Peter Wolodarski förblir Årets förvillare 2015 trots benådningsförsök

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 juni 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Peter Wolodarski, 2015 - Foto: Rikard Westman

HUMOR. Sajten Årets Förvillare som i början på 2016 genomförde en röstning för att fastställa Årets Förvillare korade Peter Wolodarski till vinnare. En DN prenumerant ansökte då om att benåda Wolodarski. En ny omröstning fastställde dock att DN:s chefred inte skulle frias efter att hela 84% röstade nej till benådning.

Text: Torbjörn Sassersson

Peter Wolodarski - Foto av Rikard Westman, Wikimedia (fotot är omgjort)
Peter Wolodarski – Foto av Rikard Westman, Wikimedia Commons (fotot är omgjort)

Även bloggen Vetenskap-Folkbildning.nu korade Wolodarski till Årets Förvillare 2015. Vetenskap-Folkbildning.nu ska inte blandas samman med skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som varje år sedan 1987 delat ut priset Årets Förvillare.

Bloggen Årets Förvillare skriver:

“Endast 13 % ville benåda chefsredaktören på Dagens Nyheter och 84 % ville att han skulle få behålla titeln. Inte ens DN:s egen personal gjorde några försök att benåda sin chef trots påstötningar.”

Chefsred Helena Giertta på Journalistförbundets tidning Journalisten dementerade i artikeln ”Årets förvillare inte utsedd” att Wolodarski fått utmärkelsen. Hon hävdar att hon baserade sin artikel på ett bluffmail från Vetenskap-Folkbildning.nu, men det dementerar bloggen. Giertta förvillar därmed sina läsare med sin artikel säger administratören på Vetenskap-Folkbildning.nu. Han hade nämligen fått priset två gånger, av två olika bloggar, samma dag i början på 2016.

Evidensbaserad journalistik

Motiveringen i Vetenskap-Folkbildning.nu:s tappning:

“DN och chefredaktör Peter Wolodarski får priset Årets Förvillare 2015 för att ej ha säkrat evidensbaserad journalistik på tidningen. DN har inte tagit till sig den kunskapsutveckling som varit trenden de senaste åren för hur svenska medier utvecklas.

Trots initiativ som Viralgranskaren och 404-bloggen har inte alla tidningar evidensbaserat sitt arbete. Det syns tex tydligt i DN:s tendentiösa ”PR-rapportering” gällande utrikespolitik.

Wolodarski kritiseras även för att ha reducerat DN:s skara av erfarna journalister genom personalprojektet ”frysboxen” och ersatt dessa med yngre och därför ofta oerfarna journalister på frilansbasis. Detta har rimligen sänkt den vetenskapliga kompetensen på DN.”

Källa: pressmeddelande

Bloggen Årets Förvillare presenterade delvis snarlika motiveringar, men dessa var helt baserade på folkets åsikter. Båda bloggarna skriver att Wolodarski inte evidensbaserat Dagens Nyheters journalistik.

Helena Giertta hade slarvigt läst ett pressmeddelande (som Giertta alltså kallade bluffmail) från bloggen Vetenskap-Folkbildning.nu som på eget initiativ och på samma sätt som föreningen Vetenskap och Folkbildning odemokratiskt utsett Årets Förvillare.

Pressmeddelandet frånVetenskap-Folkbildning.nu var uppdelat i två delar. Den första utsåg vinnaren till debattpriset Årets Förvillare. Den andra delen meddelade att föreningen Vetenskap och Folkbildning ska utse Årets Folkbildare. Det fick Giertta att tro att avsändaren var skeptikerföreningen VoF.

Det här visar att svenska nyhetsredaktioner anser att bara om källan känns trovärdig så är nyheten sann. Missen visar att svenska gammelmedier måste införa evidensbaserad journalistik. 

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • På torsdag börjar årets Bilderbergmöte i Dresden, Tyskland.
  Vår egen finansminister Magdalena Andersson är inbjuden tillsammans med Jacob Wallenberg.
  Som vanligt är svensk media knäpptyst.
  Nog borde väl Newsvoice nämna detta eller?

 • Dagens Nyheter – Årets förvillare. Det ansågs som självklart först, sedan plötsligt helt otänkbart. Vad är upp och ner i denna ding dinga värld?
  Att Chefredaktören för en av Sveriges mäktigaste mediekanaler- DN – ser ut ungefär som MAD gör inte saken bättre. Passar fint under rubriken HUMOR på Newsvoice.

 • Jo då han verkar vara en alv. Dom har stora öron och är goda lyssnare. Men jag tror han mest lyssnar på hur han ska ska sprida Wallenbergs propaganda på bästa sätt.

  Men å andra sidan vem fasen läser DN? Detta toalettpapper nedskitat med floskelbärare och samhällets ryggkliare, samlat i samma stöpta form. Ingen utanför Tullarna i någon större utsträckning befattar sig med detta mediala utskick
  En elitiskt tidning som finns där makten finns för att peka ut riktningen åt samhällsformarna och industrin, och då makten finns i Stockholm så hänger övrig placerad media efter för att få allmogen dit man vill ha dem, ända till pöbeln tröttnat på deras ständiga trams och ramsor och visar vart skåpet ska stå. Tills dess får vi se denna storörade varelse besmitta våra skattefinansierade tv kanaler med sitt stora leende och floskler.

 • När jag tänker på Peter Wolodarski så minns jag två skosulor, som i förtvivlans fart sökte sig till utgången från den informationsträff som anordnades tillsammans med EU-kontoret i Sverige för att upplysa svenska medborgare om deras EU-rättigheter!
  Jag råkade vara den första i församlingen som fick ställa en fråga om “hur det kunde vara möjligt att Försäkringskassan fick överpröva och omtolka EU-domstolens domar!
  Peter Wolodarski lovade att den frågan skulle komma att belysas senare i programmet!

  Men så skedde aldrig! När mötet syntes gå till slut utan att den frågan blev det minsta belyst gick jag i rak riktning mot Peter Wolodarski, som snabbt rusade mot utgången – praktiskt taget knuffande och nästan klivande på dem som stod vid mötets ingång!

  Under det utbrytningsförsöket försökte Peter Wolodarski påstå att han hade så bråttom, så bråttom att han inte skulle hinna svara på den aktuella frågan …

  När man läser DNs artiklar gällande olika missförhållanden i Sverige tycks samma beteende vara rådande … Man vill inte informera medborgarna om fakta, utan ägnar sig åt att förvilla dem med besked vilka tydligt och klart bevisar att DN som media snarast är att betrakta som ett medium som finns för att förhindra att sanningar som går myndigheter och tidningens ägare emot aldrig skall nå gemene man!

  Många oinsatta kommer därför lätt inbillas att DNs påståenden och omtolkningar skulle vara den rådande sanningen – i vilket ämnet än är för tillfället ! – Men nu råder nya tider och folk med insikter avslöjar lätt “falskspeleriet” i både DN och i Sverige !!!!

  Fy Peter Wolodarski, som tycks vara maktens lilla “knähund”, trots allt! Du förtjänar således att ännu en gång förtjäna att bli “Årets Förvillare” inte bara för 2015 – utan nu även som 2016 års !!!!

  DNs “Frysbox” för erfarna journalister visar entydigt dels vem Peter Wolodarski är, samt hur litet man som läsare kan lita på DN och deras annonsörer – vilka väl bidrager till att styra DN i önskad riktning för “åsiktsmonopolet i rådande makt-topp här i Sverige” !

  “Tacka vet jag den gamla goda tiden” – kanske några I DEN KRETSEN YTTRAR IDAG !!!!

 • Årets Förvillare är en skock marxister som genomgående har drivit sina egna agendor med hjälp av “årets förvillare”. Ofta genom att ge sig på modiga sanningssägare. Om de pekar ut Wolodarsky har de en agenda med det. Det är fel att ge de här skurkarna publicitet.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *