Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Dags att ge dig själv en luftvärmepump?

publicerad 31 december 2017
- Extern skribent
Buildor.se kan din värmepump

Det sägs att luften är gratis. En luftvärmepump är inte det, men att värma upp sitt hus med varmluft utvunnen ur utomhusluften kommer ganska nära. Titta på oberoende tester. Ger luftvärmepumparna tillräckligt med värme, är de tystgående och håller de i många problemfria år?

Vad en så kallad luftvärmepump gör är att separera den varma luften från den kalla och blåsa in den i huset. Ju varmare det är ute desto högre energibesparing. Så bor du långt norr ut, i ett stort hus utan är luftvärmepumpen ett mindre effektivt och attraktivt val än om du bor i ett litet, välisolerat hus i varmare klimat, som i Skåne, men det är ändå värt att titta på om inte en luft/luftvärmepump skulle kunna utgöra en energieffektiv del av ditt uppvärmningssystem.

Värmepumpen fungerar ungefär som ett kylskåp fast tvärtom. Den stora fördelen med en luft/luftvärmepump (men än att luften är gratis) är att den är väldigt lättinstallerad. Allt som behövs är en tom väggyta, inget pannrum eller ens element. En fackman sätter upp pumpen på väggen, ena delen på utsidan och den andra på insidan. Sedan är det bara att plugga in pumpen i vägguttaget och blåsa på.

Olika uppvärmningsysystem

Har du redan ett vattenburet system i huset kanske en luft/vattenvärmepump är ett alternativ, men vad finns det annars?

Direktverkande el är inte ekonomiskt försvarbart i det långa loppet.

En oljepanna är inte hållbar ur miljösynpunkt, och ingen vet hur länge vi har dagens oljetillgångar. Vid en framtida oljekris kommer det bli dyrt att värma upp huset med olja.

Jordvärme kräver större markarealer än de flesta av oss har. Ved och pellets är ganska bökigt, men har åtminstone lägre initialkostnader än bergvärme som ifall du har otur kräver att du ska bo kvar i tre generationer för att borrkostnaderna ska kunna räknas hem.

Tips när du ska köpa luftvärmepump

Det du ska titta på när du köper en värmepump är att den ska vara anpassad för svenskt klimat. I stora delar av världen är det enda temperaturproblemet att det hela eller delar av året är alldeles för varmt, vilket gör att luftvärmepumar ute i världen har andra kvalitéer än de vi eftersträvar i Sverige.

  • Googla runt och försök att ta reda på hur andra ägare upplever det märket och modell du funderar på att köpa.
  • Titta på oberoende undersökningar och tester. Ger den tillräckligt med värme, är den tystgående och håller den i många problemfria år? Ja, då kanske det är den kamrat du behöver kommande kyliga vintrar och ruskiga höstkvällar.

Buildor.se finns flera utprovade värmepumpar av olika typ, både luftvärmepumpar, bergvärmepumpar och andra.

Läs mer av Företagaren: Bra att veta om bolån och det nya amorteringskravet


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq