Dr Enby utsatt för en klassisk sammansvärjning som i en Hollywood-film

publicerad 30 juni 2016
- Börje Peratt
Dr Erik Enby - Foto: Sillén
Dr Erik Enby - Foto: Lars af Sillén
Dr Erik Enby – Foto: Lars af Sillén

DEBATT. Många stora filmer handlar om hur makten konspirerar för att utnyttja människan för egen vinning. De flesta är påhittade historier men vi grips av dem för de kunde ju vara sanna. Filmen “Läkaren som vägrade ge upp” bygger på en sann historia om dr Erik Enby och är ett exempel på hur verkligheten överträffar dikten.

Text: Börje Peratt | Bildruta från filmen Läkaren som vägrade ge upp

Dokumentären skildrar en sammansvärjning som går utanför det som vi kunnat berätta. En dokumentär måste byggas på fakta och källgranskning. Här är sparade tidningar dokument som klargör mediedrevens upphov och synkroniserade genomförande.

VoFs forum ger tydliga indicier för Dan Larhammars initiativ och ansvar som pådrivare. Myndighetsbeslut grundade i falska anklagelser och mened. Tvättade journaler och intervjuer med motståndare som ”inte har alla fakta” klargör också hur illa de behandlat sanningen.

Dan Larhammar

Jag förstår att Dan Larhammar kallade filmen vinklad innan vi ens börjat producera den.

Läs mer: Dan Larhammar hur snedvridet kan det bli?

Jag förstår varför Dan Larhammar inte vågade utsätta sig för en intervju av mig då han insåg att han inte hade hållbara svar på de frågor jag skulle ställa, men givet citaträtten har jag ändå kunnat utnyttja radio och TV-klipp som avslöjar Larhammars pseudoskeptiska inställning till Erik Enby och sin pseudovetenskapliga hållning i frågan.

I dokumentären beskrivs också några bakomliggande motiv, myndigheters och åklagares agerande som i praktiken är lagvidriga och som utsätter Erik Enby för vad som närmast kan betraktas som ett justitiemord. Publiken får sedan spekulera i vad mer som kan ligga bakom.

Erik-Enby-filmEtt problem som filmen inte tar upp är sambandet mellan politiska och kommersiella intressen och hur dessa har styrt medier och myndigheter med aktivt bistånd av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Med tanke på dokumentärens längd 1 tim och 52 minuter fanns inte plats för mer.

Det skulle behövas en ny dokumentär som beskriver föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) hur den bildades av Socialdemokrater och hur VoF sedan kom att degenereras (spåra ur och urarta) med avhopp från majoriteten av vetenskapsmän.

Trots mängden fadäser och kritik så har Dan Larhammar gjort karriär inom Kungliga Vetenskapsakademin. När han skriver en artikel som kritiserar antroposofi får han också ett stort antal anslutna till vetenskapsakademin att skriva under i en maktdemonstration.

Läs mer: Maktdemonstration

Wikipedia har också varit en stridsplats mot Enby.

Läs mer: David ”Spito” Eskilsson anför wikipediaguerillans angrepp på Erik Enby.

Bonnierkoncernen

Ett annat osunt sammanhang gäller Bonnierkoncernen som vid sidan av media satsat på läkemedelsindustrin. Som ägare av Expressen och DN har Bonnierkoncernen styrt dessa tidningar till att bedriva en ”journalistik” som attackerar naturmedicin och alternativ till förmån för egna intressen.

Läs mer: Dagens Nysning: – Vem eller vad styr DN?

Dan Larhammar har fritt forum i dessa Bonnierägda tidningar och får oftast stå oemotsagd. I detta sammanhang blev Dr. Erik Enby utsatt främst för Expressens 10-åriga drev där över 15 reportrar/journalister utnyttjats för att skandalisera Enby. Att också Public Service har en roll i dessa förtal tydliggörs i dokumentären. Man måste undra över sambandet med Bonnierkoncernens intressen.

Läs mer om drevets journalister

Ett efterspel till visningarna av filmen har blivit att många anser att de som ligger bakom förföljelsen av Erik Enby borde åtalas och dömas. 2015 beslöt Åklagarmyndigheten att se allvarligare på den typ av övergrepp som begåtts mot Enby.

Att driva civilmål är riskfyllt och kostnadskrävande och även om de åtalade döms är det inte säkert att de krävs på ersättning eller döms till skadestånd.

Av sådana skäl förbereds nu en tribunal. Motståndarna kommer att yla om konspirationsteorier och förneka sin inblandning.

Text: Börje Peratt

Relaterat

I slutet av sommaren har en dokumentär om VoF premiär.

Filmens hemsida och kommande biovisningar: Läkaren som vägrade ge upp

Nedan en bildruta från filmen om dr Enby

Klipp Lakaren som vagrade ge upp

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Vi människor står nu inför ett paradigmskifte, om vi så önskar, alla önskar inte det och det är förstås helt upp till var och en.

  Vare sig vi vill eller inte eller ens är medvetna om det så har en trötthet utvecklats ibland många många människor på vår planet en trötthet på och emot maktens sätt (som blir så tydligt i detta exempel beskrivet här ovan) att “Ändamålen helgar medlen” Härska-söndra och är du inte kapabel att göra det på egen hand så ta hjälp av andra likasinnade och bilda en Mobb. Det är mycket ofta en David mot Goliat paradigm som vi lever i.

  Det betyder i sin tur att de som talar maktspråk inte heller har vare sig empati för om ens insikt i att deras offer “redan ligger ner” det kan faktiskt verka som att detta faktum bereder dem än mera “glädje” kraft att söndra härska krossa. OM jag säger OM man skulle översätta detta till en Skolgård eller en sandlåda på Kindergarten så skulle det framstå som näst intill löjligt.

  Man gör helt enkelt tanke experimentet att se dessa “maktens besittare” eller många gånger faktiskt Bi-sittare i sina kostymer och pärmar etc. (Läs; attribut) på skolgården alt. i sandlådan och sen leker man fram visionen av det hela, alla har minnen av skolgårdar med Mobbare. Det blir så Klart då.. Klart som Kristall.

  Och det enda som behövs verkar vara att någon/några kliver in där i Visionen och Ryter Till att..”-Se er själva och ta och Väx Upp!” Plötsligt skulle dimslöjorna av Löjets eget Skimmer lyfta när Mobbarna skamsna fick ställa sig i skamvrån och plötsligt ser “alla” att Kejsaren aldrig hade några kläder på sig.

  Till Dr. Enby “-Du har så många “trötta” människor på din sida som precis som Du aldrig Ger upp och vi stöttar dig, du kanske nödvändigtvis inte “ser” oss, men vi finns och vi ger dig helhjärtat stöd- Tanken är stark och Kärleken kommer att vinna- Paradigmskifte?!… ja, det är dags nu.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *