Tommy Robinson riskerar på nytt 2 års fängelse för Facebook-reportage

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 september 2018
- NewsVoice redaktion
Montage: Tommy Robinson greps den 25 maj 2018 och protester blev konsekvensen i England
Montage: Tommy Robinson greps den 25 maj 2018 och protester blev konsekvensen i England
Montage: Tommy Robinson greps den 25 maj 2018 och protester blev konsekvensen i England

Medborgarjournalisten Tommy Robinson dras på nytt in av ett radikaliserat brittiskt rättsväsende i en ny domstolsförhandling den 27 september. Han riskerar 2 års fängelse och han kan bli placerad i ett fängelse med en majoritet av muslimska interner. Han säger att han hellre dör i fängelset än ber om ursäkt för att han yttrat sig fritt.

Brittiska domstolens nya drag baseras på att Tommy Robinson (hans verkliga namn är Stephen Yaxley-Lennon) ska ha yttrat att de flesta fall av grooming, dvs sexuella övergrepp till övervägande del utförts av muslimer i England. Trots att det ska finnas statistiskt underlag för påståendet väljer en domare att betrakta det som hets mot folkgrupp.

10,000-tals britter har öppet protesterat på gatorna i London sedan Robinson greps för att Facebook-rapporterat utanför en domstol som prövade grooming-anklagelser mot några män som ska ha våldförtsig på kvinnor och barn. Det fanns vid tillfället ett förbud riktat till brittiska medier utfärdat av en brittisk domstol att rapportera från eller utanför domstolen. Tommy Robinson valde att ändå rapportera “live” utanför lokalerna via Facebook. Robinson hade året innan även då trotsat et liknande rapporteringsförbudet och denna gång tidigare under 2018 greps han på nytt.

Han fängslades omedelbart och efter vistelsen i fängelset avslöjade han att han utsatts för tortyr i formen av undermålig kost och genom att muslimska interner fick möjligheten att kasta in sin avföring genom hans fönster in i hans cell.

Massmedierna resonerar indirekt att det är okey att Tommy Robinson utsätts för dessa trakasserier eftersom han identifierats som en högerman. Nu riskerar han att bli mördad in fängelset om han fängslas upp till 2 år, uppger kritiker.

Text: NewsVoice

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq