Emma Frans kritiseras – “Vetenskapskvinnan” som har alla svaren

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 november 2017
- NewsVoice redaktion
Emma Frans - Foto: SVT
Emma Frans - Foto: SVT
Emma Frans – Foto: SVT

DEBATT. Nu är Emma Frans i full färd med att försöka skapa sig en image i media som “vetenskapskvinnan” som har alla svaren, något hon lyckas ganska dåligt med. I SVT-programmet Go´kväll bekräftar hon oavsiktligt NewsVoice beskrivning av henne som en ny påläggskalv för industriella intressen.

Redan tidigt i intervjun läser programledaren Beppe Starbrink upp ett mejl som skickats till honom och redaktionen, från en person som anklagar Emma Frans för att vara köpt av industrin. Hennes svar blir:

“Jag skulle nog inte beskriva mig själv på det sättet. Jag jobbar ju för ett kunskapssamhälle”.

Men kritiken verkar ha fått henne att tappa fattningen, för i nästa mening försäger hon sig:

“I min bok pratar jag ju om vilken vetenskap vi ska tro på”.

ArcanumSkolan 2024

Därmed avslöjar hon sitt uppdrag: Att få människor att sluta tänka själva och istället tro blint på henne. Denna avsikt framgår redan under programmets inledande 15 sekunder, där hon säger:

“Måste man se saker själv för att tro på dem, kan man inte bara lita på experter…?”

Hon försöker också försvara sig med, att hon har en kritisk inställning till vissa forskare och mot att man blåser upp vissa nya typer av rön. Att det är forskningsrön obekväma för industriella intressen som hon har för vana att kritisera, får tittarna naturligtvis inte veta.

Programledaren Beppe Starbrink stryker Emma Frans medhårs

Beppe Starbrink - Foto: SVT
Beppe Starbrink – Foto: SVT

När programledaren Beppe Starbrink frågar vad det kan komma sig att människor skickar såna mejl om henne, så svarar hon:

“Alltså, jag menar på nåt sätt att vi människor är ganska bekväma av oss och tycker det är jobbigt att höra sånt som går emot våra förutfattade meningar och uppfattningar.”


Tydligt är dock att det inte är de bekväma människorna som är hennes problem, utan de som ifrågasätter “experterna”.


Under den programtid som ägnas åt Emma Frans används också “flat earthers” dåliga renommé, samt slappa retoriska inslag med Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt, för att skapa en allmän “guilt by association”-känsla gentemot de som har andra åsikter än etablissemanget till exempel i medicinska frågor.


Man blandar även ihop människor, som har andra åsikter än etablissemanget, med människor som förkastar vetenskaplig metod.


De saker som avslöjar henne mest är dock utpekandet av Andrew Wakefield som forskningsfuskare, påståendet att vacciner är bevisat effektiva och ofarliga och att kolloidalt silver inte skulle ha någon medicinsk effekt.

För övrigt uppfattar jag hennes reaktion, under programledarens uppläsning av det kritiska mejlinnehållet, som väl värt att ta sig en närmare titt på. Kroppsspråks- och ansiktsuttrycksanalys, utförd av en expert i ämnet, vore intressant.

Noteras kan att vi behöver programledare och journalister med ett mer utvecklat kritiskt tänkande än Beppe Starbrinks. Han lyssnar andäktigt och utan seriösa invändningar till allt vad Emma Frans säger och lyckas inte ens avkoda ironin i utdraget från Jimmie Åkessons tal i Almedalen.

Se inslaget på SVT Play fram till 2:a december 2017

Text: NewsVoice-läsare

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq