Planera ditt låntagande – Låna pengar på rätt sätt

publicerad 28 september 2018
- av Extern skribent

Låna pengar på rätt sätt

Att låna pengar är ett stort åtagande. Man binder sig till ett avtal där man lovar att återbetala den summa som lånats plus ränta och eventuella avgifter. Det är därför viktigt att planera inför ett eventuellt lånande och tänka igenom beslutet noga.

Det finns idag fler kreditgivare än någonsin på den svenska marknaden och tillgängligheten att låna pengar för gemene man ökar hela tiden. Det blir helt enkelt svårare och svårare att navigera den djungel som lånemarknaden idag är. Med allt fler lånetyper som snabblån, sms-lån och kontokredit kan det vara svårt att veta vilket lån som faktiskt passar ens ekonomi.

Planera och förbered när du ska låna pengar

Att planera inför ett eventuellt lån och vara förberedd ökar chanserna för ett lyckat låntagande. Kastar man sig in i ett lån är riskerna många. Man kanske inte har en ekonomi som klarar av dem extra kostnaderna, lånar dyrare än man behöver eller hamnar i en ekonomiskt svår situation. Det finns många saker att tänka på innan man lånar.


Först och främst bör man sätta sig ned och se över sin ekonomi såsom inkomst, utgifter och eventuella kostnader som behöver ordnas innan ett lån kan tas. Att sätta upp en ny budget inför lånet är inte heller fel då man kan bestämma en viss summa som sätts åt sidan varje månad för att finansiera den månatliga kostnaden för lånet.


Man bör också noggrant tänka igenom om ett lån faktiskt är nödvändigt. Man ska aldrig låna för basala saker som vardagskonsumtion, lyx eller spontana inköp. Ett lån ska antingen ses som en sista utväg i en ekonomisk kris eller för att bekosta större planerade kostnader som ny bostad, renovering eller bilköp.

Jämför långivare

Det absolut bästa sättet för att undvika de vanliga fallgroparna när man lånar, som att låna till en alldeles för hög kostnad eller till villkor som inte passar den ekonomi man har, bör man jämföra olika långivare innan man tar ett beslut.

Det finns idag jämförelsesajter som erbjuder helt kostnadsfri jämförelse av olika långivare och lånetyper. Om det exempelvis finns ett behov av smslån, jämför sms-lån och välj ut den långivare som har lägst kostnader och bra villkor.


Generellt sett är det väldigt säkert att låna pengar på nätet och kreditgivningen sker idag på ett ansvarsfullt sätt. Så sent som den 1 september 2018 trädde en ny lag i kraft som gjorde mikrolån så som sms- och snabblån ännu säkrare då det ställs hårdare krav på långivarna.


Att jämföra och bli mer påläst om de långivare som finns på den Svenska marknaden har aldrig varit lättare än det är idag.

Genom att jämföra olika långivare skapar man bästa möjliga förutsättningar för ett lyckat och kostnadseffektivt låntagande.

Text: Extern skribent


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Skulle vilja veta om någon här är bekant med Robert Kiyosaki som bland annat har skrivit boken
  “Rich DAD Poor DAD”
  Han verkar helt klart intressant att lära sig mer om, när det kommer till genuin EKONOMI.
  Verkar helt seriös men undrar om någon som läser här rent av känner till honom och hans arbete?

 • Skulle vilja veta om någon här är bekant med Robert Kiyosaki som bland annat har skrivit boken
  “Rich DAD Poor DAD”
  Han verkar helt klart intressant att lära sig mer om, när det kommer till genuin EKONOMI.
  Verkar helt seriös men undrar om någon som läser här rent av känner till honom och hans arbete?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *