NewsVoice fick titta in i Facebooks kameraöga och prata med väktare

43
4340

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieDEBATTREPORTAGE. NewsVoice besökte Facebook den 9 oktober med dold kamera för att ställa frågor om varför Facebook stängt ner NewsVoice redaktör. Bakom en anonym dörr, en väktare och ett stort kameraöga döljer sig det anonyma och globala företaget men några frågor tänker de inte besvara i första taget.

Text, video och reportage: Torbjörn Sassersson

Detta reportage är inte neutralt eftersom jag som avstängd Facebook-användare är part i målet. Jag vill därför kalla detta videoinslag för ett debattreportage. Inte desto mindre representerar jag i hög grad många av de som med Facebooks nyckfulla algoritmer stängts av, en trogen användare av tjänsten, en kund och annonsköpare.

Min kritik mot företaget är tydlig. Facebook stänger godtyckligt av användare som följer reglerna och det sker nyckfullt och utan vettig grund. Personer som vill klaga har ingenstans att vända sig annat än till tämligen värdelösa hjälpsidor på Facebooks hemsida.

 Avstängd direkt
Jag försökte starta ett nytt Facebook-konto med personnamn, foto och inskannad ID-handling, men det gick inte. Kontot stängdes direkt, medan andra får heta Lasse-Gurra Aktersnurra och ha tomten som foto.

Läs mer: Hallå Facebook – Sluta jäklas med NewsVoice

Facebook har Securitas-vakt på HK i Sthlm - Foto: NewsVoice.se
Facebook har Securitas-vakt på HK i Sthlm – Foto: NewsVoice.se

Den som försöker få kontakt med någon ansvarig möts av en mur av anonymitet som byggts upp mot kunderna av oklara “säkerhetsskäl”. Trots att företaget enligt Internetstiftelsen har 5 miljoner användare i Sverige, finns ingen support, inget telefonnummer, ingen kundservice. Facebook kan bakom anonymitet peta vem som helst när som helst utan rimlig grund.

Om du försöker besöka Facebook [Hötorgsskrapa nr 2, på plan 13] får du stirra in i ett stort kameraöga på en nästan militärgrön vägg och du får inga svar av den väktare som vägrar släppa i dig. När undertecknad samma dag försöker kontakta både Försvarsmakten och FRA så finns både telefonnummer och någon att tala med. NewsVoice får inom loppet av någon timme beskedet att det är möjligt att besöka både Försvarsmakten och FRA för att ställa frågor, men när det gäller Facebook är anonymiteten total. Jag får personligen helt fel känsla av företaget när jag börjar syna det. Reklamen för företagets tjänster rimmar inte alls med verklighetens Facebook och glöm aldrig att Facebook säljer dina användardata till andra företag, som om Facebook är sitt eget NSA. Alla kanske inte känner till det, men NSA säljer data/intel till det företag som vill köpa.

Läs mer i SVT: Hallå Google och Facebook, var är ni?

Du måste inte sälja dig själv till Facebook resten av ditt liv

Swisha Sassersson valfri summaSom debattör anser jag att Facebook har skyldighet att omedelbart upprätta en kundsupport och att ett telefonnummer till denna support måste läggas ut. Det är självklart att det finns ekonomisk kapacitet att leverera kundsupport, men jag vill egentligen gå längre och uppmana alla dessa 5 miljoner svenskar, som tydligen har ett konto på Facebook, att allvarligt börja fundera på att byta social tjänst mot en annan likvärdig tjänst som inte måste vara amerikansk. Den kan vara isländsk, fransk, rysk, tysk eller japansk. Var kreativ. Det finns bra tjänster där ute. Ge giganten Facebook kollektivt motstånd. Jag har sedan flera år börjat bygga upp nätnärvaro på andra plattformar än Facebook.

Jag kontaktade Facebooks PR-byrå SpotlightPR.se som lovat att skicka vidare mina frågor till Facebooks huvudkontor. NewsVoice återkommer med de svar som eventuellt ges.

Text: Torbjörn Sassersson


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
43 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Stella
Gäst
10 oktober 2017 kl 01:53

Du är grym Sassersson! Kämpa på! 🙂

m96
m96
Gäst
10 oktober 2017 kl 02:35

Svårt o kräva saker när det är en gratistjänst. Tycker folk ska lämna plattformen bara. Vet många som gått över till vk.com istället.

Johan Nilsson
Johan Nilsson
Gäst
10 oktober 2017 kl 07:56

Tänkte prova vk.com istället och såg, ironiskt nog, att man kan logga in med sitt facebook-konto där 😛

Erik
Erik(@ale2)
10 oktober 2017 kl 08:01

Det är så det kommer att bli i framtiden. Vi skalas av på rättigheter och det finns ingenstans dit du kan vända dig och beklaga dig. Du stängs av. Du är borta. Fasar dom ut kontanterna sker samma sak med ditt bankkonto. Det är ingen rättighet att ha ett FaceBook konto eller för den delen ett bankonto. Behöver du besök läkare? Använd appen på din smartphone. Jasså? Avstäng från mobiloperatören? Det är ingen rättighet att ha tillgång till appar; eller för den delen vara kund hos en mobiloperatör. Sorry.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
10 oktober 2017 kl 08:16

Nu har jag äntligen skaffat ett konto på VK.com. Håller nu på att avsluta mitt Facebookkonto. Trodde först att jag skulle bli utslängd, det hade ju varit det enklaste, men jag fanns tydligen kvar. Men inte länge till, för nu avskaffar jag det. Kommer även att rekommendera mina bekanta att göra detsamma.

Känns faktiskt riktigt skönt!

Erik
Erik(@ale2)
10 oktober 2017 kl 09:18

Öystein Rönne: “Håller nu på att avsluta mitt Facebookkonto/…/Känns faktiskt riktigt skönt”.

Har aldrig ens haft Facebook-konto. känns ännu skönare!

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
10 oktober 2017 kl 09:31

Erik: Ha-ha, helt rätt. Å andra sidan har jag inte använt mitt konto på flera år. Ändå känns det skönt att bli av med det. Om det nu går…. jag försökte igår att hitta en funktion att avsluta det på, utan framgång. Det fordrades en kod som automatiskt skickas till en mailadress som jag inte har kvar. Lyckades till slut en möjlighet att skicka kommentarer till facebook. Jag skrev dit och bad att de skulle avsluta mitt konto. Och för att bli hyfsat säker på att de också gör det skrev jag att jag “inte ville något med deras skitsida att göra i framtiden”. Hoppas att det hjälper.

Linda Karlström
Linda Karlström(@linda-karlstrom)
10 oktober 2017 kl 09:54

När något blir riktigt stort och globalt, det är då man ska vara på sin vakt. Som en expedit sa i en hälsokostaffär: när ett ekologiskt matvaruföretag plötsligt börjar ha sina produkter på butikshyllorna i alla stora varuhus i flera länder (typ Urtekram), det är då man ska börja granska företaget och dess underleverantörer. Förmodligen brister kvaliteten någonstans.

Samma gäller facebook. Hur i helsike har de kunnat bli så stora och mäktiga på så kort tid? Jag tror banne mig varenda människa som inte bor i en djungel har hört talas om facebook. På några år erövrade de världen. Det är som med Bill Gates och hans uppfinning. Är det fortfarande någon som tycker att Bill Gates är en hjälte med rent mjöl i påsen? Grejen är den, att om man har helt ärliga och behjärtansvärda avsikter, så siktar man inte på att bli världskänd och dominera hela världen med sin uppfinning. Globalism är en fara!

Jag själv har aldrig varit med i facebook och vägrar alltjämt att gå med. Det som nu har hänt Torbjörn och Newsvoice bekräftar bara att jag har gjort rätt. Det finns många som mig, jag vet, men en del av dem marknadsför sig själva med “You won´t find me on facebook” och så facebooks logga på det. Snälla ni som använder den loggan – det är ingenting annat än ren och skär reklam för facebook!

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
10 oktober 2017 kl 10:03

Så sant Linda!

Hannu Kiviranta
Hannu Kiviranta
Gäst
10 oktober 2017 kl 10:04

Vad hette det isländska alternativet till Facebook?

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
10 oktober 2017 kl 10:13

Jag är mitt uue i jobbet med att avsluta mitt facebookkonto. Har ännu inte lyckats. Detta var svårare än jag trodde. Har någon ett tps på hur man kan “straffa sig bort”?

Kim Lundgren
Gäst
10 oktober 2017 kl 10:18

Är det säkert att VK är att lita på?

Julius
Julius(@gyula)
10 oktober 2017 kl 10:38

Om vi spinner vidare på Eriks inlägg, tänk alla de idioter som hyllar chippet som man kan sätta in under huden och innehåller allt som personnummer ,bankkonto m.m. och de tycker att detta är superb när man inte ens behöver ha några kort på sig och vad bekvämt det är och så vidare. En sak har de glömt förmodligen, alla tangentbord har ett knapp som det står på DELETE så när alla blir chippade sedan är alla förslavade eftersom gör du inte som du är tillsagt då kan de DELETA DIG och då dör du utan mat, sjukvård m.m. Kolla på Youtube det finns massor med hyllnings klipp med alla dessa idioter. ANVÄND PENGAR VARJE DAG för att motarbeta faran med pengarlöss samhälle och chippningen i framtiden.

Henning Witte
Henning Witte(@henning)
10 oktober 2017 kl 10:52

Dags att förstatliga de stora quasimonopolister som Facebook, Google, YouTube, Soundcloud. Dessa oseriösa drakar skall kontrolleras av offentlig rätt och inte privaträtt.

Stella Tormanoff
Gäst
10 oktober 2017 kl 11:55

Henning,

Menar du att det är skillnad på statlig och privat monopol? Monopol är monopol och alltid diktatur. Om du tror att du eller folket styr staten, har någonsin gjort det, så kan du ge mig ett exempel på vilket sätt har din fria vilja influerat den allmäna utvecklingen under din livstid.
Alla hierarkiskastrukturer styrs uppifrån – statliga som privata.

Erik och Julius, mycket bra att ni sätter igång med ctrl+alt+delete diskussionen och RFID chippen. Det än den största hotet mot människan och folk måste upplysas om det.

http://pharos.stiftelsen-pharos.org/

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
10 oktober 2017 kl 12:01

Nu tror jag äntligen att jag lyckats med att permanent ta bort mitt konto på facebook (jag vet att facebook stavas med stor bokstav men jag vägrar det:-)). Om två veckor vet jag säkert om jag lyckats radera kontot.
Btw så jag en kul text på nätet som ni kanske redan läst. Kul tycker jag iaf:

“Facebook outside.
I am trying to make friends outside of Facebook while applying the same principles. Therefore, I every day walk down the street and tell passers-by what I have eaten how I feel at the moment, what I have done the night before, what I will do later and with whom.
I give them pictures of my family, my dog and of me gardening, taking things apart in the garage, watering the lawn, standing in front of landmarks, driving around town, having lunch and doing what anybody and everybody does every day.
I also listen to their conversations, give them the “thumbs up” and tell them I like them.
And it works just like Facebook! I already have four people following me: two police officers, a private investigator and a psychiatrist.”

Stella Tormanoff
Gäst
10 oktober 2017 kl 12:38

Jag kan tacka Öystern för skrattet med, för ett gott skratt är värt mycket!

Angående Facebook, så bör vi – folk som har upptäkt att man befinner sig i en värld likt The Matrix, bygga riktiga nätverk och gemenskap som baseras på sökandet efter sanningen och genuin respekt för människan. I det har fallet är det Newsvoice som automatisk skapar ett sådant nätverk och inte Facebook. Facebook är till baraför kartläggning och avlyssning. Frågan är huruvida internet är fri?

Hannelore
Hannelore
Gäst
10 oktober 2017 kl 13:17

Man blir så arg på dessa monopolföretag och deras arroganta och godtyckliga sätt att behandla sina “kunder”. Många har även blivit censurerade och avstängda på Twitter och Youtube, oftast utan förvarning och förklaring.

När SVT försökte komma i kontakt med Google för några år sedan – också i någon Hötorgs-skrapa – var det inte heller lätt. Reportern påpekade att även företag som har gratistjänster är skyldiga att ha någon form av kundtjänst. Du borde försöka att anmäla Facebook till KO. FB tjänar pengar på sina användare. De har fått några hundra miljoner av Reinfeldt. Oförskämt att de beter sig så här. Vi borde kräva tillbaka våra skattepengar.

Jag gick med i Facebook för några år sedan när några vänner tjatade. Men jag tröttnade ganska snart. Nu tänker jag avsluta kontot som jag inte använt på länge. Vi får se hur det går…

Många företag försöker styra sina kunder att kommunicera via FB med dem. Vi måste tala om att vi ratar FB och varna för att göra sig beroende av monopolister.

Stefan
Stefan
Gäst
10 oktober 2017 kl 13:38

Bra jobbat, Bobo !
De är ett gäng filurer 😉

Kjell
Kjell
Gäst
10 oktober 2017 kl 17:10

Den porttelefon med kamera i är tillståndspliktig enligt kameraövervakningslagen. Med största sannolikhet har de inte sökt tillstånd för den och om de har gjort det har de med all sannolikhet inte fått tillstånd då lagen inte medger tillstånd på allmänt utrymme vilket trapphuset utgör i detta tillfälle. Ett tips bara 😉

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
10 oktober 2017 kl 17:34

Nu tror jag att jag definitivt har blivit utslängd från facebook (ja, jag fortsätter kategoriskt att skriva facebook med liten bokstav, för de är inte värda en stor). Då jag efter ett evigt sökande och experimenterande lyckades att säga upp mitt konto fick jag besked om att det kommer att ta två veckor att avsluta (helt otroligt!) och att vissa sparade detaljer kan ta upp till 6 månader att ta bort. Så här har man verkligen inte lagt ner någon större energi för att tillse att ett avslutande går fort. Att öppna ett konto tar emellertid bara några sekunder.
Nåväl, jag provade just att logga in igen på mitt facebookkonto och fick då ett meddelande om att “den senaste aktiviteten kan ha påverkat kontots säkerhet”. Jag har med all sannolikhet ögonen från facebook på mig nu. Detta blir spännande tycker jag själv!
Fortsättning följer.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
10 oktober 2017 kl 17:55

Stella: Det är aldrig försent att skapa ett alternativ till facebook. Även facebook började från noll.

Detta mitt inlägg är en UPPMANING OCH EFTERLYSNING av personer som vill medverka till att dra igång en ny plattform med etiska och mänskliga regler. En plattform som INTE ska ta över livet på de som väljer att gå med. En plattform med bara det nödvändigaste.

Jag vill göra detta, men behöver definitivt inte vara den drivande, och behöver definitivt hjälp.

NI DÄRUTE SOM VILL VARA MED PÅ DETTA ANGELÄGNA PROJEKT OCH GÅ MED, FÅR GÄRNA KONTAKTA MIG PÅ MIN MAIL SÅ SKA JAG FÖRSÖKA ATT INITIALT HÅLLA IHOP DETTA:

Jag hoppas på många intressenter med kloka och goda idéer!

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
10 oktober 2017 kl 18:19

Bra point Kjell!

Kim Lundgren
Gäst
10 oktober 2017 kl 19:10
Stella Tormanoff
Gäst
10 oktober 2017 kl 20:21

Att leta ockulta symboler är knappast bevis, däremot stiftelser via filantroposka organisationer visar vilka är ”kompisar” och eventuellt har en dold agenda bakom sina företag:

https://www.cnbc.com/2015/12/03/facebook-ceos-donation-is-a-game-changer-commentary.html

Stefan Månsson
Stefan Månsson
Gäst
10 oktober 2017 kl 23:36

Har tröttnat på Facebook. De missbrukar sin makt och agerar helt godtyckligt. Istället har jag gått över till VK som har en mycket mer konstruktiv agenda. Facebook har blivit en lekstuga för folks som okynnesanmäler.

Henning Witte
Henning Witte(@henning)
11 oktober 2017 kl 08:15

Stella
Du har helt rätt, men vi från de alternativa media och nya partier som Populisterna kommer att införa äkta demokrati i Sverige. Brexit och Trumps seger visar att folket har litet makt. En statsmonopol har i alla fall fördelen att den kontrolleras av offentlig rätt som polisens it-skandal.

Erik
Erik(@ale2)
11 oktober 2017 kl 10:23

Skumt när vissa stängs av från FB (utan att brutit mot vare sig reglerna eller avtalet …) trots att de vill vara kvar emedan andra kämpar med näbbar och klor för att avslut sitt konto? Som olycklig kärlek: den du vill ha har gjort slut med dig och du får du aldrig hen tillbaka. Den du vill bli av med, kommer att släppa dig 🙁

Känns som det sämsta ur två världar möts upp för att göra saken än djävligare.

Erik
Erik(@ale2)
11 oktober 2017 kl 10:38

Jag som aldrig har haft FB förstår kanske inte vad grejen är? Lever vi i en extrem självfixerad, tom tid eller har vi blivit mer narcissistiska och knutna till innehållslös ytlighet?

Möte med människor är bland det mest spännande jag vet. Undviker dock människor som inte ger energi, utan tar; ni vet dom där som bara vill babbla om triviala händelser i deras miserabla och innehållslösa liv.

Sedan har vi aspekten det privata i livet, som när det delas ut till alla inte längre är privat. Allt av värde, är det ont om. Det är värdefullt för man kommer så sällan över det. Människor som visar är sårbara med dig, för att de vill komma dig nära. Människor som bara för dig visar sin sorg, oro, tvekan, tvivlet och fruktan. Det är värt guld. Det kan fylla upp mig i dagar efter ett sådan möta. Allt detta kommer du aldrig att få på FB.

Martina
Martina
Gäst
11 oktober 2017 kl 20:50

Haha facebook tappar jättemånga nu! Alla drar till vk.com

Stella Tormanoff
Gäst
11 oktober 2017 kl 21:44

Sassersson, vi får hoppas på minst 10000 vänner. 🙂

Facebok har blivit verkligen narcissistiskt och det är folket själv som gaddas ihop runt känslomässiga utbrott, mobbar eller dyrkar rent materialism och prestigetävlingar.

Erik, det är fantastiskt att du har likasinnade som du kan möta iverkligheten. För oss sanningssökare som bor lite avsides blir internet ett sätt att leta sådana. Vi lever i en globaliserat värld där folk drivs med krig, kriser och illusioner ifrån sina länder och hamnar utan nätverk lite över allt på jordklotet. Jag och miljoner andra är sådana människor. Mina vänner är utspridda på tusentals mil avstång, min familj med. Facebook är den globala säkerhetstjänsten som lurar oss med en substitut för äkta nätverk i utbyte med övervakning. Vi skriver själva våra filer där. Internet of things kommer att bli Internet of us är det tänkt.

Själv skall jag ta och kolla denna vk som alla talar om. Dock som Erik säger – några skämt över ett glas gott med goda vänner kan inte virtuell illusion ersätta. 🙂

Viveca Lammers
Gäst
11 oktober 2017 kl 22:34

Googlade på VK och det står att det är en Android app. Men det låter som något för mobiltelefoner och inte för vanliga pc?
Googlade vidare….
Läs de fyra sista rubrikerna i den här artikeln! De verkar ha liknande problem (eller på väg att få?)
https://en.wikipedia.org/wiki/VK_(social_networking)

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
12 oktober 2017 kl 08:39

De som har kvar facebookkonto kan ju testa att skapa en grupp med namnet “vi som tänker lämna facebook”. Viss sannolikhet dock att denne person blir utslängd, vilket iofs skulle vara ett effektivt sätt att komma därifrån.

Anvendare
Anvendare
Gäst
13 oktober 2017 kl 19:45

Anvaned den ryska social natverket vk.com. Snabbt, funktionel, allting bra.