Avpixlat har gått i graven – Samhällsnytt tar över

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 september 2017
- Torbjörn Sassersson
Samhällsnytt
Samhällsnytt
Samhällsnytt den 3 september 2017

NOTERAT. Samhällsnytt är en ny nättidning som tar över efter Avpixlat. En i stora drag ny redaktion med ny chefredaktör och ansvarig utgivare tar steget ut och endast några medarbetare finns kvar från Avpixlat. Tidningen ska bli bredare än Avpixlat och som symbol för det nya finns ett foto på ett hjärta på förstasidan. 

Det verkar som om personerna bakom Avpixlat insett att tidningens framtid var uträknad efter flera år av massiva attacker från de etablerade medierna. Avpixlat var en för smal produkt alltför inriktad mot att kritisera invandringspolitik. Nu ska det bli ändring lovar den nya redaktionen med chefredaktör Tommy Carlsson i spetsen.

“Där Avpixlat var en tämligen hårt nischad sajt, kommer Samhällsnytt att ta ett bredare publicistiskt grepp, Vi kommer att bevaka fler områden där etablissemangsmedia fortfarande uppvisar underlåtenhetsförsyndelser. Vi kommer också relativt sett att lägga mer resurser på allmän nyhetsjournalistik. Dessutom kommer vi regelbundet att göra granskande och grävande filmreportage.” – Samhällsnytt

Samhällsnytts redaktion skriver att de är fulla av entusiasm och att det nya teamet borgar för att tdiningen ska bli: “den publicistiska produkt som framtidens samhällsintresserade mediekonsumenter vill ha och har rätt att kräva”.

Frågan är om Samhällsnytt kan skaka av sig den tidigare stigmatiseringen. I ett litet trendkänsligt land som Sverige där de som är “inne” ägnar sig åt olika former av utfrysningsteknik av de som man anser ska vara “ute”, är frågan hur etablerade journalister och politiska redaktörer nu ska agera. På Facebook förekommer redan försök att svartmåla den nya tidningen.

Vid en snabbläsning av första sidans artiklar i Samhällsnytt är det tydligt att majoriteten av nyhetsartiklarna är kritiska mot invandrare, flyktingar och dagens flyktingpolitik. Var tog den utlovade bredden vägen och var finns hjärtat? Kommer det senare eller är Samhällsnytt en fortsättning av Avpixlat med nytt namn? Har NewsVoice missat något? Är Samhällsnytt en ny tidning eller inte?

Text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq