Bli mer bekväm på långflygningar

publicerad 12 mars 2019
- Extern skribent
Air plane. Foto: Free-Photos. Pixabay.com

Att ha det bekvämt på långa flygningar är lättare sagt än gjort – och vad som är bekvämt är inte likadant för alla. Beroende på saker som till exempel din längd, eventuella medicinska problem och vilken plats du sitter  på, behöver du göra särskilda justeringar för att maximera komforten.

En av de vanligaste långa resorna för svenskar är att flyga till USA. Det tar ungefär åtta timmar att flyga till USA, och tidsskillnaden mellan Sverige och USA:s östkust är 6 timmar.

För att komma in i landet behöver man visum eller ett ESTA, ett förenklat elektroniskt inresetillstånd. För de flesta resenärer räcker det med ett ESTA. Det finns vissa krav för USA-visum besökaren, bland annat gällande pass och resans ändamål. Så länge man ska åka på semester räcker det alltid med ett elektroniskt inresetillstånd, och man kan fokusera på att få en bekväm resa i stället för att ansöka om visum.

De riktigt erfarna resenärerna har med sig lite komforttillbehör i handbagaget. Det kan verkligen vara en räddning under en långflygning när man inte alls sitter bekvämt till att börja med. Packa några smarta saker i handbagaget så är det en större chans att du kommer fram pigg och fräsch.

Sitta skönt

Det första du bör packa ner är ett stöd för ländryggen. Flygplansstolar är ofta C-formade, vilket inte överhuvudtaget stödjer ryggradens naturliga kurva. Många placerar en hoprullad jacka eller filt i den nedre delen av sätet som stöd, vilket kan hjälpa, men ett riktigt ryggstöd är skönare och enklare. Det finns även sittkuddar som ger dig en mycket bättre och mer bekväm position.

Nacksmärta efter flyg är ett av de vanligaste problemen. Det är en bra idé att luta sätet bakåt och att använda nackkuddar för att minimera problemet med att nacken hänger när man vilar. Man kan även ta med massagebollar att lägga bakom axeln för att reducera muskelknutar.

Ha stöd för fötterna

Ofta räcker det med vad man har med sig för att få ett bra fotstöd. För resenärer som inte är så långa kan man enkelt använda den väska man har i handbagaget som fotstöd.

Ta av dig skorna, eftersom fötterna ändå sväller på långa flygningar, och sätt på dig ett par mjuka sockor i stället. Då kan du enkelt använda din väska som fotstöd.

Om du inte vill eller kan ha väskan på golvet framför dig, prova ett hopfällbart fotstöd. De brukar kunna hängas på fästena till brickan i stolsryggen framför, och så kan man justera det till den höjd man vill.

Välj rätt plats

Att välja sitsen närmast fönstret är alltid en bra idé. Det brukar vara mer benutrymme vid platserna där det är nödutgångar. Att stödja ditt huvud mot väggen kan ibland vara bekvämare än att använda en nackkudde, särskilt om du har en filt eller kudde att luta dig mot. Det slår helt klart att försöka sova om du sitter närmast gången och blir påkörd av serveringsvagnen.

Långa resenärer tenderar att få brickbordet i knät när de sitter ner, och passagerare som använder bärbara datorer hamnar snabbt utanför brickans yta och det blir trångt. Det kan man lösa genom att välja sätet närmast fönstret och använda en praktisk spAirTray-hylla (annonslänk) man kan fästa på fönstret. Den är tillräckligt stor för din telefon, dryck och andra små föremål.

Extern skribent


Så här kan du stötta Newsvoice