Stefan Whilde: VoF tror på konformitet gärna med polisiär bevakning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 november 2015
- NewsVoice redaktion

Stefan Whilde - Foto: Andre de Loisted,   (www.bildbyran040.se)Aktivisterna i skeptikersällskapet Vetenskap och Folkbildning står politiskt nära både den yttre vänster- och högerkanten.  Båda tror på en formbunden kollektivitet och konformitet, gärna med någon slags polisiär bevakning. Det skriver Stefan Whilde författare, litteraturkritiker och kolumnist.

Text: NewsVoice – Foto: Andre de Loisted, pressbild | Stefanwhilde.se

Stefan Whilde blev känd i debatten om VoF i och med sin analys VoF – ett förvånansvärt homogent sällskap som publicerades den 7 september 2015 i tidningen Kulturen.

Whilde skriver att VoF består av en ovanligt homogen skara där merparten av medlemmarna är relativt unga män från storstäder eller mellanstora städer, som har en akademisk bakgrund, ofta med en naturvetenskaplig inriktning.

Whilde skriver att VoF-skaran står politiskt nära den yttre vänsterkanten och bär på idén om en formbunden kollektivitet där alla försök till individuella åsiktsutflykter bemöts med misstänksamhet. Samtidigt ser Whilde en märklig egenhet hos “voffare” att kantra långt ut till höger där samma konformitet eftersträvas, dock gärna under någon slags polisiär bevakning.

ArcanumSkolan 2024

Whilde beskriver i en artikel från idag: “VoF försvagar svensk folkhälsa och urholkar demokratin” den historiska bakgrunden till den organiserade skeptikerrörelsen, om hur den grundades i USA på 1970-talet av de två professorerna Paul Kurtz och Marcello Truzzi. Den senare lämnade rörelsen redan efter kort tid och kallade senare sina forna kollegor för ”pseudoskeptiker”.

“Han [Truzzi] menade att skeptikerrörelsen drivs av fanatiska personer som inte var intresserade av sanningen utan bara ville kontrollera informationsflödet på framförallt det medicinska området.”

Tränade i att tänka likadant

Whilde konstaterar sedan att denna sekteristiska rörelse lever vidare i bla Sverige och där verkar under föreningsnamn som Vetenskap och Folkbildning (VoF) och Humanisterna.

“Debatterar man med tio medlemmar från föreningen får man nästan alltid tio likadana svar, med väldigt små diskrepanser. Detta beror på att aktiva VoF-medlemmar drillas i konsten att debattera. Och i den lika förföriska konsten att förvilla.”

Läs vidare i Whildes artiklar:

VoF försvagar svensk folkhälsa och urholkar demokratin

VoF – ett förvånansvärt homogent sällskap

Relaterat

Stefans hemsida: Stefanwhilde.se

Docent Per-Anders Forstorp (KTH), rapport om VoF: The construction of pseudo-science: Science patrolling and knowledge policing by academic prefects and weeders (PDF)

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Det är ändå en slags ära att bli utsatt av den ovetenskapliga sekten VoF och det är också en ära för mig att utse en av deras gulle-gull-figurer, Hans Rosling, till Årets förvillare. 😉

    Viljan till konformitet är intressant. Jag har några hypoteser. De människor som söker sig till VoF är kanske i behov av en fast tro, likt en slags bibel eller ledare som de kan underkasta sig eller är det någon typ av mental störning, kanske genetiskt nedärvd eller en kombination eller så är det ungdomar det handlar om som “folkbildas” att tro på den läkemedelsindustri som senare ämnar analpenetrera dem med diverse skadliga kemikalier?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *