Fd försvarsministern Thage G. Peterson misstänker att Sverige deltagit i USA:s bombning av sjukhus i Kunduz

publicerad 20 oktober 2015
- av NewsVoice
Thage G. Peterson - Foto: Frankie Fouganthin

Thage G. Peterson - Foto: Frankie Fouganthin

Krigar ni i smyg? Det frågar Thage G Peterson fd svensk försvarsminister. Han kräver svar om svenska ”fredsstyrkan” kan ha deltagit i USA:s bombning av Läkare utan gränsers sjukhus den 3:e oktober 2015 i Kunduz, Afghanistan. 22 personer dödades varav tre barn.

Text: NewsVoice – Foto: Frankie Fouganthin

Uppgifterna om att Sverige var inblandat kommer från New York Times som publicerade artikeln: Germany and Sweden Are Said to Help Make Afghan ‘Kill Decisions’. Sverige ska enligt tidningen ha varit med och beslutat om drönarattacker i Afghanistan, ett så kallat utomrättsligt dödande (targeted killings). Ett utomrättsligt dödande definieras som att vissa utvalda människor dödas, utan rättegång och dom.

Räderna genomförs på nätterna i afghanska hem för att tillfångata eller döda personer, skriver Thage G Peterson, men den undersökande journalisten och krigskorrespondenten Jeremy Scahill avslöjar i sin dokumentär ”Dirty Wars” att amerikanska specialtrupper som kallas JSOC genomför räder i en lång rad länder i flera världsdelar.

Läs även: Obamas drönarkrig avslöjat som extremt blodigt och ineffektivt – Journalisten bakom ”The Drone Papers” intervjuas

Uppgifterna som lämnats till New York Times kommer från anonyma tjänstemän. De berättar att besluten fattas i NATO:s högkvarter i Kabul, känt under namnet Combined joint operations.

Thage G Peterson skriver i sin debattartikel “Krigar ni i smyg” i Aftonbladet från den 16 oktober 2015:

“Om tidningens uppgifter är korrekta innebär de att Sverige är med att planera och besluta om drönarattacker. Försvaret har bekräftat att den svenske officeren sitter tillsammans med amerikanarna då besluten tas men deltar inte i besluten. Det är knappast trovärdigt.

Tidningens uppgifter har inte bemötts. Någon klar svensk dementi har inte kommit. Alla rapporter om krigsincidenter är hemligstämplade. En kommentar från pressekreteraren vid Försvarsmakten innebär inget klart förnekande, snarare tvärtom.

Till Dagens Eko samma dag som uppgifterna lämnades i New York Times säger pressekreteraren: ”Vi har personal som sitter i den här ledningscentralen, men vi deltar inte i beslutsfattandet i den här typen av frågor.” På frågan om personalen sitter med när besluten tas i ledningscentralen svarar pressekreteraren: ”Det kan jag inte svara på exakt. Vi har en samverkansofficer. Den individen har sin arbetsplats i ledningscentralen.”

Försvarets ”dementi” är inte övertygande. Sitter de svenska officerarna med i det rum där besluten om capture-or-kill fattas så är det sannolikt att även de på något sätt är med i avgörandena.”

Läs hela Thage G Petersons debattartikel

Thage Edvin Gerhard Peterson (1933-) är en svensk politiker (S). Han tillhörde sin tids tunga socialdemokratiska namn och har bland annat varit industriminister, försvarsminister och riksdagens talman.