Kuppen mot Dilma Rouseff – Vägrade gå med på Temers USA-vänliga privatiserande agenda

Brasilianska massmedia tiger om Temers erkännande – utom en kolumnist som påstod att videon skulle vara omklippt

2
636

Glenn Greenwald - Photo: Jimmy ChalkDen 22 september rapporterade Inacio Vieira för The Intercept Brasil om ännu ett viktigt bevis rörande det verkliga skälet till riksrättsprocessen mot president Dilma Rousseff. Temer talade i New York inför ett antal ledande inom amerikansk finans och utrikespolitik och erkände att det som hade orsakat riksrättsprocessen inte alls var några påstådda “budgetbrott” utan snarare Rousseffs motstånd mot den nyliberala plattform av sociala nedskärningar och privatiseringar som Temers parti och de starka kapitalintressen som stöder det krävde.

Text: Glenn Greenwald – Översättning: Hans Berggren (fler artiklar av Berggren),  Florianópolis,  Brasilien – Originalartikel: Brazil’s Big Media Ignores Temer’s Confession — Except Estadão Columnist Who Falsely Claimed Video Was Altered

Men lika avslöjande som Temers nonchalanta erkännande av motiven för kuppen är hur Brasiliens stora massmedia – som står eniga i sitt stöd för Dilmas impeachment – fullständigt har ignorerat hans uttalanden.

Inte en enda av Globos oräkneliga mediakanaler, inte landets största tidning Folha de S. Paulo och inte heller någon av de politiska veckotidningarna har överhuvudtaget nämnt dessa häpnadsväckande och inkriminerande uttalanden av landets president. Total mörkläggning införd. Medan många oberoende journalister och websites har rapporterat om Temers bekännelse, har ingen av landets stora massmedia yttrat ett ord om saken.

Enda gluggen i denna mur av tystnad var en kolumnist från högertidningen Estado de S. Paulo, Lúcia Guimaraes, som dagen efter The Intercepts avslöjande ägnade timmar på Twitter åt att förödmjuka sig själv i ett eldigt försök att förneka att Temer hade sagt vad han sagt.

Hon började med att insinuera att The Intercept Brasil skulle ha “klippt om” videon och förvrängt verkligheten. Hon anklagade kort sagt Inacio Vieira för förfalskning, utan tillstymmelse till bevis, allt för att skydda Temer.

Då skickade en kollega från konkurrenten Folha en länk till den fullständiga videon som visar att ingenting var ändrat, varpå hon svarade att hon bara skulle tro det om hon fick se tagningar från alla kameror samtidigt, och förresten hade Temer skrivit en bok om konstitutionell lag och skulle aldrig säga en sån sak om impeachment-processen.

Efter ett ömkligt pudlande, men utan att be om ursäkt för sitt tidigare försök att förtala Vieira, avslutade hon med att posta de relevanta delarna av Temers tal, som om det var hon själv som först fann och publicerade dem. Och efter att slutligen ha erkänt dem som sanna klagade hon bittert över att impeachment-motståndarna gjorde “karneval” av storyn och gladde sig åt avslöjandet.

Även om hon tvingades till det genom sina löjeväckande försök att försvara Temer, erkände åtminstone journalisten från Estadão denna uppenbart viktiga storys existens. Resten av brasilianska stormedia har fullständigt ignorerat den.

Betänk detta: landets tillförordnade president erkänner i ett rum fyllt av oligarker och imperialister i New York att han och hans parti har avsatt den folkvalda presidenten [Rouseff] av ideologiska och politiska skäl, inte av de skäl som uppgivits, och hela den brasilianska massmediaindustrin låtsas att det aldrig har hänt, vägrar att informera allmänheten om vad presidenten erkänt och ignorerar de enorma implikationer detta har och hur klart det belyser bakgrunden till processen mot Dilma.

Text: Hans Berggren (fler artiklar av Berggren), Florianópolis, Brasilien

Relaterat

WikiLeaks: Den nya presidenten (Temer) i Brasilien är en CIA-informatör


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.
Hans Berggren har arbetat som översättare sedan 1989 och översatt ett 80-tal böcker, mest romaner, från engelska eller portugisiska till svenska, av författare som: Roddy Doyle, Carryl Philips, Louis de Berniéres, Salman Rushdie, Chico Buarque, José Saramago, Wole Soyinka, Chinua Achebe och många andra. Förärades Akademiens översättarpris 2005. Berggren spelar saxofon, sjunger till husbehov, skulpterar, komponerar och skriver. Hans Berggren bor med sin fru Katie på landet utanför Florianópolis, Santa Catarina, Brasilien och tidvis i Stockholm.

2 KOMMENTARER

  1. Hej Torbjörn,

    Jag har inte hört av mig på ett tag, för nyheterna härifrån är mestadels så groteska/deprimerande att man helst vill slippa befatta sig med dem. Om man nån gång har tvivlat på att den skenande nyliberala kapitalismen är ett gangstervälde så kan man sluta göra det nu. Det är inte bara politiken som är full av skurkar. Rättsrötan är total. Så många från HD och neråt har pungen i kläm nånstans. Och massmedia tiger om vad som är viktigt och trumpetar ut lögner om Lulas ”fastighetsaffärer” i sina idoga försök att få honom avstängd från valet 2018. Folk som bevisligen har stulit miljarder går fria och operation Lava-Jato och drevet jagar oskyldiga under förevändningen att man bekämpar korruptionen. Operation Biltvätt, minsann, med läckor till TV Globo varje torsdag. Mogulmedias journalistik är en fars och upplagor och tittarsiffror störtdyker. Alternativmedia växer. Bankpersonalen strejkar sen tre veckor. Protesterna mot kuppmakarna fortsätter och kan leda till generalstrejk för omedelbara allmänna nyval.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här