NewsVoice fick titta in i Facebooks kameraöga och prata med väktare

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 10 oktober 2017
- Torbjörn Sassersson
Facebook HQ Stockholm 9 okt 2017 - Foto: NewsVoice.se

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieDEBATTREPORTAGE. NewsVoice besökte Facebook den 9 oktober med dold kamera för att ställa frågor om varför Facebook stängt ner NewsVoice redaktör. Bakom en anonym dörr, en väktare och ett stort kameraöga döljer sig det anonyma och globala företaget men några frågor tänker de inte besvara i första taget.

Text, video och reportage: Torbjörn Sassersson

Detta reportage är inte neutralt eftersom jag som avstängd Facebook-användare är part i målet. Jag vill därför kalla detta videoinslag för ett debattreportage. Inte desto mindre representerar jag i hög grad många av de som med Facebooks nyckfulla algoritmer stängts av, en trogen användare av tjänsten, en kund och annonsköpare.

Min kritik mot företaget är tydlig. Facebook stänger godtyckligt av användare som följer reglerna och det sker nyckfullt och utan vettig grund. Personer som vill klaga har ingenstans att vända sig annat än till tämligen värdelösa hjälpsidor på Facebooks hemsida.

 Avstängd direkt
Jag försökte starta ett nytt Facebook-konto med personnamn, foto och inskannad ID-handling, men det gick inte. Kontot stängdes direkt, medan andra får heta Lasse-Gurra Aktersnurra och ha tomten som foto.

Läs mer: Hallå Facebook – Sluta jäklas med NewsVoice

Facebook har Securitas-vakt på HK i Sthlm - Foto: NewsVoice.se
Facebook har Securitas-vakt på HK i Sthlm – Foto: NewsVoice.se

Den som försöker få kontakt med någon ansvarig möts av en mur av anonymitet som byggts upp mot kunderna av oklara ”säkerhetsskäl”. Trots att företaget enligt Internetstiftelsen har 5 miljoner användare i Sverige, finns ingen support, inget telefonnummer, ingen kundservice. Facebook kan bakom anonymitet peta vem som helst när som helst utan rimlig grund.

Om du försöker besöka Facebook [Hötorgsskrapa nr 2, på plan 13] får du stirra in i ett stort kameraöga på en nästan militärgrön vägg och du får inga svar av den väktare som vägrar släppa i dig. När undertecknad samma dag försöker kontakta både Försvarsmakten och FRA så finns både telefonnummer och någon att tala med. NewsVoice får inom loppet av någon timme beskedet att det är möjligt att besöka både Försvarsmakten och FRA för att ställa frågor, men när det gäller Facebook är anonymiteten total. Jag får personligen helt fel känsla av företaget när jag börjar syna det. Reklamen för företagets tjänster rimmar inte alls med verklighetens Facebook och glöm aldrig att Facebook säljer dina användardata till andra företag, som om Facebook är sitt eget NSA. Alla kanske inte känner till det, men NSA säljer data/intel till det företag som vill köpa.

Läs mer i SVT: Hallå Google och Facebook, var är ni?

Du måste inte sälja dig själv till Facebook resten av ditt liv

Swisha Sassersson valfri summaSom debattör anser jag att Facebook har skyldighet att omedelbart upprätta en kundsupport och att ett telefonnummer till denna support måste läggas ut. Det är självklart att det finns ekonomisk kapacitet att leverera kundsupport, men jag vill egentligen gå längre och uppmana alla dessa 5 miljoner svenskar, som tydligen har ett konto på Facebook, att allvarligt börja fundera på att byta social tjänst mot en annan likvärdig tjänst som inte måste vara amerikansk. Den kan vara isländsk, fransk, rysk, tysk eller japansk. Var kreativ. Det finns bra tjänster där ute. Ge giganten Facebook kollektivt motstånd. Jag har sedan flera år börjat bygga upp nätnärvaro på andra plattformar än Facebook.

Jag kontaktade Facebooks PR-byrå SpotlightPR.se som lovat att skicka vidare mina frågor till Facebooks huvudkontor. NewsVoice återkommer med de svar som eventuellt ges.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: facebook