Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Patrik Oksanen förvillar om informationskriget och Krim

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 november 2018
- Torbjörn Sassersson
Patrik Oksanen, 2018 - Foto: TV4 Nyhetsmorgon
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark | Patrik Oksanen - Pressfoto: Hela Hälsingland

DEBATT. Den säkerhetspolitiska opinionsbildaren Patrik Oksanen, skribent på Hela Hälsingland, redogör oemotsagt för sin syn på det pågående informationskriget utifrån ett NATO-perspektiv. Tyvärr väljer en faktaresistent Oksanen att förvilla svenska tittare om Ryssland och Krim. Eftersom NewsVoice är en oberoende kanal väljer vi att istället försöka beskriva djupare omständigheter.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Video: TV4 Nyhetsmorgon (juli 2018)

Det som Patrik Oksanen utelämnar är bland annat varför ryssarna gick in på Krimhalvön. Det var resultatet av en vad som uppges vara en väststödd kupp i Kiev. Det bör upprepas att den geostrategiska rådgivaren Zbigniew Brzeziński verksam i Washington skrev i sin bok “The Grand Chessboard” från 1997 att Ukraina runt 2010 bör vara redo för ett NATO- och EU-inträde. Det kan vara förklaringen till kuppen i Kiev.

Oksanen utelämnar även att Krim var ryskt i 300 år innan Chrusjtjov flyttade över administrationen av Krim som gåva till Ukraina, vid en tidpunkt då båda hörde till Sovjetunionen. Dessutom utelämnar Oksanen att Ryssland har ett avtal med Ukraina att få ha en militärbas på Krim. Chrustjov tog inte med Sevastopol på Krim, som var säte för Rysslands Svartahavsflotta, när han överförde Krim till Ukraina.

“I utbyte fick Ryssland “leasa” flottbasen fram till 2042. Detta avtal tillåter 25000 soldater och ett antal militärflygplan, tanks, och artilleri på Krim. De 16000 ryska soldater, som USAs media avsiktligt felrapporterade som en invasionsstyrka, var redan närvarande på Krim under de nämnda överenskomna villkoren.” – Agneta Norberg

“Ryssland annekterade inte Krim utan accepterade bara den korrekt genomförda folkomröstning där 96% röstade för en återanslutning till moderlandet. Jublet hos krimborna visste inga gränser när den var klar. Alternativet hade varit ett folkmord på krimborna av Ukrainas nazister…” – Ingemar Wärnström

Varken Patrik Oksanen eller Hela Hälsingland är intresserade av demokratisk debatt

NewsVoice är öppet för debatt i våra kommentarsfält.  Helahälsingland.se där Oksanen ofta blir publicerad stängde däremot ned kommentarsfälten 2015 med förklaringen: 

“Som en del av säkert märkt har vi i dagarna, tillsammans med Mittmedias andra nyhetssajter, stängt ner vårt kommentarssystem på sajten. Beslutet har tagits gemensamt av samtliga ansvariga utgivare inom Mittmedia.” …

“Att vi stänger ner kommentarsfälten innebär inte, som man kanske kan tro, att vi stänger dörren för dialog med läsarna. Tvärtom satsar vi och resten av Mittmedia under 2016 på att bygga nya arenor och rum för debatt och dialog. En rad olika sätt att söka dialog med er som läsare kommer att testas under 2016. Vi kommer att chatta mer, ha fler debatter, och öka vår dialog med gamla och nya läsare under året som kommer. Dessutom kan vi lova att vi under 2016 kraftigt och fokuserat kommer att satsa på ökad publicering och dialog i sociala medier.”  – Artikel av Thomas Sundgren, Ansvarig utgivare helahalsingland.se

Patrik Oksanen som valt att förvilla även om NewsVoice i fyra artiklar i Hela Hälsingland vill knappast ha en demokratisk debatt. Inte heller Hela Hälsingland är intresserade. Dels stängde de ned möjligheten för kunniga läsare att kommentera och korrigera fel i tidningen. Dels refuserade tidningen en replik från NewsVoice till Oksanen med motiveringen att det var för personligt inriktad mot Oksanen.

Hur många andra repliker har tidningen refuserat genom åren för att slippa kritik och rättelser? Istället försöker Hela Hälsingland mota ut de “besvärliga läsarna” till sociala medier som tidningen och Mittmedia själva kontrollerar. 

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Videokälla: TV4 Nyhetsmorgon (juli 2018)

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq