Eat Foundation sprider vilseledande kostcirkel

7
Spannmålsprodukter och socker. Foto: Wonderlane. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com
Spannmålsprodukter och socker. Foto: Wonderlane. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com

DEBATT. Mänskligheten kan hälsa hem om Eat Foundation lyckas pådyvla världen en ny kostcirkel. Den nya globala dieten – innehållande 33% spannmålsprodukter och dessutom socker – kan ge oss metabola sjukdomar. 

Text: Per Melin | Artikeln har tidigare publicerats i TV Helse | Rättelse: Eat Foundation är inte en del av FN som tidigare rubrik antydde

Visserligen stämmer det att matsvinnet måste minskas drastiskt och att människan behöver öka intaget av grönsaker, men påståenden som att kosten energimässigt till 33% ska bestå av spannmålsprodukter och nästan inga animalier är inte faktagrundade. En sådan födoämnesfördelning ger bland annat alldeles för mycket socker från kolhydrater och för lite av viktiga fetter och aminosyror.

Eat Foundation inkluderar vitt socker i kostcirkeln

Dessutom har Eat Foundation i sin nya kostcirkel reserverat en tårtbit för raffinerat socker, det farligaste “födoämne” som man känner till och varför tar rapporten inte upp vikten av naturlig, ekologisk matproduktion? De gifter som används inom den konventionella odlingen och uppfödningen av köttdjur har en mycket negativ inverkan på både människa och natur.

En ny kostcirkel från Eat Foundation ska rädda världen. Illustration: SVT
En ny kostcirkel från Eat Foundation ska rädda världen eller ger den oss metabola sjukdomar? Illustration: SVT

Så ska världen räddas enligt SVT: Så ska världen äta för att rädda planeten och hälsan

Den konventionella odlingen orsakar också enorma utsläpp av koldioxid i atmosfären, och vad värre är, förstör jordarna när myllans koldioxidbindande mikroorganismer dör till följd av bekämpningsmedels- och konstgödselanvändning.

Att mjölk- och köttboskap som betar, trampar, bajsar och urinerar på jorden hindrar ökenutbredningen nämns inte heller med ett ord.

Johan Rockström (2015) – Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Johan Rockström rekommenderar i en intervju svenskarna att börja äta insjöfisk som kompensation för den påbjudna minskningen av kött i kosten. Vad han inte berättar är att svensk insjöfisk innehåller höga halter av olika gifter, bland annat det mest skadliga icke radioaktiva ämne som vi känner till, kvicksilver.

Rockström tilldelas väldigt mycket plats i etablerade media, men hur underbyggda är i själva verket hans olika påståenden och vilka maktintressen sufflerar honom. Det faktum att hans kostråd är fullständigt uppåt väggarna stärker misstanken om att man inte kan lita på honom i andra frågor heller.

När både etablerad och alternativ media så naivt sväljer Eat Foundations uppenbara mat-desinformation så har det verkligen gått långt. Hur lättlurad får man egentligen lov att vara?

Läs mer: Generell köttskatt utan vetenskaplig grund

Text: Per Melin

Relaterat


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.

Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
per
per
Gäst
7 mars 2020 kl 00:32

Diana Rodgers från You are what you eat går igenom vansinnigheterna med EAT Foundations kostcirkel och demonisering av kött. Många länder i Europa är förbannade på Sverige för att det härifrån, i strid med vad vetenskapen säger, lobbas så hejdlöst för köttskatt och veganism:

Diana Rodgers – Feeding the World a Healthy and Sustainable Diet? How EAT Lancet Gets it Wrong https://www.youtube.com/watch?v=kNDmp6C1IAM

per
per
Gäst
Reply to  per
7 mars 2020 kl 00:47

Svenske “klimatexperten” Johan Rockström gör bort sig i Sveriges Radio, pratar, sannolikt mot bättre vetande, strunt om hur människan måste äta för att jorden inte skall gå under https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7133733

per
per
Gäst
Reply to  per
7 mars 2020 kl 00:49

Har far i samma intervju med osanning om att kött skulle vara farligt för hälsan. Detta är båg, men är man delaktig i en agenda som inte vill människors bästa, så är man.

per melin
per melin
Gäst
9 mars 2019 kl 19:59

Mycket intressant dokumentär om hur vi behöver bete oss för att rädda jorden, kan ses till och med klockan 6 på morgonen den 12 mars:

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/03/09/living-the-change-documentary.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20190309Z2&et_cid=DM272000&et_rid=563186444

Margareta LundströmD
Margareta Lundström
17 februari 2019 kl 19:36

Varför skall vi äta mer grönsaker? Var finns vetenskapen, biologin, fysiologin, antropologin bakom detta?
Vi är köttätare från tänderna till ändtarmen. Det är kött och animaliskt fett som har gett oss djurvärldens i särklass största hjärna.
Kaniner äter grönsaker men de har inte heller åstadkommit ett enda underverk.
Grönsaker är dekorativa och kan smaka bra men de är inte essentiella. Odling av grönsaker fordrar dessutom och fossilt bränsle för skörd, tillverkning av gödningsmedel och insektsmedel och långa transporter.

Tant Pia
Tant Pia
Gäst
1 februari 2019 kl 00:06

Han försöker bara förtjäna sitt levebröd…. äter säkert bara ekologiskt och hemlagat själv.

sten bjorsell
sten bjorsell
Gäst
30 januari 2019 kl 10:54

Kanske ILSI har stort inflytande i FN-kommiteerna? Sponsrar dom direkt detta EF kanske?
ILSI står för “International Liife Science Institute” eller något liknande.
ILSI startades och betalas av världens ledande processmatsindustrier, läs skräpmatindustrier, som alla är mycket “kolhydratberoende”, som en “motvikt” till oberoende forskning. Tom Tobaksbolagen, inte bara sockerbolagen, var med från början. På ILSIs Websida talar man sig varm om opartisk forskning medans verkligheten inte är likadan. Men hela Europas EU-politiker har dom lyckats blålura så att även SLVs kostråd numera kommer från EU, som “får” dom från ILSI, mot betalning! Hundratals miljoner betalde vi ILSI för “framtidens kostråd” för några år sedan. Dags att klippa bort ullen som går ned över ögonen på våra folkvalda nickedockor. Inte bara i EU.
Att det dessutom är industrijordbruk som producerar merparten av vad “Eat fondation” rekommenderar medför inte bara mindre näringsrik mat ( färre viktiga spårämnen ersatta med NPK) utan även mer växt- och pestgifter då växterna inte längre kan suga upp de mineraler som krävs för självskydd när NPK vräks på. Men det stannar inte där, utan kolbindningen upphör och kol löses up, också pga av för mycket NPK, och jorden rinner bort som “smuts”. Bidraget till CO2-ökning i atmosfären är enorm, men ingen vågar räkna ut och jämföra med oljeanvändnig. Dessutom sätter man ofta till mer än dubbelt så mycket NPK växterna tar upp och resten förstör våra vattendrag, plus att våra floder brunfärgas av förstörd jord som numera rinner bort vid de flesta regnväder. Att vattenhållningen i vära jordar dessutom minskas enormt utan glomalin som ett fungerande mikroliv (utan gifter) producerar gör att torrsomrar ofta blir katastrof istället för rekordskörd, som fungerande jord kan ge när vinterregnen agras direkt i marken under växterna på naturligt sätt.
Verkar som om budskapet man går ut med från FN/Eat Fondation har direkt motsatt verkan och om det följs snart kan orsaka katastrofer av oanade magnituder.