Kostförslag för dig som inte vill ha cancer – Kerstin Unger-Salén

publicerad 17 mars 2019
- Kerstin Unger-Salén
Kost och diet mot cancer. Foto: Partha Sekhar Borah. Licens: Pexels.com (free use)
Kost och diet mot cancer. Foto: Partha Sekhar Borah. Licens: Pexels.com (free use)

Kerstin Unger-SalenStudier pekar på ett samband mellan överdriven konsumtion av kött och cancerincidens. Det säger Kerstin Unger-Salén som botade sin egen cancer med kosten. I sin artikel drar hon upp enkla riktlinjer för hur du bör äta baserat på hennes egna erfarenheter oavsett om du har cancer, nyligen blivit frisk från cancer eller inte vill ha cancer i framtiden.

Text: Kerstin Unger-Salén, Alltomcancer.com | Artikeln har tidigare publicerats i TV Helse |  Foto: Partha Sekhar Borah. Licens: Pexels.com (free use)

Det finns mycket diskussioner om cancer och köttkonsumtion. Det är stor skillnad om du har cancer, om du just färdigbehandlats från cancer, eller om du inte har cancer, men gärna vill tänka på sin diet för att förebygga cancer. Naturligtvis finns det anledning att vara mycket mera vaksam på vad du äter om du har cancer eller just avslutat en behandling.

Botade min cancer med kost

Jag hade cancer för 20 år sedan vilket fick mig att lägga om min kost radikalt. Det var så jag botade mig själv. Jag äter numera ekologiskt/vilt kött (gärna organisk lever) 1, max 2 ggr i veckan (lunch, middag inkluderat) och undviker hård stekning. Jag äter inga charkvaror utom undantagsvis. Äter vild men inte odlad fisk, 1 max två gånger i veckan. Det är stor skillnad på kött och kött och allt kan inte dras över en kam.

Året efter jag blivit frisk fortsatte jag med en strikt diet (utan kött och fisk) för att försäkra mig om att det inte skulle finnas någon grogrund kvar för att några cancerceller att börja skapa en ny tumör igen.

Än idag gör jag fortfarande min grönsaksjuice varje morgon. Den är helig. 3 morötter, två selleristjälkar, en tumme färsk ingefära, ett grönt äpple. Sen kan man lägga till andra grönsaker och bär.

Kött eller fisk – vanligt eller ekologiskt?

Har du cancer så är det bra att vara mycket strikt med köttkonsumtion och även fisk.

Om köttet är helt ekologisk kan du i undantagsfall äta kyckling, men helst inte. Det finns anledning att under den tid du försöker bli av med sin cancer, att vara ytterst restriktiv. Anledningen är bl.a. att kött är svårsmält och använder många viktiga enzymer som behövs för ett välfungerande immunförsvar.

Under pågående cancerbehandling bör vi avstå från att äta något som inte direkt bygger upp immunförsvaret eller som dödar cancerceller. Kött ingår inte i den mat som anses kunna medverka till att bota cancer. Endast mat som direkt medverkar till att kroppen läks från cancer bör finnas med i en anticancerdiet.

Anledningen att kött ofta sammankopplas med tarm och magcancer har att göra med att det tar längre tid att smälta kött och köttmatrester kan därför bli liggande i tarmarna varpå en förruttnelseprocess kan sätta igång, vilken är giftig.

Var också uppmärksam på varifrån köttet kommer, rent generellt, speciellt USA och Sydamerika, vars bestämmelser för hormonbehandling för snabbare växt av djuren är klart tillåtande. I Europa är sådana hormoner förbjudna. Vad djuren äter spelar stor roll och i de flesta länderna föds de upp på GMO-mat vilket vi sedan får i oss. Ta alltid reda på var köttet kommer ifrån och köp helst ekologiskt kött direkt från en svensk bonde i närheten Det är dyrare, men äter du mer sällan kött jämnar det ut sig.

Studier pekar på cancerrisker med kött

Mer än ett hundratal epidemiologiska studier på köttkonsumtion och ökad cancerrisk har rapporterats från flertalet länder. I de här utvärderingarna har man tittat på alla typer av rött kött inklusive lamm, biff, gris och kalvkött samt processat kött (korvar, hamburgare och andra industriframställda köttprodukter, charkvaror).


Studierna pekar enhälligt på att det finns en klar länk mellan cancerincidens hos befolkningen i de länder där man äter mest kött.


The China Study är en av de mest omfattande och många andra har gjorts sedan dess som visar på denna korrelation.

År 2015 kom WHO ut med en ny klassificering av möjligen cancerframkallande mat. Rött och processat kött finns med på listan. Tillagning och beredning (grillning eller stekning vid höga temperaturer) har stor betydelse för hur cancerframkallande köttet är, och precis som nitratpreparerade skinkor och annat kött som saltats eller rökts, bör det undvikas.


Sverige älskar sin falukorv och varm korv av alla slag, men tyvärr, precis som godis och pizzor, är det en kostvana som inte är rekommendabel. Vill du äta kött någon gång, ät obehandlat färskt ekologiskt kött.


Äter du mer grönskar orkar du inte äta så mycket kött

Cancerformer som mest associeras med köttkonsumtion, speciellt processat kött, är bla ko-rektal, ändtarms- lung-, urinblåsa, mage och pankreascancer. Ko-rektal cancer ökar mycket nuförtiden.

Länder som exempelvis Danmark och USA, där köttkonsumtionen är som högst, visar också högst cancerincidens. Om befolkningen dessutom äter mycket sötade eller glukosframkallande matprodukter, lider av fetma, stressar, röker och motionerar lite, har vi ett klart recept för cancer.

Till sist, köttprotein kan användas, precis som glukos, av cancerceller eftersom de är lättupptagna. Cancerceller tillverkar aminosyra av protein vilket ger stor näring till cancerceller utan att bidra med matämnen som kan bekämpa cancer. Proteiner finns även i grönsaker, linser och bönor och chia-frön.

De som konsumerar mycket kött äter ofta i mindre omfattning grönsaker, bönor och frukt. Det brukar gå hand i hand. Pröva att ha köttfria dagar och bli kreativa om vegetariska rätter.

Text: Kerstin Unger-Salén, Alltomcancer.com

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq