FÖRETAGANDE & EKONOMI. Att den svenska exportmarknaden går bra råder det inga tvivel om. Vi säljer både mineraler och råvaror samt en hel del olika produkter över hela världen. Sverige har dock betydligt mer att erbjuda än bara trä, kol, järn och vapenexport och här kan du läsa mer om åtta av de svenska exporter som gjort vårt avlånga land världsberömt.

Spotify – Tjänsten som revolutionerade musikbranschen

Svenska Spotify - Foto: StockSnap, Pixabay.com, Creative Commons
Svenska Spotify – Foto: StockSnap, Pixabay.com, Creative Commons

För mer än 10 år sedan skapades tjänsten Spotify i Sverige och har sedan dess vuxit till att bli ett multinationellt företag. Under årens lopp har de knutit fler och fler skivbolag till sig och man kan här lyssna på musik från tusentals artister. Idag har de över 70 miljoner användare som prenumererar på tjänsten och är alltså mer än dubbelt så stora som sin största konkurrent. Inte illa för ett svenskt företag. Spotify grundades av Daniel Ek och Martin Lorentzon.

Mjölkmaskinen

Mjölkmaskinen uppfanns av Gustaf de Laval - Foto: David Monniaux, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0
Mjölkmaskinen uppfanns av Gustaf de Laval – Foto: David Monniaux, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0

Det dricks otroligt mycket mjölk i världen och bara i Sverige så konsumerar vi cirka 100 liter per person och år. Det ställer höga krav på att vi kan få fram stora mängder mjölk snabbt och effektivt. Tack vare mjölkmaskinen som uppfanns år 1896 utav Gustaf de Laval så kan mjölkproducenter över hela världen idag slippa sitta på en pall och handmjölka sina kor.

Peter Stormare – Världskänd skådespelare

Det finns många exempel på bra skådespelare som gjort succé över hela världen och några av dem är Ingrid Bergman, Greta Garbo och Max von Sydow, men i modern tid är det ändå Peter Stormare som är mest känd. Hans debut i filmen Fargo, där han spelar en mycket obehaglig skurk som bland annat gör sig av med en kropp på ett groteskt sätt, banade väg för hans karriär som gått spikrakt uppåt.

I Sverige har vi sett honom i serien Midnattssol och även i reklamfilmer tillsammans med sin dotter Kaiya. Att han nobbade en roll i James Bond tycker vi är lite synd, det hade varit kul att få se honom spela poker mot Agent 007, eller varit hans nemesis. Peter föddes den 27 augusti 1953 i Kumla, Örebro län och är en av de svenska exporter vi kan känna oss riktigt stolta över.

Peter Stormare och Rolf Lassgård - Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Peter Stormare och Rolf Lassgård – Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Martin Jacobson – Världsmästare i poker

Martin Jacobson - Foto: Poker.se
Martin Jacobson – Foto: Poker.se

Är du en av alla svenskar som spelar poker online? Då har du säkert hört talas om Martin Jacobson. Han blev världsmästare i poker år 2014 och nyligen så presenterades nyheten att han blir 888pokers ansikte utåt. Under många år har han varit en professionell pokerspelare och är internationellt mycket känd och respekterad. Utöver att vara riktigt duktig på Texas Holdem så har han också en ödmjukhet som visar sig bäst genom hans donationer för att hjälpa djur som lider. Det är en av de kvalitéer som 888poker värdesätter och som de anser gör honom till en bra ambassadör för dem.

Propellern är en svensk uppfinning

RAF Hercules C4 - Foto: Adrian Pingston, Wikimedia Commons, Public Domain
RAF Hercules C4 – Foto: Adrian Pingston, Wikimedia Commons, Public Domain

Vi ser dem nästan överallt utan att vi tänker på dem, på vindkraftverk, flygplan, drönare, i hårtorken och inte minst på båtar. Det är få som vet om att det är en skapelse av en svensk uppfinnare. När den skapades år 1836 av John Ericsson så var det för att driva fartyg på ett mer effektivt sätt men har sedan utvecklats till att bli en av de viktigaste uppfinningarna i världen. Något att skryta om när du pratar med dina vänner utomlands.

Ultraljud

UltraSound baby - Bild: Shutterstock
UltraSound baby – Bild: Shutterstock

Ultraljud är något som de allra flesta förknippar med graviditet och möjligheten att få se sitt barn för första gången. Att det är en svensk uppfinning är det däremot inte många som vet om. Den skapades av svensken Inge Edler, tillsammans med Carl Hellmuth Hertz från Australien, under 70-talet och var först ett verktyg för att kunna se inre organ genom huden och då framförallt hjärtat. Ultraljudet används idag av sjukhus över hela världen tack vare en svensk.

Alexander Skarsgård

Alexander Skarsgård - Foto: Thierry Sollerot, Wikimedia, Creative Commons
Alexander Skarsgård – Foto: Thierry Sollerot, Wikimedia, Creative Commons

Det finns gott om svenskar som gjort sig ett namn utomlands och utöver ambassadören för pokerspel på nätet och allas vår superskurk Peter så har vi Alexander Skarsgård. Han föddes 1976 och redan åttaåring påbörjade han sin karriär inom underhållningsbranschen i filmen Åke och hans värld där han spelade rollen som Kalle Nubb. Internationellt så blev han superkänd som vampyren Eric i serien True Blood och vi såg honom senast 2016 i filmen Tarzan där han hade huvudrollen. Vi kommer få se mer av honom i framtiden och hans kändisskap kommer inte att minska.

Trepunktsbältet

Nils Bohlin - Fotograf okänd
Nils Bohlin – Fotograf okänd

Att använda bilbälte när man åker, eller kör bil, är idag en självklarhet och man knäpper på sig det utan att tänka. Det har dock inte alltid varit så och tack vare svenska ingenjörer och företaget Volvo så har denna uppfinning hjälpt till att rädda liv sedan 50-talet. Visst fanns det bälten även innan dess, men det var av den typ man oftast ser i flygplan idag. Trepunktsbältet är många gånger säkrare och också betydligt bekvämare. Nils Bohlin uppfann en variant av trepunktsbältet för bilar och fick patent på det 1958, men trepunktsbältet som sådant uppfanns egentligen av två amerikaner, Roger W Griswold och Hugh De Haven år 1951. Det bältet var dock avsett för stridspiloter.

Text: Företagaren

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Nisse
Nisse
Gäst
25 juli 2018 kl 09:41

Sigge du glömde Absolut Vodka

Sigge Johansson
Sigge Johansson
Gäst
17 januari 2018 kl 07:34

Eftersom det INTE är politiskt korrekt att vara STOLT över sitt Land och dess etniska Ursprungsbefolkning, adderas här ytterligare några exempel på unika Svenska innovationer:

AIS-systemet för sjöfart (Håkan Lans)
AXE elektronisk tfn-växel (B-G. Magnusson & G. Hemdahl)
Bedövningsmedlet Lidokain/Xylocain (Nils Löfgren)
Brandsläckningsverktyget Dimspik (Lennart Strand)
Celsius-skalan (Anders Celsius)
Coca-Cola-flaskans design (Alexander Samuelsson)
Datormusen (Håkan Lans)
Dynamon (Jonas Wenström)
Fartygspropellern (John Eriksson)
Jonventilen (Uno Malm)
Kylskåpet (C. Munter & Baltzar von Platen)
Mecanumhjulet (Bengt Ilon)
Mobiltelefonen (L. M. Ericson, NMT-450)
NiFe-batteriet (Waldemar Jungner)
Pantmaskin för burkar (Wicanders)
Passbit-måttsatsen (Carl Edvard Johansson)
Primusköket (Frans Wilhelm Lindqvist)
Propeller med vridbara blad (KMV)
Respiratorn (Carl-Gunnar Engström)
Rollatorn (Aina Wifalk)
Räknemaskinen Odhner (W Odhner)
Skumplasten (Carl Munther)
Skype-kommunikation (Niklas Zennström)
Stöldskyddet “Färgklämman” (Klas & Kjell Stoltz)
Trefasöverföring av växelström (Jonas Wenström)
Tändhatten (Alfred Nobel)
Vattenrenaren SOLVATTEN (Petra Wadström)
Ångturbinen (Gustaf de Laval)
…osv…

Erik
17 januari 2018 kl 06:37

Skiftnyckel
Separatorn (mycket större uppfinning en mjölkmaskinen)
AGA-fyren (tänds och släcks av solen)
Blixtlåset
Blåslampan
Bankomaten
Bultsaxen
Vindpilen
Tändstickan
Dynamiten
Tetra Pak
Dörrknäppen
Fotogenköket (Primus)
Pacemaker
Frigolit
Gaffelpärmen
Rörtången
Kullagret
Lättbetongen
Respiratorn
Newsvoice osv, osv…

Kjell Holmsten
Kjell Holmsten
Gäst
16 januari 2018 kl 22:40

Jovisst och riktigt ful reklam tycker en pokerspelare som håller till på 888 ;=)

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
16 januari 2018 kl 20:10

@ Finn,

Ok, ja så kan det ju vara.

Ingemar Ljungqvist
Gäst
16 januari 2018 kl 19:50

Det sena 1900-talets två stora är Torbjörn Lagerwall och Håkan Lans. För oss som arbetar med tangentbord och dataskärm är dessa två herrar verkligen betydelsefulla. Men det blir väl som vanligt att man kan läsa mer om dem i 2000-Talets AlmaNova.
Av alla svenska professorer som jag och Enby bjöd in till hans mottagning på 1990-talet så var en av ytterst få som intresserade sig just Torbjörn Lagerwall, vars uppfinning var den platta TV- eller dataskärmen som bygger på kunskap om flytande kristaller. Japanerna förstod betydelsen av hans arbete när de de svenska TV-producenterna skakade på huvudet. Första applikationen var dataspelen med Mario

Ingemar Ljungqvist, chefredaktören som vägrade ge upp

Finn
Finn
Gäst
16 januari 2018 kl 19:49

@Öysten: Det hela verkar var förtäckt reklam för en pokersite….

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
16 januari 2018 kl 17:10

Det är ju lite trevligt att läsa om ett par lyckosamma och framgångsrika svenskar under de senaste 100 åren.

Dock ser det ju lite annorlunda ut idag. För inte såvärst många år sedan, om jag inte minns fel, så kom det delegationer hit från hela världen för att studera “den svenska modellen”. Denna tid är förbi. Idag är man nog mest intresserad av att studera hur man kan förstöra ett land så snabbt. En otrolig bragd.

På flera håll där internationella journalister beskriver Sverige är det stora fokuset, alla problem. Grattis alla politiker, ni har tagit världsrekord i hur man förstör ett helt land på några år. Och dessutom får ni samtidigt en stor del av befolkningen att applådera åt eländet.

Men vem vet, kanske dyker det upp en liten uppfinnare från någon liten by i Småland, med en ny produkt som för ett par minuter kan ta bort uppmärksamheten från det övriga fördärvet.

Sorry “Företagaren”, om detta var ett försök att få folk att rätta in sig i ledet igen så är det extremt naivt.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
16 januari 2018 kl 16:29

Det här är en företags/länkartikel med länkar till flera olika företag.