Israeliskt trollföretag försökte styra politiska val i Afrika, Asien och Latinamerika

publicerad 25 maj 2019
- Torbjörn Sassersson red.
Cybertrollet Elinadav Heymann. Foto: World Jewish Congress
Cybertrollet Elinadav Heymann. Foto: World Jewish Congress
Elinadav Heymann. Foto: World Jewish Congress (video capture)

INTERNET. Dussintals av Facebook-konton som skötts av ett israeliskt företag har raderats, skriver den israeliska tidningen Haaretz. Facebook hävdar att lobbyistbyrån Archimedes Group drivit kampanjer på Facebook för att styra och störa utländska valprocesser i flera länder.

Haaretz skriver att Archimedes Group är en känd politisk lobbyorganisation som skryter på webben om sin förmåga att “ändra på verkligheten” genom att aktivt påverka via social medier, enligt Nathaniel Gleicher Facebooks chef för cybersecurity policy.

“On its website, Archimedes presents itself as a consulting firm involved in campaigns for presidential elections. Little information is available beyond its slogan, which is “winning campaigns worldwide,” and a vague blurb about the group’s “mass social media management” software, which it said enabled the operation of an “unlimited” number of online accounts.” –  Haaretz.com

Facebook stängde och raderade 65 profiler, 161 sidor dussintals grupper på Facebook. Gleicher säger att Facebooks cybersecurity-team upptäckt “coordinated inauthentic behavior” där vissa profiler utgett sig för att vara politiska kandidater som förtalat politiska opponenter. Vissa sidor har agerat som falska lokala nyhetsorgan som spridit påstådda avslöjanden genom fingerade “läckor”.

Archimedes Group har på detta sätt med hjälp av trollkonton försökt påverka valresultat i flera länder i Afrika, Asien och Latinamerika. Sammantaget hade trollkontona och trollsidorna skapat 2,8 millioner följare. Lobbyföretaget hade åren 2012-2019 spenderat 812,000 USD enbart på Facebook-annonser, skriver Facebook i en separat artikel om fallet Archimedes Group.

“Unit 17”

Archimedes Groups kontor i Holon. Foto: Times of Israel
Archimedes Groups kontor i Holon. Foto: Times of Israel

Facebook har genomfört en uppenbart gedigen cyber-utredning för att motivera raderandet. Individerna bakom de falska trollkontona har försökt dölja sina identiteter, men Facebooks cyber-team kunde spåra användarna till Archimedes Group. Times of Israel som besökte företagets periferi och grävde i ägarstrukturen konstaterar att företaget gömt sig bakom en anonym dörr med skylten: “Unit 17” på plan 6 i byggnad C i kontorskomplexet Azrieli i staden Holon strax söder om Tel Aviv.

Archimedes Group ägs av Bulldozer Holdings Ltd som i sin tur ägs av individerna Jonathan Ovadia, Yuval Harel och Elinadav Heymann. Heymann är en tidigare rådgivare för Anastasia Michaeli en medlem i Yisrael Beytenu Knesset, som tidigare också var högsta chef på European Friends of Israel, en NGO som lobbade för israeliska intressen i EU-parlamentet.

Tidigare bloggade Elinadav Heymann på The Times of Israel, skriver samma tidning. Heymann och hans kollegor har efter avslöjandet gjort sitt yttersta för att undvika journalister. Företagets sajt på adressen: www.ar-gr.com är för närvarande stängd.

Israelisk “collusion” i Nigeria

Times of Israel spekulerar om varför Archimedes Group försökt styra valresultat i Afrika. De skriver att Facebook cybersecurity-team och utredare på Atlantic Councils Digital Forensic Research Lab kunde konstatera att Archimedes Group i den nigerianska valen i februari 2019 försökt främja president Muhammadu Buhari och samtidigt försökt skada ryktet för Buharis rival Atiku Abubakar, som tidigare var vicepresident i Nigeria.

Times of Israel skriver att de har en anonym källa i den israeliska regeringen som ska ha sagt att många israeliska soldater tränas i cyber-påverkan genom att använda avatarer och falska konton i social medier. Efter sin militärtjänst tar de välbetalda uppdrag som troll inom den privata sfären.

“They use them against Israel’s greatest enemies and they’re extremely effective. The problem is that you have all these young people who served in the 8200 intelligence unit and who know how to create fake profiles, and when they leave the army some of them say ‘I want to make money’ and they sell their skills to whoever will pay them.”

NewsVoice kommentar

NewsVoice har tidigare skrivit om en motsvarande trollverkstad i Storbritannien. Den enheten kallas “Joint Threat Research Intelligence Group” (JTRIG) och källan till avslöjandet var Ed Snowden. Svenska medier valde att helt mörka avslöjandet om JTRIG och vi kan förvänta oss samma ignorans gällande trollbyrån Archimedes Group, förutspår undertecknad.

Tack vare undersökande journalistik avslöjas allt mer hur vissa företag, lobbyister och myndigheter runt om i världen arbetar i det fördolda med fake news, avancerat näthat och internettroll medan de samtidigt ger skenet av att de bekämpar samma saker.

Det största hotet mot dessa aktörer är undersökande journalistik. Därför uppger bland annat Ed Snowden och Glenn Greenwald att de 17 nya åtalspunkter som kan ge Julian Assange 175 år i amerikanskt fängelse ytterst handlar om att avliva oberoende och  undersökande journalistik i hela Västvärlden, en gång “für alle”.

“Now, for the first time in history, a publisher has been charged under the Espionage Act for revealing classified information. Every news organization — including The Intercept — is at risk.” – Glenn Greenwald mfl, “What Julian Assange’s arrest means for journalism”, Intercept Newsletter May 24, 2019

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat och källor

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Verkligen upplysande med de 5 spionerna. Det förklarar varför Lenin lät alla nyttiga idioter (spion nr 5) försvinna. Och benämner man dem något passligt är de nyttiga in i slutet!

 • Mycket bra artikel Torbjörn.Äntligen det börjar skrivas om dessa ormar fördolda i mörkret och som hatar komma fram i ljuset men ljuset alltid vinner över mörkret för eller senare. Jag är helt övertygad att kampanjen i USA mot Trump också har en likadant bakgrund. Inte förgäves sa Trump från första början till stora tidningarna att ni är Fake News,han vet vad som händer i bakgrunden.Ytters konstigt att Facebook gör denna rensningen eftersom hittills de strök och stängde ner många allternativt media och motståndare mot NWO. Jag undrar vad är orsaken till denna vändningen. Hur som helst det var bra att de gjorde det och hoppas att denna är inte en manöver att att dölja en enny större och farligare orm i mörkret.

  • Förmodligen ligger en orm begraven här? Hela klimathysterin är en “cover-up”. Varför skulle de “Rike” satsa på en helt ofarlig gas som CO2 om den inte kunde ha en mental verkan?
   Sun Tzu wrote: “Hence to fight and conquer in all your battles is not supreme excellence; supreme excellence consists in breaking the enemy’s resistance without fighting…The best victory is when the opponent surrenders of its own accord before there are any actual hostilities…It is best to win without fighting.”
   Hittills har de “De Rike” lyckats bra. Men det tycks nog så nu att sanningen nått sin kritiska massa, om man har MSM som indikator med sina avskedande av repeaters (ej reporters).

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *