Data kan överföras med LED-ljus och tas emot med solceller – LiFi

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 november 2015
- NewsVoice redaktion

Uppfinnaren Harald Haas demonstrerar hur data kan överföras med ljus. För att lyckas använder Haas LED-lampor och solceller. Tanken är att ta fram en ny billig metod för överföring av data och ge internet till en större del av jordens befolkning. En laser kan tex placeras på en kulle som överför data till solcellerna på ett hustak.

Föredraget tar inte upp det, men det blir uppenbart att ljustekniken kan innebära en strålningsfri miljö avseende mikrovågor. Kan LiFi ersätta eller komplettera WiFi och 4G? (red anm)

Harald-Haas. Ted.com”What if we could use existing technologies to provide Internet access to the more than 4 billion people living in places where the infrastructure can’t support it? Using off-the-shelf LEDs and solar cells, Harald Haas and his team have pioneered a new technology that transmits data using light, and it may just be the key to bridging the digital divide. Take a look at what the future of the Internet could look like.”- Ted.com

Harald Laas tror att tekniken kan bli tillgänglig på marknaden redan 2017-2018.

Harald Haas is the pioneer behind a new technology that can communicate as well as illuminate. Read more

LiFi bredband


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq