Ryskt SU-24 slog elektroniskt ut amerikanskt krigsfartyg och CNN bekräftar att Iran stal drönare

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 november 2014
- Torbjörn Sassersson

Enligt uppgifter fanns den amerikansk jagaren USS Donald Cook i Svarta Havet på ett uppdrag när fartyget överflögs av ett ryskt stridsflygplan av modellen Sukhoi-24 (Su-24) som var helt obeväpnat. Flygplanet var dock utrustat med ett elektroniskt vapen som helt slog ut det amerikanska fartygets vapensystem, radar och kommunikation.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd, kl 09:40 den 17 nov 2014

Fartygets besättning ska ha blivit så demoraliserat att 27 besättningsmän ska ha krävt att tas ur aktiv tjänst bla därför att USS Donald Cook anses vara ett av de mest avancerade amerikanska stridsfartygen som finns.

Enligt artikeln: “What frightened the USS Donald Cook so much in the Black Sea?” ska dessutom det ryska flygplanet efter att ha slagit ut fartygets vapensystem simulerat en missilattack för att demonstrera att det ryska planet inte bara kunde dra ned byxorna på amerikanarnas skepp utan även sänka det. Efter incidenten ska USS Donald Cook ha vänt om för att söka hamn.

Vladimir Balybine chef vid ett militärt forskningscenter vid “The Russian Air Force Academy” sa enligt uppgifter att desto mer avancerat ett radioelekroniskt system är ju enklare är det att slå ut.

Incidenten hände i april 2014 enligt uppgifter från flera tidningar och sajter. NewsVoice kan inte bekräfta att historien är sann eller om den utgör ett försök att demoralisera amerikanska soldater överlag.

Iran stal amerikansk mycket avancerad drönare när den var ute och flög

Iran snodde USAs dronareElektronisk krigsföring kan användas på kreativa sätt. Den 4:e december 2011 lyckades “Iranian Armed Forces” med hjälp av hackning utförd av deras “cyberwarfare unit” ta över en amerikansk drönare av modellen Lockheed Martin RQ-170 Sentinel utan att skada den. Drönaren var på flyguppdrag när den plötsligt avvek från sin rutt. Amerikanska militären kunde bara titta på när den flög iväg till Iran och där landade helt oskadad. Obama bad att få tillbaka den, men det gick inte.

Den 12:e may 2014 rapporterarde CNN i artikeln “Iran says it built copy of captured U.S. drone” att Iran påstår att den nu byggt en kopia av drönaren för eget bruk.

CNN skrev:

Later that month, President Barack Obama asked Iran to return the drone to the U.S.

“We’ve asked for it back. We’ll see how the Iranians respond,” Obama said.

“No nation welcomes other countries’ spy drones in its territory, and no one sends back the spying equipment and its information back to the country of origin,” Gen. Hossein Salami, deputy commander of Iran’s military, said at the time, according to the semiofficial Fars News Agency.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq