Iran hävdar att de hackat och tagit över amerikanska drönare igen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 februari 2019
- NewsVoice redaktion

Ett militärbefäl från Iran hävdar att deras hackare tagit över och med flit kraschat flera amerikanska drönare. För att bevisa bedriften har de låtit publicera videoupptagningar inifrån flera drönare som tagits över. 

“Sju till åtta drönare som hade konstanta flyguppdrag över Syrien och Irak togs kontroll över och deras underrättelseinsamling övervakades av oss. Vi kunde få tag på förstahandsinformation [first-hand intel]”, säger brigadgeneral Amir Ali Hajizadeh, enligt Irans nyhetsbyrå FARS.

Generalen är befäl över Islamic Revolution Guards Corps, skriver RT.

Nyhetsbyrå FARS uppger att den tre minuter långa videon är ett av flera bevis på att Iran lyckats ta över amerikanska militära drönare. I ett segment i videon kraschar vad som ser ut att vara en drönare av modell MQ-9 Reaper.

Irans hackare smartare än USA:s superdrönare

Om uppgifterna från FARS stämmer är det inte första gången det sker. NewsVoice skrev 2014 om att Barack Obama ville ha tillbaka en drönare som Iran på samma sätt tagit över och sedan valt att landa utan att skada den. Uppgifterna om att Obama ville ha tillbaka drönaren publicerades av CNN i artikeln: “Obama says U.S. has asked Iran to return drone aircraft”. Den för USA graverande historien blir inte bättre av att Iran sedan ska ha tillverkat en fullt fungerande kopia av den amerikanska drönaren.

USA anklagas för att ha dödat 1000-tals, och ofta oskyldiga civila, med sina drönare under de amerikanska krigen i Afghanistan, Irak och andra länder. 

Text: NewsVoice

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Hela utvecklingen är väldigt intressant. USA leder i hårdvara, IC kretsar, men Kina anses bara ligga sex månader efter. Däremot tycks Nordkorea, Iran, Ryssland och Kina ligga klart längre framme än USA när det gäller mjukvara. USA spenderar mer än hela övriga världen på militära rustningar, och bara ökningen i rustningskostnader på senare tid är mer än hela Kinas försvarsbudget. Skillnader är att USA’s stridskrafter är byggda för attack och erövring, och att sedan behålla den militära och politiska kontrollen över länder man invaderat. Rysslands, Irans, och Kinas system är designade för försvar, och det gör dom avsevärt billigare och mer effektiva. USA’s system bygger mycket på sofistikerade tekniska system och vilar på användandet av satelliter. Det gör systemet sårbart och öppet för manipulation. Hypotetiskt, om Iran, eller någon annan, tar kontroll över en beväpnad drönare, omdirigerar den så den anfaller USA posteringar, eller värre, om USA avfyrar en IBM för att förstöra till exempel Moskva, och Ryssland, eller någon annan, vänder den så den hamnar i New York. Bara risken skulle göra att USA ogärna skulle använda ett sådant vapen. USA annullerade INF avtalet om medeldistansrobotar med Ryssland, men det var ändå praktiskt förlegat. Vad USA hade gjort var att istället för att skjuta en medeldistansraket från Europa, lät man en drönare flyga det i position, och sköt en kortdistansraket, med samma slutliga effekt, vilket Ryssland hade installerat försvar mot. Sedan skyller man på Ryssland. Inte underligt att USA är i rena panikläget.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *