Kostförslag för dig som inte vill ha cancer – Kerstin Unger-Salén

25
0
Kost och diet mot cancer. Foto: Partha Sekhar Borah. Licens: Pexels.com (free use)

Kerstin Unger-SalenStudier pekar på ett samband mellan överdriven konsumtion av kött och cancerincidens. Det säger Kerstin Unger-Salén som botade sin egen cancer med kosten. I sin artikel drar hon upp enkla riktlinjer för hur du bör äta baserat på hennes egna erfarenheter oavsett om du har cancer, nyligen blivit frisk från cancer eller inte vill ha cancer i framtiden.

Text: Kerstin Unger-Salén, Alltomcancer.com | Artikeln har tidigare publicerats i TV Helse |  Foto: Partha Sekhar Borah. Licens: Pexels.com (free use)

Det finns mycket diskussioner om cancer och köttkonsumtion. Det är stor skillnad om du har cancer, om du just färdigbehandlats från cancer, eller om du inte har cancer, men gärna vill tänka på sin diet för att förebygga cancer. Naturligtvis finns det anledning att vara mycket mera vaksam på vad du äter om du har cancer eller just avslutat en behandling.

Botade min cancer med kost

Jag hade cancer för 20 år sedan vilket fick mig att lägga om min kost radikalt. Det var så jag botade mig själv. Jag äter numera ekologiskt/vilt kött (gärna organisk lever) 1, max 2 ggr i veckan (lunch, middag inkluderat) och undviker hård stekning. Jag äter inga charkvaror utom undantagsvis. Äter vild men inte odlad fisk, 1 max två gånger i veckan. Det är stor skillnad på kött och kött och allt kan inte dras över en kam.

Året efter jag blivit frisk fortsatte jag med en strikt diet (utan kött och fisk) för att försäkra mig om att det inte skulle finnas någon grogrund kvar för att några cancerceller att börja skapa en ny tumör igen.

Än idag gör jag fortfarande min grönsaksjuice varje morgon. Den är helig. 3 morötter, två selleristjälkar, en tumme färsk ingefära, ett grönt äpple. Sen kan man lägga till andra grönsaker och bär.

Kött eller fisk – vanligt eller ekologiskt?

Har du cancer så är det bra att vara mycket strikt med köttkonsumtion och även fisk.

Om köttet är helt ekologisk kan du i undantagsfall äta kyckling, men helst inte. Det finns anledning att under den tid du försöker bli av med sin cancer, att vara ytterst restriktiv. Anledningen är bl.a. att kött är svårsmält och använder många viktiga enzymer som behövs för ett välfungerande immunförsvar.

Under pågående cancerbehandling bör vi avstå från att äta något som inte direkt bygger upp immunförsvaret eller som dödar cancerceller. Kött ingår inte i den mat som anses kunna medverka till att bota cancer. Endast mat som direkt medverkar till att kroppen läks från cancer bör finnas med i en anticancerdiet.

Anledningen att kött ofta sammankopplas med tarm och magcancer har att göra med att det tar längre tid att smälta kött och köttmatrester kan därför bli liggande i tarmarna varpå en förruttnelseprocess kan sätta igång, vilken är giftig.

Var också uppmärksam på varifrån köttet kommer, rent generellt, speciellt USA och Sydamerika, vars bestämmelser för hormonbehandling för snabbare växt av djuren är klart tillåtande. I Europa är sådana hormoner förbjudna. Vad djuren äter spelar stor roll och i de flesta länderna föds de upp på GMO-mat vilket vi sedan får i oss. Ta alltid reda på var köttet kommer ifrån och köp helst ekologiskt kött direkt från en svensk bonde i närheten Det är dyrare, men äter du mer sällan kött jämnar det ut sig.

Studier pekar på cancerrisker med kött

Mer än ett hundratal epidemiologiska studier på köttkonsumtion och ökad cancerrisk har rapporterats från flertalet länder. I de här utvärderingarna har man tittat på alla typer av rött kött inklusive lamm, biff, gris och kalvkött samt processat kött (korvar, hamburgare och andra industriframställda köttprodukter, charkvaror).


Studierna pekar enhälligt på att det finns en klar länk mellan cancerincidens hos befolkningen i de länder där man äter mest kött.


The China Study är en av de mest omfattande och många andra har gjorts sedan dess som visar på denna korrelation.

År 2015 kom WHO ut med en ny klassificering av möjligen cancerframkallande mat. Rött och processat kött finns med på listan. Tillagning och beredning (grillning eller stekning vid höga temperaturer) har stor betydelse för hur cancerframkallande köttet är, och precis som nitratpreparerade skinkor och annat kött som saltats eller rökts, bör det undvikas.


Sverige älskar sin falukorv och varm korv av alla slag, men tyvärr, precis som godis och pizzor, är det en kostvana som inte är rekommendabel. Vill du äta kött någon gång, ät obehandlat färskt ekologiskt kött.


Äter du mer grönskar orkar du inte äta så mycket kött

Cancerformer som mest associeras med köttkonsumtion, speciellt processat kött, är bla ko-rektal, ändtarms- lung-, urinblåsa, mage och pankreascancer. Ko-rektal cancer ökar mycket nuförtiden.

Länder som exempelvis Danmark och USA, där köttkonsumtionen är som högst, visar också högst cancerincidens. Om befolkningen dessutom äter mycket sötade eller glukosframkallande matprodukter, lider av fetma, stressar, röker och motionerar lite, har vi ett klart recept för cancer.

Till sist, köttprotein kan användas, precis som glukos, av cancerceller eftersom de är lättupptagna. Cancerceller tillverkar aminosyra av protein vilket ger stor näring till cancerceller utan att bidra med matämnen som kan bekämpa cancer. Proteiner finns även i grönsaker, linser och bönor och chia-frön.

De som konsumerar mycket kött äter ofta i mindre omfattning grönsaker, bönor och frukt. Det brukar gå hand i hand. Pröva att ha köttfria dagar och bli kreativa om vegetariska rätter.

Text: Kerstin Unger-Salén, Alltomcancer.com

25 KOMMENTARER

  1. “De som konsumerar mycket kött äter ofta i mindre omfattning grönsaker, bönor och frukt”. Där har vi svaret på varför köttätare i studier har visats ha sämre hälsa. Nämnas bör att studier också har visat att köttätare har bättre hälsa än veganer och vegetarianer.

    “The China Study” har använts som argument för att kött skulle vara farligt i sig. Argumentet grundar man till exempel på hur konsumtion av denaturerat, isolerat mjölk-casein påverkar hälsan. https://www.youtube.com/watch?v=tsf9Tpm2Dgc&list=PLED91786C418D1335

    Jag håller med författaren om att det är andra näringsämnen än proteiner som man behöver få i sig för att bekämpa cancer. Å andra sidan kan man även vid cancersjukdom behöva få i sig proteiner, eftersom dess aminosyror fyller olika funktioner i kroppen.

    Det är inte alls svårt att äta mycket kött om man äter mycket grönsaker, så länge det handlar om energifattiga sådana. Jag äter mycket kött och samtidigt en stor mängd grönsaker. Inga problem.

    • har man cancer ska man undvika proteintung föda som pesten. alla essentiella aminosyror finns det gott om i frukt och bär, både i fri form och som protein.

      • Nej, det finns inte gott om aminosyror i både fri och obunden form i frukt och bär, varför dessa födoämnen inte kan räknas som proteintunga. Tvärtom innehåller de mycket lite aminosyror.

        Proteintunga födoämnen är animalier, såsom kött, fisk och skaldjur, ägg och mjölkprodukter, samt vegetabilier i form av baljväxter, frön, nötter och sädesslag.

        Nackdelen med baljväxter och framför allt sädesslag är att de ger en mycket stor mängd energi från kolhydrater.

        • En annan nackdel ur proteinsynpunkt med de flesta vegetabilier är att de har en obalanserad aminosyraprofil och därför inte ger högvärdigt protein. Genom att på ett smart sätt kombinera olika proteinrika vegetabilier så kan man dock avsevärt förbättra proteinvärdet.

          För att ytterligare öka kroppens möjlighet att tillgodogöra sig det vegetabiliska proteinet, så kan man tillsammans med detta äta åtminstone en liten mängd animaliskt protein.

          • nej, lille per. det finns tillräckligt med protein i frukt och bär. ett överskott av protein och syror i kroppen är inget man vill ha. om man inte är ute efter inflammation förstås.

            förklara gärna vad du menar med “obalanserad aminosyraprofil” och “högvärdigt protein”.

            • “ett överskott av” socker i kroppen “är inget man vill ha. om man inte är ute efter inflammation, förstås”.

              Försök att få i dig tillräckligt med protein från frukt och bär utan att överdosera med socker.

              Hur ser din relation med Dr Morse ut, nuförtiden?

              • glukos är det primära bränslet för varenda cell i kroppen. försök undvika att få i dig det. eller är du en av anhängarna till keto-dieten?

                hur mycket protein tror du en människa behöver? någon aning om hur mycket protein mänsklig modersmjölk innehåller?

  2. Bra med en sådan här artikel som vittnar om att rätt kost motverkar cancer. Underbart att du botade dig själv med bra mat och hemmagjord juice, Kerstin.

  3. vi har ett matsmältningssystem som mest liknar apornas. kanske vore smart att äta som apor för bäst hälsa?

  4. jag tror inte mina ögon:

    “Till sist, köttprotein kan användas, precis som glukos, av cancerceller eftersom de är lättupptagna. Cancerceller tillverkar aminosyra av protein vilket ger stor näring till cancerceller utan att bidra med matämnen som kan bekämpa cancer. Proteiner finns även i grönsaker, linser och bönor och chia-frön.”

    proteiner är lättupptagna?? av celler?? cancerceller tillverkar aminosyra av protein??

    va?

  5. Hej Örjan Wedin, jag bestämde att ge mig själv en tidsfrist där jag lade om kost och livsstil, avgiftade min kropp och gjorde visualiseringar, meditation och annat.. Vill se om det skulle gå att stanna upp tumörens växt och minska den och jag gav mig själv 8 veckor.Eftersom jag bett att få skjuta upp min operation och ev. cellgiftsbehandlingar för att invänta resultat, och eftersom de visade att tumören minskat, bedömde jag att sjukdomen höll på att ge sig , tumören var inte längre cancerös eftersom den inte växte okontrollerat och därmed fanns ingen anledning just då att göra några invasiva ingrepp.Det var mitt beslut, och min gynekolog blev jättearg. Tumören försvann och det har nu gått 17 år som jag varit cancerfri. Jag har ändrat på mycket och undviker besprutad mat ,samt processad mat. Då är det mycket som faller ifrån. Inget godis och ytterst få vita kolhydrater, mindre kött och bara vild fisk. Minska på mejeriprodukter och ingen mjölk i kaffet som är ekologiskt. Enkla regler som går att följa bara man vill. En gång cancer räckte för att skrämma mig ordentligt och det är min önskkan att få åldras frisk som är min drivkraft och som håller mig på mattan, för det mesta…Med vänliga hälsningar Kerstin Unger Salen

  6. Behandlingsmetoder mot cancer i all ära – men det första man bör göra är att själv se till att minimera risken för att få cancer. Det som man själv kan göra för att hindra att man får cancer är att äta kålväxter såsom blomkål och broccoli, och att äta mycket basbildande mat såsom gurka, tomater och apelsiner, och att minska på syrabildande mat såsom kött, ris och bröd. Att äta mandlar är också en bra förebyggare för mandlar innehåller en viktig cancerbekämpare nämligen vitamin B17. Att röra på sig är också viktigt.
    Till sist men inte minst så är psyket en viktig faktor att tänka på, det handlar till stor del om att ha ett positivt tänkande, där det viktigaste är att inte se negativt på sig själv, att inte ha en tagg mot sig själv, sin personlighet – men att älska sig själv.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here