänt kallad: LegeNet
Gäst
3 maj 2015 kl 16:20

Jag tror det är viktigt att skilja på snömoset i pressen och de verkliga drivkrafterna för varför det ses som nödvändigt att driva in det västliga handelssystemet in i Ryssland och till sist Kina. Redan Opiumkrigen 1839-1842 bedrevs ju för att den kinesiska kejsaren hade avvisat förslag om handel. (Enligt den amerikanska geopolitiska strategen Zbigniew Brzezinski i hans bok “The Grand Chessboard” (1997), s. 15 ([PDF s. 23, länk].)

Det talas om “[…] the imperative of preserving the centrality of American power in world affairs” (Ibid. s. 214 / PDF s. 222.)

Och “In brief, the U.S. policy goal must be unapologetically twofold: to perpetuate America’s own dominant position for at least a generation and preferably longer still; and […]” (Ibid. s. 215 / PDF s. 223.)

Det Zbigniew Brzezinski gjorde med sin bok var att för människor med mer begränsad skapande förmåga än han själv “rita kartan”. Läs på om begreppet “the mapmaker’s baseline of history“. Enligt gamla djupingar inom amerikanska flott-kretsar (Navy) så finns det två principer som lärs ut på högsta underrätelsenivå inom flottan: “Two principles are taught at the top of naval intelligence, the mapmaker’s baseline of history (or ‘mystery of Babylon’) and the secret of Wu Tui.” GENOM ATT Zbigniew Brzezinski HAR SKRIVIT BOKEN, *HAR HAN RITAT KARTAN*. Resten av världen, INKL. USA’s motståndare, **FÖLJER KARTAN**. (För kännedom: The secret of Wu Tui är: “If ‘The Enemy of my Enemy is my Friend’, what is the most exquisite secret that could be proposed?“.)

Men om nu Genghis Khan bokstavligen varit en inspirationskälla för den amerikanska geopolitiska strategen Zbigniew Brzezinskis expansionsplaner för USA, via ett expanderande Europeiskt handelssystem under Washingtons överhöghet, (se s. 15-16 (PDF s. 23-24)), och om nu Brzezinski lyckats få resten av världen att läsa hans bok som vore den verklighet – vare sig de kämpar emot, eller som de svenskar som hycklar en massa snömos men i själva verket tror att Brzezinski har rätt – då är det kreativa svaret att RITA EN ANNAN KARTA.

Är det förresten det Vladimir Vladimirovich Putin gör, och är det därför man är så arga på honom?? Kallar honom för bokstavsdiagnoser, etc? Och om det nu skulle råka vara så att sådana eller liknande egenskaper skulle behövas för att rita nya kartor, mer av det i sådant fall. 🙂

Perra J
Gäst
3 maj 2015 kl 13:42

@Daniel
Det jag addresserar här är det här polariserade svart-vita tänkande som tyvärr är vanligt. Jag har ofta upplevt att bara man försynt ifrågasätter t ex medias version av MH17-krashcen i Donetsk så blir folk genast upprörda och projicerar en bild av att vara Putin-vän, eller kommunistkramare. Och sedan är det ingen som vill lyssna på en. Även om det kanske i högsta grad har med sanningen att göra. Polariserat tänkande blockerar effektivt sanningen och lägger på ett filter där man bara ser den version man vill se. Och när många människor fungerar på detta sätt (jag tror tyvärr det är majoriteten), blir det möjligt att starta ett krig.

Utmaningen är att se att det kan finnas en HELT annan väg att gå än “ett av två möjliga val”. Om valet verkar vara att antingen gå åt höger eller också vänster, skulle jag säga “gå uppåt”, där man kan skaffa sig överblick över det hela. Och det du också inne på.
Och visst är det som du säger, att USA ligger bakom det värsta maktförtrycket just nu. Läs även John Perkins böcker, F.Willam Engdahl mfl.
Men en ännu större fara är det här polariserade tänkandet, som vi gärna vill tillämpa, och som i slutänden alltid resulterar i blind tillit på nån auktoritet, medan vi själva ska kunna vara passiva. Och som alltså också resulterar i att en liten elit kan ta kontrollen över väldigt många människor.

Det finns ingen anledning att racka ner på allt amerikanskt och anamma allt ryskt. För tillfället är det nog så att RT är en bättre nyhetskanal än de som Väst erbjuder, men då är det lätt att man “väljer sida”, och då tappar man sin balanserade view. Saker och ting kan förändras snabbt.
Tack för länk – är själv medlem i Architects&Engineers for 9/11 Truth.

Daniel Svensson
Daniel Svensson
Gäst
3 maj 2015 kl 11:16

Det är ju det vi gör här när vi faktiskt söker upp information som gör att vi kan SE den andra sidan av informationsbilden. Västmedias bild (propaganda) blir vi ju matade med dagligen, så, för att balansera upp den bilden måste vi själva söka annan information för att få en mer balanserad bild. Dessutom, om du verkligen läser Pilgers artikel, och andra artiklar som beskriver USA:s militära utbredning, så är det faktiskt USA som är den verkliga skurken på jorden. 3, 5 miljoner människor dödade i Vietnam i ett krig som i första hand bedrevs för att det militära industrikomplexet och de banker som lånat ut pengar till dom skulle tjäna pengar. Samma banker och korporationer äger också media, och lurar således i en aningslös befolkning dumheter om patriotism och falsk propaganda om varför kriget pågick. Samma sak med Irak, 1,5 miljoner döda, genom falska påståenden om massförstörelsevapen och en falskflaggoperation benämnd 9/11. Se föredraget av ingenjör Richard Gage – över 2000 arkitekter och ingenjörer som gått samman i “Architects & Engineers for 9/11 Truth”: https://www.youtube.com/watch?v=OQgVCj7q49o

Perra J
Gäst
2 maj 2015 kl 12:49

“Okej, så Ryssland är en helyllenation alltså? Korruption och rånationalism är av godo? Vi har nog sett mängder av USA-kritiska exempel i våra media så det råder det knappast någon brist på.”

Jag skulle säga: undvik den här sortens tänkande, för det handlar inte om problemet. Det finns ingen sida som har RÄTT. På bägge sidor finns människor som kan vara hemfallna åt korruption.
Försök istället se de mekanismer som möjliggör krig.För om en tillräckligt stor del av mänskligheten ser igenom det, kan krig inte skapas på detta sätt. Dvs genom media.

På någon punkt blir media till ett effektivt propagandaverktyg, som bygger upp en spänning i det kollektiva medvetandet, ända tills krig förefaller oundvikligt. Vi har just nu ett ypperligt tillfälle att se hur det fungerar, bara vi inte är rädda och därmed blinda. Se t ex Erik Johanssons intevju med Stig Fredriksson. Se hur det relaterar till Pilgers budskap.

Daniel Svensson
Daniel Svensson
Gäst
2 maj 2015 kl 10:42

Jag har sett John Pilgers film. Läs även detta i The Guardian! http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/apr/17/nato-ukraine-dr-strangelove-china-us

Bernt brundin
Bernt brundin
Gäst
1 maj 2015 kl 13:20

Om folk kunde vara lite smarta och analysera all information de får sig till del skulle inte lögnerna få sån utdelning.

Eric Johanssen
Gäst
30 april 2015 kl 23:33

Prøv å legge ut denne artikkelen på facebook. Da får dere denne beskjeden. “Denne meldingen har et innhold som har blitt blokkert av sikkerhetssystemet vårt” Det er skandaløst at fb blokkerer dette

Eric Johanssen
Gäst
30 april 2015 kl 23:14

Alle som liker denne artikkelen bør se denne filmen og dele den med så mange som mulig. Vi har ennå litt tid igjen til å vekke folk. http://csglobe.com/the-long-but-inevitable-road-to-world-war-3-explained/

Thomas
Thomas
Gäst
13 mars 2015 kl 10:58

Torbjörn. Snälla sätt inte ihop ordet sjuk med Aspergers Syndrom (eller Autismspektrumtillstånd som det nu faller in under). Det är ingen sjukdom. Om jag inte har helt fel tillhör du gruppen som också menar att tillståndet inte existerar varför det blir extra tossigt att behäfta det med ordet sjuk?

Linda
Linda
Gäst
Reply to  Thomas
13 mars 2015 kl 22:23

Nej, det är ingen sjukdom, men Torbjörn menade nog vad andra medier har menat. Vi behöver fler, icke neddrogade, bokstavskombinationer om vi ska räddas från galenskaperna i denna värld. Inte bara de som ska sitta still och låta sig korvstoppas.

Bo
Bo
Gäst
13 mars 2015 kl 01:01

nåt positivt….

We are different but the same:

https://www.youtube.com/watch?v=2NCDx5ZZ3FE

🙂

Linda
Linda
Gäst
Reply to  Bo
13 mars 2015 kl 12:53

Klart att “helyllePutin” inte är ren som snö. Men han lyckas bra med att smärtsamt avslöja hyckleriet “vi” med USA sysslar med, om inte annat.

Dagmar
Dagmar
Gäst
13 mars 2015 kl 00:21

Okej, så Ryssland är en helyllenation alltså? Korruption och rånationalism är av godo? Vi har nog sett mängder av USA-kritiska exempel i våra media så det råder det knappast någon brist på. Att Pilger har rätt behöver man väl knappast tvivla på men det gör väl knappast Putins neo-Sovjet till en utopi? Poängen är snarare att Sverige är en liten skitbonde på världens schackbräde, inklämd mellan två giriga skurkimperier.

JR
JR
Gäst
Reply to  Dagmar
13 mars 2015 kl 13:04

Det finns inget helyllegäng bland politiker, framför allt inte inom internationell politik. Allt är en fråga om kompromisser eftersom ingen kollektiv sanning existerar. Det är bara genom att var och en håller sej underrättad som upplysning om läget blir någorlunda korrekt. Det finns tre saker som man kan måste använda sej av för att förstå det som torgförs: analys, analys och analys. Kolla in exv. https://niqnaq.wordpress.com/2014/09/22/putin-is-trying-to-surrender-but-the-west-wont-let-him-because-it-wants-war/

Bo
Bo
Gäst
13 mars 2015 kl 00:13

Min tro är att minsta gemensamma nämnaren här är att vi måste ha ett nytt monetärt system, Det anglo-amerikanska imperiet behöver nuvarande banksystem för att kriga och expandera i oändlighet och det blir som ett självspelande piano. De har några miljoner smådjävlar som driver systemet, dessa tror att de ska bli belönade. Historien visar att de är de första som systemet gör sig av med när systemet har full makt, läs om t.ex sovjetunionen. De som driver systemet tar de av daga först! De du Carl nåt att fundera på….

googla på Bill Still. Han har ideer om hur vi ska ha ett rättvist banksystem där krigarmentaliteten inte närs och pengar används rättfärdigt.

Nu tror jag att “systemet” den här gången inte når full makt, folken i världen vaknar i aldrig förr skådad takt, vi kommer att kasta av dessa kreatur från maktens församlingar världen över. Frågan är hur mycket elände nuvarande maktkreatiner kommer att ställa till med tills dess.

Stefan Frankel
Stefan Frankel
Gäst
Reply to  Bo
13 mars 2015 kl 08:22

Ja, Bill Still, Ellen Hodgson Brown och Per Lundgren är mycket kompetenta.http://nyaekonomiskasystemet.se/Just nu är siten under ombyggnad. Snart klar.

Tom
Tom
Gäst
Reply to  Stefan Frankel
13 mars 2015 kl 18:16

Ellen Hodgson Brown bok ”Bankerna och skuldnätet” http://www.bokus.com/bok/9789197705943/bankerna-och-skuldnatet/ borde vara obligatorisk som studielitteratur inom ekonomi.

Bo
Bo
Gäst
12 mars 2015 kl 23:16

Jo ensidig rapportering är namnet sa Bull. Så fort ryktet går att Putin nyser så blir det rubriker i våra medier.
Folk börjar väl vakna upp hoppas jag. Gör mej ont att våra gammelmedia ska vara så ensidiga, vill skriva enfaldiga… Fan vilka ynkryggar till journalister, redaktörer. och politiker.

Ta t.ex Carl Bildt som sade att det gick demokratiskt till när den nya gubben blev installerad i Kiev. Skitsnack! Vem som helst som sett alternativmedias rapportering med filmande äkta journalister på plats ser att detta var en kupp. Washington spridde motsvarande ca 40 miljarder kronor i Ukraina. Man kan köpa många huliganer för dom pengarna. Carl ljuger medborgarna rakt i ansiktet, varför?

Fy fan vilka ryggradslösa typer. *spottar*

Vad är det med den svenska makteliten egentligen, de genererar den ena katastrofen efter den andra…. De jobbar inte för folket. Vem jobbar de för???

Daniel Svensson
Daniel Svensson
Gäst
Reply to  Bo
15 mars 2015 kl 22:36

Underbart att människor vaknar upp! Jag har ägnat 2-3 timmar per dag i nio månader att sätta mig in i allt från Rothschild till FED till de två världskrigen till 9/11 och… Putin. Läs boken “The War Against Putin” av M. S. King, som finns att köpa på amazon.co.uk, så får ni en totalt annorlunda bild av mannen och det politiska läget…

NATALIA öRNELL
NATALIA öRNELL
Gäst
Reply to  Bo
6 april 2015 kl 15:22

Varför ljuger Carl? Därför att han är en duktig affärsman och säkert köpt som många andra.

Realist
Gäst
12 mars 2015 kl 21:01

Jag har påpekat för DN att deras isis (Cia skapat grupp) och Ukraina rapportering är gravt Nato/USA vinklat och fullt av Nato USA propaganda. De tog bort 2 artiklar från deras nätttidning men några dagar senare la de in en artikel om konspirationsteorier… Jag uppmuntrar alla att “rätta” deras artiklar men man måste kunna formulera sig och använda deras egna knep annars spelar man i händerna på dem.