Fd försvarsministern Thage G. Peterson misstänker att Sverige deltagit i USA:s bombning av sjukhus i Kunduz

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 oktober 2015
- NewsVoice redaktion
Thage G. Peterson - Foto: Frankie Fouganthin

Thage G. Peterson - Foto: Frankie Fouganthin

Krigar ni i smyg? Det frågar Thage G Peterson fd svensk försvarsminister. Han kräver svar om svenska ”fredsstyrkan” kan ha deltagit i USA:s bombning av Läkare utan gränsers sjukhus den 3:e oktober 2015 i Kunduz, Afghanistan. 22 personer dödades varav tre barn.

Text: NewsVoice – Foto: Frankie Fouganthin

Uppgifterna om att Sverige var inblandat kommer från New York Times som publicerade artikeln: Germany and Sweden Are Said to Help Make Afghan ‘Kill Decisions’. Sverige ska enligt tidningen ha varit med och beslutat om drönarattacker i Afghanistan, ett så kallat utomrättsligt dödande (targeted killings). Ett utomrättsligt dödande definieras som att vissa utvalda människor dödas, utan rättegång och dom.

Räderna genomförs på nätterna i afghanska hem för att tillfångata eller döda personer, skriver Thage G Peterson, men den undersökande journalisten och krigskorrespondenten Jeremy Scahill avslöjar i sin dokumentär ”Dirty Wars” att amerikanska specialtrupper som kallas JSOC genomför räder i en lång rad länder i flera världsdelar.

Läs även: Obamas drönarkrig avslöjat som extremt blodigt och ineffektivt – Journalisten bakom ”The Drone Papers” intervjuas

Uppgifterna som lämnats till New York Times kommer från anonyma tjänstemän. De berättar att besluten fattas i NATO:s högkvarter i Kabul, känt under namnet Combined joint operations.

Thage G Peterson skriver i sin debattartikel “Krigar ni i smyg” i Aftonbladet från den 16 oktober 2015:

“Om tidningens uppgifter är korrekta innebär de att Sverige är med att planera och besluta om drönarattacker. Försvaret har bekräftat att den svenske officeren sitter tillsammans med amerikanarna då besluten tas men deltar inte i besluten. Det är knappast trovärdigt.

Tidningens uppgifter har inte bemötts. Någon klar svensk dementi har inte kommit. Alla rapporter om krigsincidenter är hemligstämplade. En kommentar från pressekreteraren vid Försvarsmakten innebär inget klart förnekande, snarare tvärtom.

Till Dagens Eko samma dag som uppgifterna lämnades i New York Times säger pressekreteraren: ”Vi har personal som sitter i den här ledningscentralen, men vi deltar inte i beslutsfattandet i den här typen av frågor.” På frågan om personalen sitter med när besluten tas i ledningscentralen svarar pressekreteraren: ”Det kan jag inte svara på exakt. Vi har en samverkansofficer. Den individen har sin arbetsplats i ledningscentralen.”

Försvarets ”dementi” är inte övertygande. Sitter de svenska officerarna med i det rum där besluten om capture-or-kill fattas så är det sannolikt att även de på något sätt är med i avgörandena.”

Läs hela Thage G Petersons debattartikel

Thage Edvin Gerhard Peterson (1933-) är en svensk politiker (S). Han tillhörde sin tids tunga socialdemokratiska namn och har bland annat varit industriminister, försvarsminister och riksdagens talman.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • 2 Brittiska soldater ur SAS-styrkororna greps förklädda till araber i en bil full med sprängmedel greps i Irak. Brittiska hemliga militära styrkor gensköt opinionen i hemlandet, Nordirland och resten av världen, med att godtyckligt likvidera människor i Belfast och skylla dåden på ett brutalt IRA. Motsvarar inte terrorstämpeln förväntningarna hjälper man alltså till. Med den attityden till befolkningar, självständighet och demokrati är man alltså inget annat än terrorns skapare och upprätthållare.. Samma IRA anklagades sabotera historiska fredsförhandlingar med ett sprängattentat… Man ville likt Israel hellre ha kriget, kaos och motsättningarna.

  Det är klart att ingen ska känna sig trygg eller känna att världen stödjer dem i Kunduz. Uz politik har nått samma nivå som Israels gentemot Palestina.

  Och det militärindustriella komplexet har tryckt upp Obama mot väggen.. Där denne inte kan välja längre.. En svart president som skapar fred och blir populär går ju inte an. Det fick inte gå bra för JFK eller Brodern heller..

  @zetatronica Thage G Pettersson gjorde ju klart hur man förledde och förde riksdagsmän/kvinnor bakom ljuset. Ingen kunde uppbåda tid att nogsamt läsa och begrunda det de skulle fatta beslut om. Knapptryckarkompaniet inbegriper alls inte bara moderater. Därför fungerar partipiskan och gruppledarnas rytt på partikollektivets ryggar sedan länge.. Syndabockar är det enda korruptionen vill ha..

 • Berndt – de är synade i sömmarna i boken “Bilderberggruppen”. Där framgår tydligt vad som sker. Se även The Guardians hemsida. Du kommer att se en rad svenska politiker som aktivt stödjer USA/NATO och deras illegal militära aktivitet. Bland dessa här typiskt nog vår statsminister Löfvén, – uppenbarligen medlem av en internationell terrororganisation!
  Därför hemligstämplas allt detta material. Även Weinfeldt, Borg, Mona Sahlin tillhör denna obskyra organisation. För att nu inte nämna Wallenbergarna…

 • Sverige har en legosoldatstyrka understödd NATO sedan länge. Men svenska staten kan inte göras ansvarig för deras handlingar. USA har Blackwater som vi även ser tassande här i Sverige. Man kan fundera vad man gör här.

  Det finns en del att läsa om detta om man letar. Sök Stay behind, Arla gryning mm

  Bildt, Lundin och co. borde synas i sömmarna.

 • Har Thage G Peterson börjat fått dödsångest och dåligt samvete för allt elände han har medverkat i sitt politikerliv?

  Svensk militär har ju samarbetat med bl.a. USA i många många år och varit delaktiga i att oskyldiga dödats. Kommer ni ihåg Kongo? Libyen? Afghanistan? Som några exempel. Sverige har elitförband som skickas i princip över hela världen och utför likvideringar av människor, utan rättegång. Detta vet Tage G Peterson mycket väl…

 • Har nyligen refererat till det är ämnet. I ett utlåtande [1] publicerade i Dagens medicin, 6/10 2015, samt refererades i Läkartidningen 5/10, vi kräver att den svenska regeringen klart deklarerar att svensk militär inte på något sätt var involverad i de beslut – som ledde till att Läkare Utan Gränser:s sjukhus blev bombat i anfall efter anfall.

  [1] Statement by Swedish Doctors for Human Rights on the aerial bombing of Doctors Without Borders hospital in Kunduz, Afghanistan [http://swedhr.org/1-statement-by-swedish-doctors-for-human-rights-on-the-aerial-bombing-of-doctors-without-borders-hospital-in-kunduz-afghanistan/]

  /Swedish Doctors for Human Rights – SWEDHR

 • pojkar vill leka med stora män…
  Flying too high with some guy in the sky
  Is my idea of nothing to do, but I get a kick out of you

  “fredsstyrkor” bedriver inte krig de förhindrar det.. Om man inte själv initierat hela konflikten, inklusive värvat ett motstånd för att försvara “lämpliga” medel att tillintetgöra och skrämma en eventuell opinion och vill rättfärdiga sin närvaro förstås..

  Under häxjakterna som också var förtäckt politisk jakt på opposition blev ju rättegångarna mer eller mindre en otrolig fars… Samma slags jakt, åtal, förhandling, dom och straff i hemliga rättegångar ser likadana ut.. Fakta och anklagelseakter är lika mycket fiktion som då och övertygar blott de som uttryckligen vill bevisa något. Med drönarkrigen slipper man den prekära “processen”, de juridiska överorden och kan ju på lösa boliner anklaga vem som helst för terror.. Även ett legitimitet motstånd mot en ockuperande främmande makt..

  I Afghanistan är det väl som med Vietnam, bönder som ville fortsätta med det de alltid gjort, odla tex ris eller annan livsnödvändig föda, dödades för att röja väg för narkotikaproduktion.. Dessutom måste en regim som gör det olönsamt att odla gröda genom att importera mat från Uz det omöjligt att leva av sitt arbete och regimen till fräcka charlataner.. Afghanistans produktion och export har aldrig sett så “positiv” ut sedan Uz begynte sina fredsansträngningar där.. Vem som får en kick av det vet vi ju redan..

  Sveriges deltagande i kriget mot Libyen är lika pinsamt och skamligt som att deltaga i Afghanistan..

 • “They were sitting around there giving thumbs up or down, like gladiators in a stadium,” the second official said. – NY times

  Själv har jag gett tummen ner hela tiden..

  Detta som började som en underättelseoperation 2002 har nu blivit någonting helt annat. En mer eller mindre permamnent ockupation efter snart 15 Är av Svensk millitär närvaro i landet.

  Men, men. Det är ju locket på som gäller..
  Och om msm inte skriver om det – finns det ju inte ..

 • Om detta stämmer – vilka idioter! Någon för incitamentet öga för öga, och sedan importerar man antagonister en masse.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *