Mikroherrgårdar – nästa trend inom boende för de stenrika?

publicerad 30 mars 2017
- Extern skribent
Lyxhus à la Frank-mckinney.com

“Are ‘Micro-Mansions’ the Next Big Thing?” Det frågar sig Robyn A. Friedman som skriver för Mansionglobal.com. Mansion betyder herrgård eller herresäte, en stor lantgård som förr beboddes av en adelsman. En mikroherrgård följer trenderna med mikrolägenheter och minihus. Idégivaren heter Frank McKinney en rockstjärna inom fastighetsbranschen.

Nu vill husutvecklaren Frank McKinney i Florida ta fram en ny typ av hus för de välbärgade villaägarna som vill lyfta ribban till en högre nivå, men som inte har lust att köpa en hel herrgård, inte har tiden att sköta en stor fastighet och inte vill bo på landet. Lösningen är en mikroherrgård nära en större stad och en prototyp på 375 kvadratmeter ultralyxig mikroherggård byggs nu i Ocean Ridge, en kustort i Florida nära Palm Beach.

Frank McKinney tänker sig en målgrupp av rika familjer som har råd att betala 10 miljoner dollar, men som alltså vill ha en storlek på huset som är enkelt att hantera till skillnad från en normal herrgård.

Mikroherrgård eller bara superlyxig villa?

Den första mikroherrgården som byggs kommer att ha tre sovrum (varav ett är exceptionellt stort), fyra badrum, modern design överallt, soldäck, två pooler, antika trägolv från ett sjunket spanskt fartyg från 1500-talet och en lyxig utedusch. Husets läge är drygt 100 meter från havet.

“The master bedroom is massive in relation to the rest of the house, and the kitchen is killer,” McKinney said. “But they’re small. I’ve built bedrooms bigger than this house.”

En mikroherrgård i stan eller bara en lyxig villa för 10 miljoner dollar?
En mikroherrgård i stan eller bara en lyxig villa för 10 miljoner dollar?

Huset står på en mark som köptes in för 350,000 dollar och slutpriset för hus och tomt kan hamna på mellan 4 och 10 miljoner dollar. Översatt till svensk valuta blir det mellan 35 och 89 miljoner kronor för att köpa en mikroherrgård.

Efterfrågan är stor på boende i framför allt de stora städerna i USA där byggkostnaderna och hyror stigit brant under de senaste åren, enligt Stockton Williams exekutiva chef vid “The ULI Terwilliger Center for Housing”.


Bli rik. Kom igång med Expekt kampanjakod MAXBONUS3 och sätt in 100 kr och få 600 kr att spela för på odds eller casino. Det enda du behöver göra är att registrera konto och ange Expekt kampanjkod.


Fastighetsartisten Frank McKinney

Frank McKinney - Foto: frank-mckinney.com
Frank McKinney – Pressfoto

Han kallar sig “Real Estate Artist” alltså fastighetsartist och är även bästsäljande författare. Enligt hans hemsida startade han som en relativt fattig unge kille med skolproblem och 500 kr i fickan, men han blev med tiden mycket framgångsrik som entreprenör och visionär inom fastighetsbranschen. Han lever upp till den amerikanska drömmen om att alla kan lyckas med en vision och järnvilja.

Frank McKinney började med att designa enklare fastigheter “junker homes” och idag formger han lyxhus i 50 miljonerdollarklassen i Florida. Han blev USA:s rockstjärna inom fastighetsutveckling och hans stil och egenreklam påminner mycket om Richard Bransons “self branding”, mannen bakom Virgin.

Franks hemsida: Frank-mckinney.com


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • De riktigt pråliga villorna finns naturligtvis i USA. Kollade en superlyxig villa i Paradise Valley i Arizona. Kostade 15 millioner dollar. – Paradise Valley är ett lyxparadis för stenrika amerikanare.
    White Hawk Ranch i Boulder går lös på 24 millioner dollar etc. etc.

  • Mikroherrgårdar har jag läst om förut, men då hette de McMansions, dvs en stor fet betongkloss på en alldeles för liten tomt. Vi har ett McDjursholm av den typen här i närheten. Klossarna ska tydligen vara mindre nu.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *