Emma Frans kritiseras – “Vetenskapskvinnan” som har alla svaren

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 8 november 2017
- NewsVoice redaktion
Emma Frans - Foto: SVT
Emma Frans - Foto: SVT
Emma Frans – Foto: SVT

DEBATT. Nu är Emma Frans i full färd med att försöka skapa sig en image i media som “vetenskapskvinnan” som har alla svaren, något hon lyckas ganska dåligt med. I SVT-programmet Go´kväll bekräftar hon oavsiktligt NewsVoice beskrivning av henne som en ny påläggskalv för industriella intressen.

Redan tidigt i intervjun läser programledaren Beppe Starbrink upp ett mejl som skickats till honom och redaktionen, från en person som anklagar Emma Frans för att vara köpt av industrin. Hennes svar blir:

“Jag skulle nog inte beskriva mig själv på det sättet. Jag jobbar ju för ett kunskapssamhälle”.

Men kritiken verkar ha fått henne att tappa fattningen, för i nästa mening försäger hon sig:

“I min bok pratar jag ju om vilken vetenskap vi ska tro på”.

Därmed avslöjar hon sitt uppdrag: Att få människor att sluta tänka själva och istället tro blint på henne. Denna avsikt framgår redan under programmets inledande 15 sekunder, där hon säger:

“Måste man se saker själv för att tro på dem, kan man inte bara lita på experter…?”

Hon försöker också försvara sig med, att hon har en kritisk inställning till vissa forskare och mot att man blåser upp vissa nya typer av rön. Att det är forskningsrön obekväma för industriella intressen som hon har för vana att kritisera, får tittarna naturligtvis inte veta.

Programledaren Beppe Starbrink stryker Emma Frans medhårs

Beppe Starbrink - Foto: SVT
Beppe Starbrink – Foto: SVT

När programledaren Beppe Starbrink frågar vad det kan komma sig att människor skickar såna mejl om henne, så svarar hon:

“Alltså, jag menar på nåt sätt att vi människor är ganska bekväma av oss och tycker det är jobbigt att höra sånt som går emot våra förutfattade meningar och uppfattningar.”


Tydligt är dock att det inte är de bekväma människorna som är hennes problem, utan de som ifrågasätter “experterna”.


Under den programtid som ägnas åt Emma Frans används också “flat earthers” dåliga renommé, samt slappa retoriska inslag med Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt, för att skapa en allmän “guilt by association”-känsla gentemot de som har andra åsikter än etablissemanget till exempel i medicinska frågor.


Man blandar även ihop människor, som har andra åsikter än etablissemanget, med människor som förkastar vetenskaplig metod.


De saker som avslöjar henne mest är dock utpekandet av Andrew Wakefield som forskningsfuskare, påståendet att vacciner är bevisat effektiva och ofarliga och att kolloidalt silver inte skulle ha någon medicinsk effekt.

För övrigt uppfattar jag hennes reaktion, under programledarens uppläsning av det kritiska mejlinnehållet, som väl värt att ta sig en närmare titt på. Kroppsspråks- och ansiktsuttrycksanalys, utförd av en expert i ämnet, vore intressant.

Noteras kan att vi behöver programledare och journalister med ett mer utvecklat kritiskt tänkande än Beppe Starbrinks. Han lyssnar andäktigt och utan seriösa invändningar till allt vad Emma Frans säger och lyckas inte ens avkoda ironin i utdraget från Jimmie Åkessons tal i Almedalen.

Se inslaget på SVT Play fram till 2:a december 2017

Text: NewsVoice-läsare

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • “Vetenskapskvinnan” Emma Frans har varit framme igen. Den här gången har hon valt att göra bort sig i SvD:
  https://www.svd.se/ar-influensavaccin-mindre-effektivt-vissa-ar

  Debatten om vaccin har ju pågått länge. Big Pharma och dess köpta lakejer har ju såklart alltid vurmat för att vaccinera. I artikeln ovan i SvD beskriver Emma, i något kryptiska ordalag, att just influensavaccinet inte alltid fungerar. I ingressen till artikeln står:
  “Varför ger årets vaccin ett dåligt skydd? Till grund för miljoner av vaccinationer runt om i världen ligger en kvalificerad gissning som inte slog väl ut, konstaterar Emma Frans”.

  Tyvärr måste man vara premiummedlem (prenumerant) för att kunna läsa hela artikeln, men en del därute är säkert det. Jag har iaf läst hela artikeln, och den säger i princip att man inte kan lita ett dugg på just influensavaccin. Vaccinets tillkomst bygger på Big Pharmas “gissning” om hur viruset kommer att “mutera” och utifrån det skapa ett vaccin till kommande “säsong”. En gissning som långtifrån alltid slår in. Faktum är att influensavaccinering ofta ger ett uselt skydd (mina ord). Vaccineringens ev skadliga inverkningar sägs såklart inget om i artikeln. Alltså, Emma kunde här vara betydligt mer ifrågasättande i fråga om vaccineringens förträfflighet är hon är för att bli trovärdig.

  Vad man däremot kan vara säker på är att Big Pharma tjänar miljarder på denna vilseledande och lukrativa industri.

 • per: Ja egentligen är det så genomskinligt, så tragiskt och så förutsägbart. Glädjande dock att fler och fler genomskådar detta pågående spektakel.

 • Nu kommer uppföljaren till serien Historieätarna med Erik Haag och Lotta Lundgren. Den heter Bye, bye Sverige och handlar om utvandringen från Sverige till Amerika. Naturligtvis har man lyckats peta in Emma Frans även här. Tänk vad som kan åstadkommas med nyckelpersoner utplacerade på de rätta maktpositionerna.

  Frans förekommer inte i just den här trailern, men sitter i själva serien med på båten över till det nya landet och förklarar vad det är som får Erik att spy i en hink.

 • SvD (23 nov 2017): Emma Frans: Det var oväntat – känns fantastiskt [fick Stora Journalistpriset]

  “På en galamiddag under torsdagskvällen tog SvD-medarbetaren Emma Frans hem Stora Journalistpriset i klassen Årets röst. Förutom att granska vetenskapliga påståenden och snackisar i SvD:s Vetenskapskollen har forskaren gjort sig känd för att med humor ta död på myter och halvsanningar via Twitter och Instagram.”

  https://www.svd.se/emma-frans-det-var-ovantat–kanns-fantastiskt

 • Margareta Lundstrom 15 Nov, 2017 at 17:49

  Håller med dig, Margareta. Bra kortfattad redogörelse för det ungefärliga vaccinläget i västvärlden.

 • Amen Margareta. Det är precis så jag tänker gällande vetenskap. Försökte nyligen förklara för min bror den föga nyttan i att barskt konstatera att “det vi vet nu är den ultimata sanningen” men det är något som frodas på bland annat KTH (upplever jag) , brist på ödmjukhet. “Cigarettindustrin levde forskare till att försvara sina produkter” sade han och jag kan inte förstå hur man kan konstatera att det här hänt historiskt men absolut inte kan hända idag. Nån som har tips på lättillgänglig info, är vaxxed sevärd?

 • Apropås Emma Frans
  Marken under vaccinindustrin gungar.
  Dokumentären VAXXED som avslöjar myndigheternas lögner om autism och vaccin fyller arenor i USA, i Europa och Australien.
  Miljoner italienare demonstrerade mot obligatorisk vaccinering.
  Visselblåsare både på läkemedelsföretag och på myndigheter (USA) träder fram och vittnar om vaccinbedrägeriet.
  Det går inte längre att blunda för all den forskning som visar på samband. mellan vaccin och autism, eller bortse från den stigande kurvan för autism sammanfaller med kurvan för antalet vacciner.
  Vaccinkorthuset är konstruerat av felaktiga hypoteser armerat med tomma mantran, ”säkra”, ”effektiva”, ”flockimmunitet, ”livräddande” och målat med en vetenskaplig fernissa.
  MSM tiger.

  Men nu hat proppen gått ur när det gäller att tiga vissa makthavares sedan länge kända övergrepp på dem i beroendeställning.
  Den journalist på MSM som kritiserade läkemedelsindustrin var snabbt utan jobb. Men båda New York Times och Washington Post har skrivit om läkemedelsindustrins aggressiva marknadsföring av läkarnas nya favorit opioider som redan dödad 200 000 människor.
  En känd TV personlighet i USA, som blev avskedad av sitt bolag och förhånad i MSM efter att hon offentligt berättat att hennes son blev autistisk efter en trippelvaccinering, Hon blev nyligen anställd på ett annat Tv-bolag. Trots att starka krafter försökte hindra anställningen så stod bolaget fast vid anställningen.

  Positiva tecken i tiden och i USA.

  Läkemedelsindustrin svarar med mobiliserar. Målet är att globalisera obligatorisk vaccination.

  Det var ingen tillfällighet att Emma Frans gavs utrymme i Gokväll. Vaccinpropagandan i MSM drivs både öppet och inbäddat i andra artiklar och program. Forskare som Emma Frans vill att vi skall lita på vetenskapen.
  Men hennes sätt att resonera påminde mera om tro än om vetenskap.
  Vetenskapliga bevis är ju nästan en motsägelse eftersom vetenskapliga resultat inte kan vara bättre än de data som man undersökt eller valt. När nya data blir tillgängliga eller gamla dogmer ifrågasätts så kan vetenskapliga teorier omvärderas. Det är så utveckling sker.
  När det gäller den medicinska vetenskapen så styrs den mindre av evidens än av eminens (den som har status och makten avgör vad som är sanning.) och mera av pengar än nytta (ofta samma grupp).

  En gång var det ”eminensbevisat” att kromosomantalet hos människan var 48. De flesta accepterade utsagan. De som räknade och fann att det bara var 46 trodde att de hade räknat fel.
  Asbest, DDT, Cigaretter var vetenskapligt bevisat ofarligt.
  Många av dagen sanningar är morgondagens lögner.

  ”Why our children should hate us”- var titeln på en artikel i Huffington Post av Lance Simmens som han skrev efter att ha sett filmen VAXXED. (Artiklen blev borttagen från nätupplagan).

  Våra barn borde hata oss som inte har försvarat dem från att låta världens mest lönsamma, korrupta och kriminella industri spruta in sjukdomsframkallande ämnen i deras kroppar utan att först ha kontrollerat vetenskapen, syftet och historien bakom vacciner.

 • Undrar om jag har ett “korrekt tänkande”? Är det någon som känner till om det finns något telefonnummer där man kan ringa och fråga?

 • Det finns något som heter: konvergent tänkande. Vilket är tänkande inriktat på att hitta en förutbestämd korrekt lösning. Dess motsats är divergent tänkande, vilket är tänkande i skilda riktningar, som innebär att olika möjligheter.

 • @Torbjörn Sassersson red: bara ordet ”korrekt tänkande” gör att man blir nyfiken på vad ett “inkorrekt tänkande” egentligen är? själv har jag igen aning. Tänk sällan om mitt eget tänkande, mer än att många tankar tänks samtidigt utan att jag tycker det är ett problem.

 • Torbjörn C: Ditt sista stycke är klockrent! Precis så är det.

  Håller även helt och fullt med Torbjörn S:s sista stycke i kommentaren.

 • Å Nej, inte Emma Trams nu igen!
  Finns det verkligen folk som går på hennes floskler och lögner?
  Nivån är så oerhört låg, propagandan så genomskinlig(och korkad!) att det känns omöjligt att någon går på det.

  Kanske är jag hemmablind, blivit bortskämd av möten med fantastiska personer genom åren. Människor som upplevt mirakel, lämnat kroppen, upplevt s k övernaturliga händelser etc…

  Jag får nog erkänna att jag glömt bort ‘mugglar-världen’ därute, förträngt den sovande massan som är så naiv och lättlurad. Svensken är ett tacksamt byte, lyssnar&lyder, mössan i hand…

 • Mike “The Health Ranger” Adams berättar att vaccinindustrin blir alltmer desperat. Allmänheten har nämligen tack vare alternativmedia börjat genomskåda den hälsovådliga vaccinbluffen. De har börjat läsa bipacksedlar.

  För att stävja denna utveckling vidtar industrin olika mått och steg. Bland annat betalar man underhållningsbranschen för att den skall föra ut ett vaccinpositivt budskap. Filmserier lägger in vaccinreklam i handlingen. Komiker får betalt för att smäda vaccinskeptiker. Emma Frans är inte ensam om att sakna skrupler:

  https://www.youtube.com/watch?v=CYBRdpRFKew

 • Igår, 8 november, skrev jag i brev till en anhörig:
  Är det något av detta som du tycker är rätt?
  “Två ting är oändliga: universum och mänsklig dumhet; och jag är inte säker i fråga om universum.”
  Albert Einstein
  “Herren är en evig Gud – han giver den trötte kraft och förökar den maktlöses styrka.”
  Jesaja
  “Det finns bara två sätt att leva livet på. Det ena är som om ingenting är ett mirakel. Det andra är som om allting är ett mirakel.”
  Också Albert Einstein
  Utan min Guds-tro skulle jag inte uthärda tillvaron; men det är ju insikten om att Gud är Kärleken, som är skulden till att jag blev sinnessjukförklarad den 23 september 1973.

 • Det som kanske är mest förvånande är hur en doktor i psykiatri kan bete sig så fullkomligt ovetenskapligt och till synes hjärntvättat. Det är förvånande bisarrt och märkligt …. så vida man inte känner till ex. Ulfkottes karriär och vem som betalade honom innan han blev visselblåsare.

 • Håkan Juholt har rätt i sin varning om Sverige. Landet håller på att utvecklas till en teknokratisk diktatur. I frontlinjen finns ofta unga människor blott runt 25-30 år gamla. De tror de kan allt och de lyfts fram i TV-soffor. De ska berätta hur det är.

  Frans sätt att resonera är som hämtade från föreningen Vetenskap och Folkbildnings protokoll för “korrekt” tänkande. Den där föreningen spökar rätt mycket i kulisserna fortfarande.

  Men jag tror faktiskt att satsningarna mot fake news och för kritiskt oberoende tänkande kommer att slå tillbaka mot de som försöker cementera “korrekt tänkande”.

 • Någon klok person har sagt att man inte ska förväxla fakta med sanning. Emma Frans är en sorglig figur; en nyttig idiot som inte kan tänka självständigt. Hon är en produkt (och offer) av TROenskapen. Figurer som är verksamma inom vetenskapen TROR på det de själva säger när de kommer med svavelosande predikningar om fan och hans moster. De blir arga och ledsna för att vi inte faller för deras åsikter och TROsuppfattningar.

  Sverige är det mest sekulära landet i hela världen. Vi har slutat gå till kyrkan och tror inte längre på det som prästerna säger. Varför ska vi nu börja TRO på de vetenskapliga prästerna?

  Eftersom vetenskapen, genom professionaliseringen, har styckat upp vår förståelse av världen i ytterst små mikroskopiska delar så har de inte något speciellt värdefullt att säga. Vetenskapen har till sin uppgift att “fucka upp” människor för att omedvetandegöra dessa om all skit som vetenskapen bidrar med. För att rädda planeten behöver vi avprogrammera människor från vetenskapligt tänkande.

 • Enligt Wikipedia gäller bl.a. följande: Vetenskap är sådan forskning (akademisk forskning, industriell forskning, privatforskning, med mera) som har publicerats i vetenskapliga publikationer.
  Men herre min je vilken otroligt dålig beskrivning. “Publicerats i vetenskapliga publikationer”.
  Nu ska vi inte glömma att fusk är lika utbrett bland vetenskapsmän som i Big Pharma och Big Food eller hos alla oligarker som vill tjäna mer pengar och få mer makt. Dessutom har vetenskapsmän fått tillgång till ett verkligt sofistikerat verktyg, datorn, och i den kan man bevisa precis vad som helst med fina diagram och fantastiska algoritmer som bygger på fejkade värden. Problemet för oss vanliga medborgare är att vi har trott alldeles för mycket på att vetenskapsmän är seriösa, de är faktiskt människor de också som vill tjäna pengar, få makt och glänsa i media.

 • Maktens media kommer aldrig att göra annat än att indoktrinera folket för maktens intressen – inse det och sluta hoppas på förändring från det hållet!

 • Att ifrågasätta all vetenskap har blivit min melodi på gamla dar. Även själva “vet”enskapen, ursäkta krumelurspråket men jag tror de flesta förstår vad jag menar, har blivit mitt signum. Det är ju egentligen läskigt men fantastiskt fantasifullt. När det gäller rymd och fysikvetenskap (och språk och skrivkonst?) har jag inte blivit lugn, allra minst när jag läst artiklar om Einsteins plagiatvetenskap. Att ifrågasätta allt, även 2000-talets vetenskap? Är otroligt lärorikt och man blir aldrig fullärd som vissa professorer och vetenskapsmän tycks tro när de säger sig ha svaren på alla frågor, eller säger de det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *