Dags att byta till sommardäck senast idag

publicerad 16 april 2019
- Extern skribent
Sommardäck - Foto: Public Domain Pictures. Licens: Pixabay.com, free use
Dags att byta till sommardäck - Foto: Public Domain Pictures. Licens: Pixabay.com, free use
Dags att byta till sommardäck – Foto: Public Domain Pictures. Licens: Pixabay.com, free use

Från och med idag den 16 april bör du byta till sommardäck från vinterdäck,  under förutsättning att inte råder vinterväglag.

Enligt lagen måste du ha vinterdäck på bilen när det är vinterväglag perioden mellan den 1 december och den 31 mars. Vinterväglag innebär att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Lagen är dock flexibel. Däckbytet avgörs även av var du bor i Sverige. Därför kan det alltså vara tillåtet med dubbar även under annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag. Den lokala polisen avgör vad som gäller på din ort.

Trafikpolisen Samuel Sköldö säger till Metro att vissa bilägare med vinterdäck för sent på våren drar valsen: “men vi ska ju faktiskt till fjällen-kortet”:

“Det är en förtroendefråga som inte ska missbrukas. Polisen ska uppfatta dig som trovärdig och dessutom får du enbart köra fram och tillbaka till fjällen. Inga utsvävningar eller sidoaktiviteter är tillåtna”, säger Sköldö.

ArcanumSkolan 2024

Bötern som du kan få om du stoppas med dubbdäck efter den 15 april ligger på 500 kronor. Till vinterdäck räknas dubbdäck och odubbade friktionsdäck märkta M+S, M.S, M-S, M&S eller Mud and Snow, skriver Metro.

Om du inte vill byta till sommardäck själv kan du låta Dieseltrim Bilverkstad i Solna (Stockholm) göra jobbet, en bilverkstad som även erbjuder förvaringsplats till dess att det är dags att byta tillbaka till vinterdäck.

Vill du jämföra priser på nya sommardäck kan du gå in på Pricerunner och kolla aktuella priser.

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq