Avhoppad CBS-journalist fick nog: Journalistik ska inte vara politisk

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 26 februari 2019
- Torbjörn Sassersson red.

MEDIA. 85% av alla registrerade journalister i USA är demokrater, uppger Lara Logan, en av USA:s mest erkända journalister med bakgrund som krigskorrespondent i Mellanöstern. Nu har hon tröttnat på att journalister styrs av ideologier och säger ifrån. Politik och ideologi hör inte ihop med journalistik. 

I intervjun berättar CBS-journalisten Lara logan frispråkigt om vad hon egentligen tycker om dagens amerikanska medier. Hon anser att de flesta är dominerade av liberala idéer.

Logan säger att redaktionerna styr innehållet och journalisterna, och alla som hoppar av angrips för att de lämnat de godkända narrativen bakom sig. Oberoende undersökande journalister som hon har stor respekt för är bla Sara Carter och Sharyl Attkisson.

Lara Logan blev nästan dödad i ett gruppsexöverfall kallat “taharrush gamea” på Tahrirtorget i Kairo, under ett reportage om den arabiska våren. NewsVoice skrev om överfallet.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Lara Logan debatterar i New York Post (26 feb 2019): Political bias is destroying people’s faith in journalism

  New York Post: “Lara Logan, former correspondent for “60 Minutes,” caused a stir last week when, on a podcast called “Mike Drop,” she said that too many in the media have become “political activists.” Here, she explains to The Post how one-sided reporting has undermined the credibility of the press.”

  Lara Logan: “I was a working journalist before I could legally drink. On Saturday nights in Durban, South Africa, when most kids in high school were partying with friends, my last job was to hand deliver first-edition copies of the Sunday newspaper where I worked to the police station, the fire station, the hospital and the morgue.”

  https://nypost.com/2019/02/26/political-bias-is-destroying-peoples-faith-in-journalism/

 • Enligt studier vid bl. a. Göteborgs universitet sympatiserar uppåt tre fjärdedelar av svenska journalister med S, MP och V. Särskilt MP är överrepresenterat. Det leder till svårigheter att t. ex. skilja mellan omsättning och vinst och att inse att intäkter måste täcka kostnader, att städer måste försörjas av ett omland, etc.

  • MP känns nog tryggt för många journalister. MP är liksom lite lagom i mitten, lite hövligare och mainstream samtidigt. Framstår som goda. Att låtsas vara naiv är alltid politiskt korrekt och riskfritt. Passar nog även det svenska lynnet av att inte vilja sticka ut hakan för långt. De tänker nog på villan, volvon och vovven.

   När den politruk-naiviteten går överstyr kommer de inte hållas ansvariga för sin naivitet, lika lite som någon håller barn ansvariga. Journalister som tar ansvar med karaktär tillhör ovanligheterna. Men visst finns de. Det är kul när de syns och hörs ibland, men jag har på känn att de mörkas ganska mycket.

  • En ny fara är de sociala medierna som kontrolleras av samma ägare som tidingarna. Även på nya nätmedier florerar trollen i redaktionerna eller i kommentarsfälten med sin felaktiga propaganda. Man känner igen dem på olika former av lögner.

   Ex. använser trollen ofta floskeln “vänster”, eller liknande, om massmigration som drivits fram av hela det politiska spektrumet, utom SD. Man vet att det är medveten trolling när de inte ändrar sitt felaktiga floskel-beteende, men tuggar på.

   Det skulle inte förvåna mig om dessa troll ofta är automatiserade och bekostade av borgerliga tankesmedjor med målet att driva politiken ännu mer åt höger skattepolitiskt/socialpolitiskt.

  • I min lilla stad är det krigsrubriker typ: så blir du av med bukfett, vem tjänar mest i kommunen, så fixar du bättre pension, sov rätt så slipper du alzheimers, etc. Att sedan orten håller på att drunkna i plastflis det ser inte tidningsfolket, allra minst MP-isterna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *