Elbilstrenden – Världen kan ha 125 miljoner elbilar år 2030

publicerad 11 juni 2018
- Extern skribent
Jeep Wrangler Family - Product Photo: Jeep.com

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) som är ett amerikanskt-italienskt samarbete och en av världens största biltillverkaren ska presentera nya el- och hybridbilar för märkena Jeep, Maserati och Fiat de närmaste fyra åren.  International Energy Agency ställer prognosen att det kan finnas 125 miljoner elbilar på vägarna i världen år 2030.

Text i samarbete med Dieseltrim Bilverkstad Bromma | Bild: Jeep Wrangler-familjen ska få el-plugins 2020 enligt Mike Manley VD på Jeep (källa). Foto Jeep.com

FCA:s konservative VD Sergio Marchionne som tidigare var mycket kritiskt inställd till elbilar har ändrat uppfattning i en bilvärld där efterfrågan är till fördel för elbilar och elhybridbilar. Nu ska nya elbilsmodeller över de närmaste åren komma ut på marknaden. FCA satsar 9 miljarder euro fram till år 2022 för att elektrifiera fordonsutbudet, säger Marchionne.

År 2017 var det totala antalet elbilar 3 miljoner globalt, vilket var en ökning på 50% mot året innan. Nu tror International Energy Agency att det kommer att finnas 125 miljoner elektriska bilar på världens vägar år 2030. Det är en följd av att regeringar i världen börjat att adoptera en EV-policy, skriver CNBC.

Volvo tror att 33% av alla Volvobilar kommer att vara autonoma självkörande bilar år 2025. Samma år tror Volvo att 50% av försäljningen kommer att ske via leasing-tjänsten Care by Volvo, enligt Digital Trends.

Jonas Fröberg på SvD Näringsliv skriver att den fristående tankesmedjan RethinkX i USA ställt prognosen att 95% av amerikanerna som använder bil år 2030 kommer att göra det som en tjänst som de köper från en leasing-flotta.

Läs mer på Dieseltrim Bilverkstad Bromma

Text i samarbete med Dieseltrim Bilverkstad Bromma


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq