Patrik Oksanen förvillar om informationskriget och Krim

5
181

DEBATT. Den säkerhetspolitiska opinionsbildaren Patrik Oksanen, skribent på Hela Hälsingland, redogör oemotsagt för sin syn på det pågående informationskriget utifrån ett NATO-perspektiv. Tyvärr väljer en faktaresistent Oksanen att förvilla svenska tittare om Ryssland och Krim. Eftersom NewsVoice är en oberoende kanal väljer vi att istället försöka beskriva djupare omständigheter.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Videokälla: TV4 Nyhetsmorgon (juli 2018)

Det som Patrik Oksanen utelämnar är bland annat varför ryssarna gick in på Krimhalvön. Det var resultatet av en vad som uppges vara en väststödd kupp i Kiev. Det bör upprepas att den geostrategiska rådgivaren Zbigniew Brzeziński verksam i Washington skrev i sin bok “The Grand Chessboard” från 1997 att Ukraina runt 2010 bör vara redo för ett NATO- och EU-inträde. Det kan vara förklaringen till kuppen i Kiev.

Oksanen utelämnar även att Krim var ryskt i 300 år innan Chrusjtjov flyttade över administrationen av Krim som gåva till Ukraina, vid en tidpunkt då båda hörde till Sovjetunionen. Dessutom utelämnar Oksanen att Ryssland har ett avtal med Ukraina att få ha en militärbas på Krim. Chrustjov tog inte med Sevastopol på Krim, som var säte för Rysslands Svartahavsflotta, när han överförde Krim till Ukraina.

“I utbyte fick Ryssland “leasa” flottbasen fram till 2042. Detta avtal tillåter 25000 soldater och ett antal militärflygplan, tanks, och artilleri på Krim. De 16000 ryska soldater, som USAs media avsiktligt felrapporterade som en invasionsstyrka, var redan närvarande på Krim under de nämnda överenskomna villkoren.” – Agneta Norberg

“Ryssland annekterade inte Krim utan accepterade bara den korrekt genomförda folkomröstning där 96% röstade för en återanslutning till moderlandet. Jublet hos krimborna visste inga gränser när den var klar. Alternativet hade varit ett folkmord på krimborna av Ukrainas nazister…” – Ingemar Wärnström

Varken Patrik Oksanen eller Hela Hälsingland är intresserade av demokratisk debatt

NewsVoice är öppet för debatt i våra kommentarsfält.  Helahälsingland.se där Oksanen ofta blir publicerad stängde däremot ned kommentarsfälten 2015 med förklaringen: 

“Som en del av säkert märkt har vi i dagarna, tillsammans med Mittmedias andra nyhetssajter, stängt ner vårt kommentarssystem på sajten. Beslutet har tagits gemensamt av samtliga ansvariga utgivare inom Mittmedia.” …

“Att vi stänger ner kommentarsfälten innebär inte, som man kanske kan tro, att vi stänger dörren för dialog med läsarna. Tvärtom satsar vi och resten av Mittmedia under 2016 på att bygga nya arenor och rum för debatt och dialog. En rad olika sätt att söka dialog med er som läsare kommer att testas under 2016. Vi kommer att chatta mer, ha fler debatter, och öka vår dialog med gamla och nya läsare under året som kommer. Dessutom kan vi lova att vi under 2016 kraftigt och fokuserat kommer att satsa på ökad publicering och dialog i sociala medier.”  – Artikel av Thomas Sundgren, Ansvarig utgivare helahalsingland.se

Patrik Oksanen som valt att förvilla även om NewsVoice i fyra artiklar i Hela Hälsingland vill knappast ha en demokratisk debatt. Inte heller Hela Hälsingland är intresserade. Dels stängde de ned möjligheten för kunniga läsare att kommentera och korrigera fel i tidningen. Dels refuserade tidningen en replik från NewsVoice till Oksanen med motiveringen att det var för personligt inriktad mot Oksanen.

Hur många andra repliker har tidningen refuserat genom åren för att slippa kritik och rättelser? Istället försöker Hela Hälsingland mota ut de “besvärliga läsarna” till sociala medier som tidningen och Mittmedia själva kontrollerar. 

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Videokälla: TV4 Nyhetsmorgon (juli 2018)

Relaterat

5 KOMMENTARER

 1. Vad gäller konfliktskapande mot en granne och en stormakt som vi hade kunnat ha goda relationer med, istället för en total och meningslös underkastelse till en främmande imperialistisk stormakt, så är det oomtvistligen så att det sätter hela Sverige i stor fara, särskilt eftersom vi nästan helt saknar totalförsvar och beredskap.

  Med en bättre beredskap och ett fungerande totalförsvar hade vi enkelt kunna behålla en neutral position och en god relation med båda stormakterna, vilket hade bidragit till avspänning och hade kunnat utgöra en rollmodell för de stater som idag valt att hota Ryssland.

  Politiken som förts har egentligen inte varit i någons intresse, förutom det kortsiktiga ekonomernas militärindustriella komplexet och dess presstituerade rundlagda mutkolvar med homofilpropeller. Totalt kärnvapenkrig är nämligen inte i någons intresse.

  Att vi numera, som icke-neutrala, dessutom blivit en måltavla, nu när Nato-trupper fritt fått spankulera igenom och får öva på vårt territorium, är det väl ingen svensk som har missat, även om de envetet betraktar fulmedier som kontrolleras av landsförrädare och bedragare?

  ”Ett folk som väljer korrupta politiker, bedragare, tjuvar och förrädare är inte offer … men medbrottslingar”
  / George Orwell Källa: https://www.goodreads.com/quotes/1402817-a-people-that-elect-corrupt-politicians-imposters-thieves-and-traitors

 2. “Ett folk som väljer korrupta politiker, bedragare, tjuvar och förrädare är inte offer… men medbrottslingar.” George Orwell Detta kan inte på pekas ofta nog.

 3. ”Oksanen utelämnar även att Krim var ryskt i 300 år innan Chrusjtjov flyttade över administrationen av Krim som gåva till Ukraina, vid en tidpunkt då båda hörde till Sovjetunionen” jag har svårt att se att detta skulle vara ett bärande argument. Det är snarare 250 år, alltså snarlik den tid som Finland var ryskt, innan den nya kommunistregimen accepterade storhertigdömets självständighet. Liknande anspråk på vårt grannland förefaller ju bisarra.

  Fram till krisen accepterade Ryssland fullt ut att Krim hörde till Ukraina, och har inte drivit någon frågan.

  Europas gränser har under det senaste århundradet i mycket ritats om. I enlighet med folkrätten så har de nya gränsena accepterats. Är du för en ordning där exempelvis Tyskland och Österrike skulle kunna ställa krav på sina gamla områden?

 4. Kul att informationskrigaren oksanen anklagar andra personer för samma sak. Här står det nog inte rätt till psykologiskt, för att beskriva det milt.

 5. Fram till statskuppen i Ukraina 2014 var det ingen större fara att vara etnisk ryss i Ukraina! Detta förändrades efter statskuppen och det var ju faktiskt TRE folkomröstningar med samma resultat dvs ca 95% som vill tillhöra Ryssland. Två av dessa gjordes på 90-talet men fyllot Jeltzin agerade inte utan lät Krim förfalla tillsammans med resten av Ukraina. Ryssland accepterade Krims status eftersom man hade flottbasen kvar till minst 2042 enligt avtal och där fanns soldater som kunde skydda Krimborna mot fascistregeringen i Kiev. Poroshenko tänkte ju faktiskt ge bort flottbasen till Nato det var därför Putin agerade så snabbt och fixade fram en folkomröstning. Kontentan är att Krim aldrig varit en del av Ukraina och finns det något land som kan göra anspråk på Krim är det Ryssland och ingen annan. Att EU och USA låtsas vara indignerade över detta har bara storpolitiska orsaker. Ukraina skiter man i det var flottbasen och att försöka mota Ryssland internationellt som var den verkliga orsaken. Dock kan man konstatera att USA och EU misslyckats kapitalt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here