Iran hävdar att de hackat och tagit över amerikanska drönare igen

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 21 februari 2019
- NewsVoice redaktion

Ett militärbefäl från Iran hävdar att deras hackare tagit över och med flit kraschat flera amerikanska drönare. För att bevisa bedriften har de låtit publicera videoupptagningar inifrån flera drönare som tagits över. 

“Sju till åtta drönare som hade konstanta flyguppdrag över Syrien och Irak togs kontroll över och deras underrättelseinsamling övervakades av oss. Vi kunde få tag på förstahandsinformation [first-hand intel]”, säger brigadgeneral Amir Ali Hajizadeh, enligt Irans nyhetsbyrå FARS.

Generalen är befäl över Islamic Revolution Guards Corps, skriver RT.

Nyhetsbyrå FARS uppger att den tre minuter långa videon är ett av flera bevis på att Iran lyckats ta över amerikanska militära drönare. I ett segment i videon kraschar vad som ser ut att vara en drönare av modell MQ-9 Reaper.

Irans hackare smartare än USA:s superdrönare

Om uppgifterna från FARS stämmer är det inte första gången det sker. NewsVoice skrev 2014 om att Barack Obama ville ha tillbaka en drönare som Iran på samma sätt tagit över och sedan valt att landa utan att skada den. Uppgifterna om att Obama ville ha tillbaka drönaren publicerades av CNN i artikeln: “Obama says U.S. has asked Iran to return drone aircraft”. Den för USA graverande historien blir inte bättre av att Iran sedan ska ha tillverkat en fullt fungerande kopia av den amerikanska drönaren.

USA anklagas för att ha dödat 1000-tals, och ofta oskyldiga civila, med sina drönare under de amerikanska krigen i Afghanistan, Irak och andra länder. 

Text: NewsVoice

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice