Stella Tormanov intervjuar Imamen Kashif Virk om Islam i Europa

publicerad 25 september 2017
- av NewsVoice

Stella Tormanoff intervjuar imamen Kashif Virk för NewsVoice. Ämnet är Islam i Europa. Han berättar om Islam och om några av de många spekulationer och missförstånd som finns om Islam. Kashif Virk fördömde nyligen terrorismen i Metro.

Text och intervju: Stella Tormanoff

Professor Guy Milliere vid Paris Universitet påstår att runt år 2045 kommer Europa att bestå av flera kalifat och styras av Islam. Han har räknat ut att befolkningstillväxten bland Europas muslimer kommer att leda till att Europas konverteras till Islam och att Sharia-lagar kommer att införas.

Vad är sharia lagar? Berör dessa lagar varje muslim och är Millieres påstående möjligt?

Alla tre Abrahamsreligionerna (Judendomen, Kristendomen och Islam) har egentligen samma enkla moraliska värdegrund och den spåras till det Gamla Testamentet och de tio budorden. I Islam är dessa transformerade av profeten Mohammed till de fem pelarna.

Finns det skrifter i Koranen som uppmuntrar till våld och finns det Imamer i Sverige som uppmuntrar till en vi och dem-tänkande?

Hur ligger det till med Islam och kvinnor? Har muslimska kvinnor samma rättigheter som muslimska män? Jag ställer frågan för att principiellt är alla lika inför svenskt lag.

Kan du berätta för våra lyssnare vad är Jihad? Vad bör icke muslimer vet och i te veta om det?

På vilket sätt kan Islam vara ett problem för integrationen i det svenska samhället och på vilket sätt kan islam berika vår sekulära västerländska samhälle? Skall vi försöka definiera samtidigt begreppet integration?

Arabiska är ett semitiskt språk som skiljer sig markant från de skandinaviska. Vad betyder Allah Akbar och i vilka sammanhang används det?

Kashif driver bloggen Imambloggen.se


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Vill vi ha ett europeiskt eller islamiskt Europa?

  “Turkiets president Erdogan vill bli enväldig, ja, en ny sultan. Och liksom tidigare sultaner ser han sig själv som islams försvarare. I ett nytt tal uppmanar han turkar bosatta i Europa att skaffa många barn:

  “Skaffa fem barn, inte tre. Ni är Europas framtid”, sade presidenten i ett tal i Eskisehir, söder om Istanbul.

  Han ser alltså inte turkarna i Europa som européer. Inte nu och inte i framtiden. Han förutsätter att de europeiska turkarnas barn kommer att bli turkar, inte svenskar, tyskar eller holländare.”
  https://detgodasamhallet.com/2017/03/20/6610/

 • Martin,

  Vetenskap är en metod att via logik åstadkomma kunskap om diverse ämne. Om du går in på den delen av vetenskapen som heter psykologi (gre: själ+vetenskap) och sociologi (gre: samhälle+vetenskap), och så läser du lite historia, kommer du att eventuellt fatta att religion och vetenskap behöver inte vara i någon form av konflikt. Den besserwisser attityden som kommer från de sekulära och new age rörelsen är den toleransen vi uppmanar till som tydligen är det brist på.

  Jag undrar ni inom VoF som förespråkar vetenskap och meditation till någon form av balans. Vad har ni för vetenskapliga belägg att ni har ett ande att meditera med? Vad säger vetenskapen om the global consciousness och vet du att det finns vetenskapliga bevis på alla dessa fenomen som teologin (vetenskapen som man grundar religioner på. Gre: teo/gud+logi/vetenskap) brukar ta upp i metaforiska berättelser sedan urminnes tid, men det gäller att läsa sig till innan man påstår sig veta.

 • Tillägg:

  Vi bör diskutera istället vad är det för slipsnissar som jobbar inom svensk rättsväsende som lägger ner ärenden för våldtäkt innan de är en utredda? Har dessa etik, moral och samvete? Vad har de för religion och varför ingen ifrågasätter dess auktoritet?

 • Hej Torbjörn!

  Jag har väldigt svårt med att koppla Gud och religion till våldtäkter. Alla tre abrahammsreligionerna råder till avhållsamhet och talar om äktenskapsbrott. Det tas upp i intervjun.

  Att så många människor skyller våldtäkter på islam idag kan inte jag begripa. Om man har lite logiskt tänkande bör man kunna öppna vilken porrsida som helst och se att grova gruppvåldtäkter är sedan länge normaliserade i västvärlden. Det är däremot väldigt få MÄN som öppnar munnen angående kraften av hjärntvätt och manipulation som sker via “porr-i-fickan” trenden.

  Och på tal om brott och straff – är det induviden som begår brott eller en religion? Var och en får väl ta ansvar för sina handlingar.

 • …i polisfilmer gestaltas ofta ett par som jobbar ihop trots deras olikheter, vanligt är dubbeln: good cop/bad cop, en ljus och mörk variant av samma mynt.

  Det finns varianter av dessa även inom den religiösa och andliga sfären.
  De som har ett öppet sinne och inte prackar på mig ett åsiktspaket om hur jag SKA leva mitt liv är välkomna att vandra i mina kvarter.

  Av frukten lär du känna trädet.

  Pass upp för trojanska hästar! Man lockar med honung, ej med vinäger.
  Snällhet är ofta spelad godhet, det har jag lärt mig den långa smärtsamma vägen…

  Jag har sagt det förr: organiserad religion är en business(och en styggelse) och är endast avsedd att hålla boskapen i schack, samt stjäla deras pengar.

  Om Yeshua ben Joseph(“Jesus”) skulle komma tillbaka idag så skulle han med all säkerhet bli strypt av någon TV-präst som menade på att han(“Jesus”) var ‘bad for business’…
  Yeshua blev utkastad ur kyrkan för länge sedan, han finns bara där som galjonsfigur.

  Det finns självklart brister i den västerländska livsstilen, men den ‘botas’ inte med piskrapp, gruppvåldtäkter på småflickor, knivskärningar och syraattacker på öppen gata, nedmejningar av flanörer, stenkastning mot poliser etc.
  Var finns kärlekens budskap här???

  Som sagt: oavsett vilken organiserad religion vi pratar om så klarar den inte kärleks-testet. Den sprider bara hat och fanatism. Men, galenskapen kommer att få ett slut, människor har tröttnat på allt hat.

  Man måste börja med sig själv, självkännedom, introspektion, självrespekt och självkärlek(inte egoism! vilket är en mental obalans), sök inåt, sälj dig inte på själarnas marknad…

  Frid♡

 • Måndag,

  Du får gärna vara andlig utan religion. Det är på många sätt bra att inte underkasta sig religösa dogmer och auktoriteter. Men man kan ju låta folk ha sin religion och inte lägga sig i deras relationer. Relationen mellan man och kvinna oavsett om man är andlig eller inte handlar om förmågan att kommunicera. Andligheten ger en djupare nivå till relationer. Om muslimska kvinnor ha ett behov att kämpa för sin rätt till skilsmässa, låt dem göra det själva. De är vuxna individer med egen vilja.

  Genom religon så fostrar man sin kommande generation till en etisk värderingssystem. På det viset när jag som är kristen ortodox träffar någon som har samma bakgrund och fostran, så vet jag att vi har en hel del gemensamma visioner på det ena och det andra. Att man inte har behovet för andlig gemenskap själv, mår man låta andra ha det eller hur?

  Ett andlig gemenskap är något lite större än familjen. Jag har försökt visa till mina svenska älskvärda vänner vad jag menar genom att vi ortodox kristna samlas på påskafton i kyrkorna och går hem med brinnande ljus, men de kan varken sig känna eller förstå gemenskapen, även om de kan tycke att det är mäktigt och vackert. Det är ingen religös auktoritet som tvingar eller uppmanar folk till denna handling. Det kommer inifrån människans hjärta efter att kommunismen förbjöd oss all form av andlighet och religon.

  Angående de äldre: I Sverige har man valt att sätta barn och äldre i känslolösa institutioner, även om de är organiserade med omtanke. Institutioner kan inte ersätta kärleken som finns i blodsbanden, säger en invandrare som jobbar inom vården. Muslimerna vill hålla familjen helig. Med tanken på den destruktiva sidan av den sekulära liberalismen som vi kan observera i det västerländska samhället, kan vi väl respektera att folk värderar familjens traditionella struktur.

 • Tack så mycket Hans!

  ———————–
  Till alla som kopplar islam till Vatikanen och jesuiterna. Angående teorin att islam skall användas för att starta en nyvärldskrig i Europa, att det tredje världskriget blir mellan muslimer och kristna, vill jag bara säga:

  Det är skillnad på islam
  Och Wahabism. Wahabism är skapat av MI6 i slutet på 1800 talet. Wahabbism är en extremistisk rörelsekonstruerat artificiellt och utvecklat under en lång period för att infiltrera och splittra islam inifrån. Den är exakt tvärt om till traditionell islam. De geopolitiska intressena som jag går inte in på intervju står bakom skapelsen av Wahabismen. Det är många som glädjas åt förödelsen och splittringen av Mellanöstern, många oljeoligarker och speciellt ett litet land som vill expandera territoriellt men har egentligen inget där att göra. Vill man gå in djupare på ämnet så kan jag rekommendera David Livingstones: Black Terror White Soldiers.

  De listiga hjärnorna bakom wahabism dessutom litar på att folken i Europa och Amerika (som är mera dyrkare av Mammon än Kristus) inte läser och lyssnar. Så vi alla blandar islam och wahabism. Wahabism som terrorgruppen IS sprider via Saudi Arabien som köper vapen av både USA och Sverige, är inte islam. Islam är det Kashif Virk beskriver och han förnekar inte att det finns problem med misstolkningar av religionen.

  Däremot så har jätte många målat in sig i en skräckhörna där terrorism är hotet mot mänskligheten. Det finns ingen terror attack i väst som har kunnat bevisas att det har med islam att göra. Det är bristande bevismaterial, saknade videon, säkerhetstjänsterna hemlighetsstämplar, men den stora massan välje ändå att läsa däckare och köpa massmedias totalt irrationela versioner av vad som händer i världen. Däremot dödar IS och Al Quida muslimer i Mellanöstern så att folk flyr sina hem.
  Jag hoppas att i framtiden kunna få tag på experter med djupare geopolitiska kunskaper som kan upplysa om världssituationen.

 • Martin, det är sorgligt att se på sig själv och andra som om vi vore jästbakterier (vilket matematikern i världens viktigaste video jämför oss människor med). Dessutom hans teori om exponentiellt reproduction fungerar inte alls så i verkligheten. Jag ser inte på några liv som om de är för mycket. Det finns en naturlig balans och tack gode Gud att inte matematiker, biologer och diverse auktoriteter utan samvete utan den blekaste aning av empati har makt över antalet liv på jorden eller har de…?

  Den mörkaste perioden av mitt liv var när jag själv tappade meningen med livet. Det var när jag hamnade i tankebanorna som du är inne på. Den dagen någon tar sig rätten att sterilisera och kontrollera människor som det gjordes lite överallt mellan 1920 och 1970 är vi tillbaka till de ideologierna som gjorde det – nationalsocialism och kommunism. Båda byggde på Darwins ofullständiga gissning om livets uppkomst som förnekar tusentals år av kunskap och vetenskap. Däremot verkar darwinismen i sin kärlek till naturen rättfärdiga människohat och kontroll av befolkningen.

  För övrigt känner jag många olika typer av muslimer som resonerar som Kashif Virk – från olika länder. Som det rekommenderas i slutet på intervjun, lär känna varandra på riktigt och sluta lita på hatpropaganda – skaffa egen erfarenhet.

 • @Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet

  Överbefolkning är ett problem som vi här i Sverige inte har. Det talas mycket om hot som är förenade med överbefolkning, men det är bara teoretiska resonemang. I naturen, när jämvikt råder, är detta aldrig något problem. Det reglerar sig av sig själv. Naturligtvis är det så med oss människor också. Det är ingenting vi behöver oroa oss för i onödan.

  Det är mycket viktigare att fokusera på att uppnå en en effektiv matförsörjning genom att naturliga, giftfria odlingsmetoder med hög avkastning får möjlighet att utvecklas överallt där det är möjligt så att matproduktionen inte är beroende av långa transporter. Likaså är det enormt viktigt att värna om att rent vatten finns tillgängligt överallt och för alla – och att sätta stopp för komersiella intressen som spekulerar på att monopolisera både vatten- och matförsörjning.

 • Mycket intressant samtal. Vad jag kan förstå är detta en ovanlig och fredlig tolkning av islam och inte den extrema formen som används av salafister, som verkar vara helt oförenlig med andra religioner.

  Jag anser att kalla människor med diametralt olika uppfattning om Guds vilja för “muslimer” är lika märkligt som att kalla kristna som tror på Jesus för “judar”. Jesus ansågs vara en kättare när han talade om för människorna att det han dyrkade, hans fader, hans gud, fanns i den rena kärleken. den fanns i medmänskligheten i den rena kärleken.

  Jag föreslår därför i all välmening att ni kallar er för er senaste profets namn, eller liknande, ex. Mahdi-ister för det är givetvis en enorm skillnad på resultatet av de olika trossystemen och vilken högaktning man kan ha för de olika ogudaktiga beteenden de uppvisar i sin praktik.

  Sedan måste jag som resenär till överbefolkade platser påtala något som kan rubba era cirklar. Naturen, guds gudibehagliga skapelse, vår rena kärlek till djuren och naturen, tycks må bäst av en balanserad folkmängd.

  Flera människor, bl.a. biologer, arkeologer och andra naturälskande vetenskapsmän anser med goda evidens att vi är extremt överbefolkade och att vår natur behöver livsrum. Världen gynnas enligt dem nog mest av en gudibehaglig nedväxt till balans med naturen för att livet ska bli ett himmelrike på jorden för oss alla.

  Matematiker bevisar här i Världens viktigaste video som du någonsin kommer få se att denna insikt och kompetens förmodligen är exakt så viktig som det påstås och att vi bör lyssna till deras budskap om vi tjänar en god definition av Gud, det vi tillbeder.

 • ‘Gud har ingen religion.’ Man kan vara andlig, leva hälsosamt och vara snäll mot andra utan att tillhöra någon religion. All sann andlighet handlar om att vara tacksam, mänsklig och hälsosam.
  Påstår man att man har samlat alla sanningar (ur alla heliga böcker/ religioner) i en bok så är det bara att rekommendera alla att läsa boken.
  Står det i Koran att kvinna har rätt att bo ensam, umgås med vem hon vill, träna ensam…?
  Hur bestämmer man vem jobbar hårdare… om en kvinna lyfter mindre vikt än en man så innebär det inte att hennes vikt är lättare för henne än mannens vikt för mannen osv… Mannen kan inte vara lika kärleksfull som kvinna och mannen behöver inte hjälpa hemma när kvinnan har ett jobb också? (som “jag är inte kärleksfull och därför ska du ta hand om mig och vara min mamma”) – Man utnyttjar kvinnor för att de inte kan hota och slåss som män. Det är tillåtet för kvinnor att jobba och skilja sig, men det fungerar inte i praktiken pga männens aggressivitet. Kunde kvinnorna välja då hade många skiljt sig just pga den idiotiska uppfattningen. Att vara kärleksfull handlar mycket om att se till att vara snäll – att anstränga sig och lera sig att vara snäll och hjälpa andra osv.
  Enligt imamens uppfattning, Koran och islam är det mest andliga och demokratiska som finns på Jorden, men verkligheten visar att filosofin inte riktigt fungerar. Muslimer har inte mer respekt för sina äldre och barn än alla andra. Barnlösheten i Europa gick att lösa på annat sätt. Rättvisa och kärlek har jag lärt mig av mina föräldrarna som är ateister.

 • Den geopolitiska fredsallians mellan mellanöstern och ryska federationen utgår bland annat från den ortodoxa kyrkans gemensamma eskatologi med islam. Vad händer då om man ändrar på sin egen eskatologi och påstår att messias föddes i indien på 1800-talet?

  Det fanns väl massor av märkliga människor i indien på 1800-talet, men ingen av dem var den sk “messias” för det.

  Se mer om den gemensamma eskatologins geopolitiska roll här:

  https://youtu.be/qPHh3_oJeP8

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *