Norge kan stänga gränsen om Sverige drabbas av systemkollaps pga flyktingströmmen

publicerad 28 mars 2016
- av NewsVoice
Erna Solberg - Foto: Berlingske

Erna Solberg - Foto: Berlingske

Den norska statsministern Erna Solberg vill kunna avvisa asylsökande vid gränsen till Sverige om Sverige inte klarar av att ta hand om flyktingströmmen. Vänstern i Danmark bearbetar ett liknande förslag. Det skriver norska tidningen Berlingske. ”Vi är redo för det värsta”, säger Solberg.

Erna Solberg har presenterat ett nytt lagförslag som innebär att Norge kan säga upp Genèvekonventionen vid en eventuell svensk systemkollaps. Den norska gränsen stängs och flyktingar från Sverige, inklusive svenskar avvisas utan möjlighet att kunna söka asyl. Norge vill därmed kunna avsäga sig landets plikt gentemot internationella konventioner, uppger danska b.dk.

Den norske regeringen har fått sträng kritik för förslaget tex från Advokatföreningen i Norge.

“Det är en force majeure-lagstiftning som vi kommer att ha i beredskap i händelse av att allt bryter samman och flyktingströmmen bara fortsätta att komma och når Norge eftersom vi är högst upp i Europa. Norge blir slutdestinationen, eller hur? Vi måste vidta vissa åtgärder för att förbereda oss inför de värsta av scenarier”, säger Solberg i en intervju för Berlingske.

Text: NewsVoice

Källa: Norge vil bryde folkeretten og afvise flygtninge i krisetilfælde

Relaterat

Berlingske: Norge vid ett vägskäl