Babylon av Mike Blixt – Åsiktsförtryck – Kapitel 7

publicerad 3 december 2017
- av Mike Blixt
Schack - åsiktsförtryck Bild: Crestock.com

Har du någonsin sett ett inlägg på Facebook som du låtit bli att “like’at” bara för att du är rädd för att andra ska se att du gjort det? Många människor är livrädda för att dela med sig av vad de tycker. Om du känner igen dig i detta, är du en av många som står i den så kallade åsiktskorridoren.

Text: Mike Blixt

Vissa hävdar att den inte finns men oavsett om den gör det eller inte, råder det idag tveklöst en mycket stor ängslighet över att deras åsikter ska kränka eller göra någon upprörd. När du väljer att inte trycka på “like” i rädsla för att visa vad du tycker, är detta ett slags åsiktsförtryck.

Ett ord som i skrivande stund används flitigt är “sekundärkränkt”. Den innebär att känna sig kränkt trots att denne själv inte omfattas av den påstådda kränkningen.


Det handlar alltså om ett slags ställföreträdande upprördhet. Man blir idag alltså kränkt över att någon eventuellt skulle kunna bli kränkt av en eventuell kränkning.


 

En person som ofta känner sig kränkt, har ett stort ego. En människa som blir sekundärkränkt har ett extremt stort ego. Så stort att den innefattar andra individer. Många låter därför bli att visa sina åsikter utifall någon skulle kunna bli kränkt eller i värsta fall sekundärkränkt.

Alla i Sverige är för yttrandefrihet. Men bara vi själva slipper se åsikter som ligger för långt ifrån vår egen. Inte heller får man ställa ut sin politiska övertygelse på bokmässor och liknande, vilket leder till ekonomisk bojkott av mässan, som i sin tur leder till attarrangörerna stoppar de icke politiskt korrekta utställarna.

Smarta företagsledare som påstår sig kriga i demokratins och det fria ordets namn är det alltså som stoppar detta. Företagets vinst är alltså mycket viktigare än det fria ordet. Om vi väljer åsiktsfrihet, vilket vi har gjort, måste vi naturligtvis räkna med att alla ska få uttrycka sina åsikter, hur äckliga, orimliga, rasistiska eller galna åsikterna än må vara. Så ser det absolut inte ut i Sverige idag.


Genom att vara en människa som på minsta sätt försöker tysta andra människor från att uttrycka sina åsikter, är denne istället med och bidrar till åsiktens tillväxt.


Åsikter växer under åsiktsförtryck

Alla former av motaktioner skapar tillväxt. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Försöker vi bomba bort terrorism, växer terroristcellerna. Försöker vi demonstrera bort Sverigedemokraterna, växer deras anhängarskara. Listan på exempel kan göras hur lång som helst och mänskligheten verkar aldrig någonsin förstå detta.

Text: Mike Blixt

Kapitel 1 | 2 |  3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Kapitel 8: ”Biologisk utplåning”

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok och omvärldsanalys av en sinnessjuk värld. Boken släpps som ljudbok och fysisk bok under vintern. NewsVoice publicerar exklusivt alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Relaterat