Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Sharyl Attkisson om astroturfing – hur du manipuleras av företag och intresseorganisationer

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 februari 2015
- NewsVoice redaktion

Den undersökande journalisten Sharyl Attkisson berättar hur astroturfing fungerar, hur en global nyhet och “sanning” kan vara helt fabricerad med finansiering av politiska partier, företag eller intresseorgan med avsikten att manipulera allmänheten. 

Attkisson ger några tips på hur du kan genomskåda astroturfing:

Astroturfers använder sig av ett inflammatoriskt språk och invektiv. Om någon eller något kallas för: kvacksalvare (quack), excentriker (crank), tokig (nutty), lögnare, paranoid, pseudo eller konspirationsteoretiker bör du misstänka en astroturfer “in action”.

Astroturfers försöker ge skenet av att avslöja och förkasta “myter”, men i själva verket kan det som förkastas och kallas “myt” vara det som är sant och förkastandet i sig kan vara myten.

Astroturfers attackerar och skapar kontrovers runt personer, forskningsrapporter och organisationer som går emot de intressen som astroturferns uppdragsgivare har.

Astroturfers är skickliga på att skapa tvivel och skeptisism runt de personer, insiders och visslare som påpekar eller avslöjar missförhållanden, desinformation, korruption och bedrägerier.

Attkisson är flerfaldigt belönad för sina undersökningar, men hon berättar i andra sammanhang även om vilket priset är för att vara en “för bra” reporter. Sharyl Attkisson har skrivit boken: “Stonewalled: My Fight for Truth Against the Forces of Obstruction, Intimidation, and Harassment in Obama’s Washington”.

Besök gärna: Sharylattkisson.com

Text: Torbjörn Sassersson

About Sharyl Attkisson
For twenty years (through March 2014), Attkisson was a correspondent for CBS News. In 2013, she received an Emmy Award for Outstanding Investigative Journalism for her reporting on “The Business of Congress,” which included an undercover investigation into fundraising by Republican freshmen. She also received Emmy nominations in 2013 for Benghazi: Dying for Security and Green Energy Going Red. Additionally, Attkisson received a 2013 Daytime Emmy Award as part of the CBS Sunday Morning team’s entry for Outstanding Morning Program for her report: “Washington Lobbying: K-Street Behind Closed Doors.” In September 2012, Attkisson also received an Emmy for Oustanding Investigative Journalism for the “Gunwalker: Fast and Furious” story. She received the RTNDA Edward R. Murrow Award for Excellence in Investigative Reporting for the same story. Attkisson received an Investigative Emmy Award in 2009 for her exclusive investigations into TARP and the bank bailout. She received an Investigative Emmy Award in 2002 for her series of exclusive reports about mismanagement at the Red Cross.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq