Forskning i epigenetik visar hur våra gener påverkas av hälsa och miljö

0
132
Epigenetik och DNA. Bild: Colin Behrens. Licens: CC0, Pixabay.com
Epigenetik och DNA. Bild: Colin Behrens. Licens: CC0, Pixabay.com

Det pågår en spännande forskning vars resultat är helt revolutionerande. Forskningen kallas för epigenetik, en relativt ny vetenskap som har ändrat vår syn på hur generna fungerar. Det handlar om ett av de största genombrotten inom medicinsk forskning och ändå talas det inte mycket om ämnet, vare sig i media eller läkarkretsar.

Text: Kerstin Unger Salén, Kerstins Preventiva Cancerblog

Förr trodde man och de flesta tror säkert fortfarande, att ärvda gener bestämmer vårt öde och inte är mycket vi kan göra något åt. Idag vet man bättre.


Generna uttalar vilken predisposition vi har, vad man kan förvänta sig, men det betyder inte att generna bestämmer ödet. Vi behöver alltså inte längre resignera och tro att det genetiska arvet är orubbligt och förutbestämt. Epigenetik föreslår att, beroende på hur vi lever våra liv, kan vi påverka generna att antingen tystas ned eller aktiveras.


Varför fortlever myten att generna är ödesbestämda?

Läkare vidarebefordrar tyvärr ofta en förlegad information om genetik. Det kan bero på att epigenetik utmanar den konventionella synen på gener. Den är obekväm för den visar hur miljön till stor del, avgör vilka egenskaper en gen kommer att uttrycka och att vi människor kan ta kontroll över vår egen situation. Genom att medverka till att förändra kroppsmiljön som generna exponeras i, kan vi få dem att slå på eller stänga av oavsett vilken predisposition de har. På så sätt förutsatt att vi har rätt information, blir vi inte lika beroende av vare sig läkare eller mediciner.


Allt för många människor tillskriver generna mycket mer makt än vad de verkligen har. Det ger fantastiskt hopp när vi nu förstår att ödet inte längre är förutbestämt utan att vi kan bli medspelare i vårt tillfrisknande.


Reduktionism kontra helhetssyn och systembiologi

Epigenetisk forskning undersöker vilka faktorer i miljön som påverkar gener och hur deras respons blir. Man undersöker inte generna isolerat, utan vill ta reda på deras samspel, vad som får dem ändra uttryck, i förhållande till den kemofysiska verklighet de befinner sig i.

Läs mer i TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här